Lounais-Häme

Koti-liite: Keittiötrendeissä nähdään nyt selkeitä linjoja ja luonnonvärejä

Keittiöiden yleisilme on tänä syksynä ajaton. Värit ovat murrettuja, linjat suoria ja valaistus mietitty. Keittiömyyjä Salla Ahonen Forssan Topi-Keittiöistä kertoo, että syksyn värikartalla näkyy etenkin luonnonläheisyys.

-Värimaailma on maanläheinen ja värit murrettuja, kuten luonnosta otettuja kiven, betonin tai puun sävyjä. Myös kahden sävyn keittiö, jossa alaosa on tumma ja yläosa vaalea, on edelleen suosittu, hän sanoo.

Luonnonläheisen värimaailman lisäksi syksyn keittiöissä näkyy selkeys. Kaapit ovat konstailemattomia, alaosaan valitaan usein isot vetolaatikot ja ovissa käytetään listavetimiä.

-Maalaisromanttisella tyylilläkin on kyllä kannattajansa. Etenkin nuoret tuntuvat suosivan sitä, Ahonen sanoo.

Uutta ilmettä ajattomiin malleihin tuovat modernit liesituulettimet, älyliedet ja epäsuora valaistus. Uutta on myös erillinen aamiaiskaappi, jonka ovien taakse kätketään kahvinkeitin ja aamupalatarvikkeet.

Kauppias Elina Kivimäen luotsaama Topi-Keittiöiden Forssan-liike täyttää tänä syksynä 10 vuotta. Keittiökauppa käy nyt vilkkaasti, ja kokonaisuuksia toimitetaan niin omakoti- kuin kerrostaloihinkin.

-Forssassa on paljon vanhaa kerrostalokantaa. Myös omakotitaloja on paljon ja uudisrakentaminenkin on vilkastumassa, Ahonen sanoo.

Forssassa asiakkaita kiinnostaa trendien lisäksi perustoimivuus. Esimerkiksi viime aikoina suosiossa ollut yläkaapittomuus ei ole Ahosen mukaan liikkeessä juurikaan näkynyt.

-Yläkaapit ovat pitäneet täällä pintansa. Täällä elämäntapa on erilainen kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Ruokaa laitetaan kotona ja säilytettävää on paljon. Kaapeissa on uudenlaisia mekanismeja ja laatikoissa tilanjakajia, Ahonen kertoo.

Uuden keittiön suunnittelu aloitetaan pohjapiirustuksista tai mitoista. Tarvittaessa myyjä käy asiakkaan luona mittaamassa tilan. Sitten kartoitetaan toiveita. Tärkeintä on hahmottaa se, mitä keittiössä tehdään. Ahonen kertoo, että moni pelkää keittiönsä olevan hankalan mallinen tai mitoiltaan outo. Se ei ole Ahosen mielestä ongelma.

-Ei ole hankalia keittiöitä, kaikkiin tiloihin löytyy ratkaisu. Malleja ja mitoituksia on niin monenlaisia. Moni ajattelee, että uuden keittiön laittaminen on hankalaa, jos tilassa on ikkunoita, kulmia ja muureja, mutta suunnittelemme aina tilan ehdoilla.

Yhä useampi ottaa kalusteiden lisäksi myös asennuksen.

-Nykyään arvostetaan helppoutta ja mukavuutta. Asennuksesta saa kotitalousvähennyksen, ja keittiön saa käyttöön nopeasti. Asentaja saa myös putki- tai sähkömiehen paikalle tarvittaessa nopeasti, Ahonen kertoo.

Ahonen on työskennellyt keittiöalalla jo kaksikymmentä vuotta. Kaupanteko on sinä aikana muuttunut. Nykyään ostopäätökset tehdään nopeasti ja asiakkaat ovat hyvin perillä asioista. Myös kotimaisuus on entistä tärkeämpää.

-Moni kysyy, missä keittiömme tehdään. On hienoa, että voin vastata, että Kalajoella. Toivo Ojala perusti Topi-Keittiöt sinne vuonna 1939 ja siellä yritys toimii yhä. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic