Lounais-Häme

Kota kyti Liesjärvellä - Pelastuslaitos perää retkeilijöiltä varovaisuutta

Liesjärven kansallispuiston Kaksvetisen kota on väliaikaisesti pois käytöstä, koska palokunta joutui purkamaan kodan rakenteita.

Kota alkoi kyteä viime tiistaina aamuyöllä.

Kodassa yöpyi retkeilijöitä, jotka olivat lämmittäneet kodan grilliä kiristyneen pakkasen vuoksi. Tuli oli kuitenkin päässyt kodan rakenteisiin, ja grillin takana oleva puuosa alkoi kärytä.

Yöpyjät yrittivät tukahduttaa käryä lumella, mutta hälyttivät myös hätäkeskuksen paikalle. Portaan VPK patikoi paikalle ensimmäisenä vesiämpäreiden kanssa. Lopulta palo saatiin estettyä heittämällä järven vettä kodan rakenteisiin.

 

Paloesimies Timo Stork kehottaa retkeilijöitä huolellisuuteen tulen käytön kanssa. Hän huomauttaa, että grilli on tarkoitettu vain ruoanlaittoa varten, eikä sillä saisi lämmittää kotaa.

-Grilli käy liian kovilla, jos sitä käytetään pitkän aikaa lämmitystä varten, Stork sanoo.

Hän huomauttaa, että retkeilijöiden kannattaa muutenkin tarkkailla tulisijojen rakenteita, ennen kuin tekee niihin tulen.

-Liesjärven kansallispuistosta on tullut todella suosittu retkeilykohde. Tämän vuoksi tulisijat ovat kovassa käytössä ja voivat olla rakenteellisestikin kovilla.

Storkin mukaan kansallispuiston tulisijoja uskaltaa kuitenkin käyttää, jos ne näyttävät hyvin muuratuilta, tiilisaumat ovat pitäviä, eikä lähellä ole puurakenteita tai muuta syttyvää. Tulentekopaikat on kuitenkin tehty vain niille soveltuvaan tarkoitukseen, eikä niitä saa käyttää muuhun.

Ulkona nuotiopaikoilla kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea sääolosuhteisiin. Tuuli voi lennättää kipinän maastoon ja aiheuttaa palon. Erityistä huolellisuutta vaatii kuivan kuusipuun polttaminen. Kuusi kipinöi voimakkaasti palaessaan.

 

Storkin mukaan retkeilijät osaavat yleisesti ottaen käyttäytyä Liesjärvellä hyvin. Hälytykset kansallispuistoon eivät ole lisääntyneet, vaikka kävijämäärä kasvaa.

Stork kuitenkin muistelee, että viime syksynä pelastuslaitos joutui kiireiselle patikkaretkelle Liesjärvelle, kun retkeilijät olivat jättäneet nuotion sammuttamatta makkaranpaiston jälkeen.

-Tuli pitää aina sammuttaa, kun poistuu paikalta. Lopultahan tuhot maksaa se, joka on tulen tehnyt. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic