Lounais-Häme

Koskela nousi maailmanmestariksi

Lounais-Hämeen Rastin hiihtosuunnistajan Salla Koskelan viime kaudella voittamat arvokisamitalit ovat kirkastuneet venäläisen Polina Frolovan viimetalvisen dopingkäryn takia. Kansainvälinen suunnistusliitto päätti Frolovan dopingpannan aiheuttamasta mitalien uudelleenjaosta maanantai-iltana.

Koskelan MM-pronssit keskimatkalla ja sprintissä kirkastuivat päätöksen ansiosta hopeiksi. Koskelasta tuli myös maailmanmestari, sillä Mirka Suutarin ja Marjut Turusen kanssa otettu viestihopea vaihtui kullaksi. Ville-Petteri Saarelan kanssa voitettu sprinttiviestin pronssi kirkastui hopeaksi.

Imatralla käytyjen EM-kisojen tuloksissa Koskela, Turunen ja Suutari ovat nyt viestimestareita, ja Saarela ja Turunen sprinttiviestin hopeamitalisteja.

– Päällimmäinen fiilis on ihan mahtava, ollaanhan sitä nyt maailmanmestareita ja myös Euroopan mestareita. Lajin puolesta sen sijaan harmittaa tällainen käry. En ymmärrä, että jonkun pitää käyttää hiihtosuunnistuksessa dopingia, kotikulmilla Ypäjällä kesää viettävä Koskela sanoo.

Frolova jäi kiinni Imatran EM-kisojen sprinttiviestin testissä kielletyn meldoniumin käytöstä. Kansainvälinen suunnistusliitto IOF langetti Frolovalle neljän vuoden kilpailukiellon kesäkuussa ja mitätöi hänen tuloksensa viime kauden arvokisoista. Päätös mitalien uudenjaosta tehtiin maanantaina Viron Tartossa.

Meldonium on aiheuttanut paljon käryjä parin viime vuoden aikana. Kyseessä on latvialaisen lääketehtaan kehittämä tuote, joka on tarkoitettu sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin hoitoon. Lääke on käytössä Itä-Euroopassa.

2016 alusta asti dopingaineeksi luokitellun Meldoniumin on todettu edistävän kudosten hapensaantia, joten siitä saa hyötyä etenkin kestävyysurheilussa. Muun muassa ruotsalainen maailmanmestarijuoksija Abeba Aregawi on kärynnyt aineen käytöstä.

– Suunnistuspuolella ei ole ollut paljon dopingia. Selvää kuitenkin oli, että mitalit menevät uudelleen jakoon käryn takia, Koskela sanoo.

Koskela ei ole vielä saanut uusia mitalejaan.

– Olisihan se kiva, jos mitalit luovutettaisiin jossain tilaisuudessa. Mutta mitähän niille vanhoille mitaleille tehdään? Koskela pohdiskeli.

Hiihtosuunnistuksen ohella maastohiihdossa kilpaileva Koskela harjoittelee jo täyttä päätä ensi kautta varten. Kirkastuneet mitalit antavat lisää puhtia peruskuntokauden treeneihin.

– Harjoittelu on näin kesäisin monipuolista. Rullahiihtoa, juoksua, pyöräilyä, melontaa ja kuntosalia, kertoo Joensuussa asuva Koskela, joka suuntaa Ypäjältä takaisin Joensuuhun ja sieltä pian Lappiin.

Maajoukkueleiritys jatkuu elokuussa, jolloin Koskelakin matkustaa Ranmsauhin. Korkealla vuoristossa pääsee todennäköisesti hiihtämäänkin.

– Kunto on hyvä, tässä on ollut hyvä boogie päällä.

Koskelalta puuttuu vielä henkilökohtainen EM-mitali, joten sellainen on haussa ensi talvena. MM-kisoja ei talvella järjestetä, vaan vuorossa on maailmancup-kausi.

– Maailmancupissa haluan olla yksittäisissä kisoissa kolmen parhaan joukossa ja kokonaiskisassakin hyvillä sijoilla, Koskela tuumaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic