Lounais-Häme Forssa

Salla Koskela hakee ensimmäistä MM-kultaansa Ruotsista

”Oma normaali suoritukseni riittää kamppailemaan voitosta.”
Salla Koskela saavutti edellisistä MM-kisoista komean mitalisaaliin, kullan ja kolme hopeaa. Mitalit kirkastuivat seuraavana kesänä, kun venäläisurheilija kärähti dopingista. Kuva: Tapio Tuomela
Salla Koskela saavutti edellisistä MM-kisoista komean mitalisaaliin, kullan ja kolme hopeaa. Mitalit kirkastuivat seuraavana kesänä, kun venäläisurheilija kärähti dopingista. Kuva: Tapio Tuomela

Kolmatta vuotta Suomen parhaan hiihtosuunnistajan titteliä kantava Salla Koskela lähtee tavoittelemaan ensimmäistä henkilökohtaista mestaruuttaan ensi keskiviikkona Ruotsin Piitimessä (Piteå) alkavista MM-kisoista.

Isäntämaan edustajat ovat suosikkeja etenkin naisten sarjassa, mutta Koskela puhkuu itseluottamusta.

– Oma normaali suoritukseni riittää kamppailemaan voitosta. Uskon että pystyn voittamaan ja lähden tavoittelemaan mestaruutta, hän vakuuttaa.

Lounais-Hämeen Rastia seuratasolla edustavan 26-vuotiaan Koskelan tavoitteet eivät ole haihattelua. Ypäjältä kotoisin oleva, nyt opiskelukaupungissaan Joensuussa asuva hiihtosuunnistaja on saavuttanut kolmen talven aikana arvokisoissa melkoisen mitaliketjun. Edellisissä MM-kisoissa toissa talvena Venäjän Krasnojarskissa Koskela kahmi Suomen ainoat mitalit eli hopeat sprintissä, keskimatkalla ja sprinttiviestissä sekä viestikullan. Koskela tosin lähti Venäjältä pykälän verran himmeämmillä mitaleilla, mutta ne kirkastuivat kesällä, kun kansainvälinen liitto mitätöi dopingista kärähtäneen venäläisen Polina Frolovan mitalit.

Viime talven EM-kisoissa Bulgarian Velingradissa Koskela nappasi sprintin pronssin. Lisäksi hän voitti ensimmäiset maailmancupin osakilpailunsa, kauden avauksena Ylläksen sprintin ja päätöskisana Yhdysvalloissa pitkän matkan yhteislähdön. Koskela sijoittui cupin kokonaiskilpailussa kolmanneksi.

Viime kuussa Koskela keräsi Turkin Sarikamisin EM-kisoista taas Suomen ainoat mitalit keskimatkan ja pitkän matkan hopeina sekä viestipronssina.

– EM-kisat sujuivat hyvin. Näytin että pystyn vaikeissakin olosuhteissa hyviin suorituksiin. Pärjääminen korkean paikan kisoissa oli positiivinen merkki, Koskela analysoi.

 

Hiihtosuunnistuksessa EM- ja MM-kisat ovat lähes samantasoiset.

– Terävin kärki on sama, mutta MM-kisoissa joka maalla on lajeissa vain neljä edustajaa, kun EM-kisoissa voi olla kuusi. Se vaikuttaa asetelmiin kärjen takana.

Koskelan tavoitteiden tiellä on MM-kisoissa yksi suuri suosikki: sattumoisin samana päivänä syntynyt ruotsalainen Tove Alexandersson on saavuttanut kartan kanssa lähes kaiken, muun muassa seitsemän suunnistuksen ja kahdeksan hiihtosuunnistuksen maailmanmestaruutta. Helmikuisissa EM-kisoissa Turkissa Alexandersson voitti pitkän matkan ja hänen maajoukkuetoverinsa Magdalena Olsson keskimatkan.

Edellisissä MM-kisoissa toissa talvena Alexandersson kahmi kolme kultaa sprintissä, keskimatkalla ja parisprintissä. Koskela oli noilla matkoilla kakkonen.

Tammikuussa Koskela sai Alexanderssonista ja Olssonista makean voiton, kun hän päihitti ruotsalaiset Ylitorniolla maastohiihdon vapaan tyylin kympillä selvällä erolla.

– Se oli hieno voitto, mutta siitä kisasta on jo aikaa enkä ajattele, että olisin ilman muuta parempi hiihtäjä kuin Tove. Minulla on kyllä parempi hiihtotekniikka, mutta hänellä varmasti parempi hapenottokyky, Koskela vertailee.

Tuo kisa on muuten viimeinen, jonka Koskela on tänä talvena kilpaillut maastohiihdon puolella. Hän on hiihtänyt viime talvina usein SM-kisoissakin Tammelan Ryskeen edustajana, mutta tänä talvena SM:t jäivät väliin.

– Kausi on ollut vähän erilainen, kun helmikuun alussa olivat EM-kisat ja päätavoite on nyt myöhään vasta maaliskuun lopulla. Saa nähdä miten ajoitus onnistuu.

– Olen treenannut tällä kaudella enemmän kuin ikinä. Se on aiheuttanut tasapainoilua rasituksen suhteen. Sitä oli jo alkukaudesta ja uudestaan Turkin EM-kisojen jälkeen, joka oli rankka reissu, Koskela kertoo.

Koskela myöntää ruotsalaisilla olevan MM-kisoissa kotikenttäetu, vaikka kilpailumaasto on tietysti ollut harjoittelukiellossa. Kisapaikka Piitime sijaitsee Pohjanlahden rannikolla Oulua vastapäätä.

– Ruotsin mestaruuskisat olivat 2016 samassa paikassa. Olen katsellut karttaa ja gps:ää. Maasto on merenpinnan tuntumassa eikä juuri poikkea suomalaismaastosta.

 

Viime talvena Koskela voitti kaikki kolme henkilökohtaista Suomen mestaruutta, mutta tänä talvena vain yhden, SM-sprintin Iisalmessa. Hän jätti Lemin keskimatkan väliin toipuakseen Turkin kisoista ja viime viikonloppuna Pellossa pitkänmatkan SM-kisasta tuli yllättäen vasta kuudes sija.

– Tuo tulos ei ollut omaa tasoani, mutta en ole huolestunut. Kunto ei ole mihinkään laskenut. Se pitää vain saada esiin antamalla lepoa päälle ja kropalle.

Koskela jäi SM-kisojen jälkeen Lappiin, josta hän siirtyy maanantaina Ruotsin puolelle kaksi päivää ennen ensimmäistä MM-starttia, keskiviikon pitkää matkaa.

– MM-kisojen ohjelma on vähän hankala, kun pitkän matkan jälkeen on heti seuraavana päivänä sprintti. Siinä saisi olla yksi päivä välissä.

– Sprintin jälkeen on yhden välipäivän jälkeen keskimatka. Se on yhteislähtönä arvoituksellinen kisa, Koskela pohtii.

Ruotsin MM-kisoissa on yksi matka vähemmän kuin edellisissä MM-kisoissa, kun parisprinttiä ei ole ohjelmassa.

Koskela ei nimeä MM-kisoihin ykkösmatkaansa.

– Menestystä voi tulla miltä matkalta tahansa. Olen saanut suunnistuksen sujuvuuteen kehitystä ja hiihtovauhtinikin pitäisi olla parhaiden tasolla.

 

Koskela on panostanut tähän kauteen kokopäivätoimisesti. Hän kertoi jo syksyllä opintojen jääneen vähiin Joensuussa Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osastolla.

– Talven aikana ne jäivät vielä vähemmälle eli en ole opiskellut lainkaan. Keväällä alkaa tulla opintopisteitä, kun menen Loimaalle työharjoitteluun, Koskela kertoo. FL

 

 

Salla Koskela

26-vuotias.

Kotoisin Ypäjältä. Asuu Joensuussa. Opiskelee Itä-Suomen yliopistossa metsätieteiden osastolla.

Edustaa hiihtosuunnistuksessa Lounais-Hämeen Rastia, maastohiihdossa Tammelan Ryskettä.

Valmentaja Arto Lilja.

Kansainväliset arvokisamitalit:

2012 nuorten MM-kisoista kaksi pronssia

2017 MM-kulta ja kolme hopeaa, EM-kulta

2018 EM-pronssi

2019 EM-hopea ja kaksi pronssia

 

Uusimmat