Lounais-Häme Forssan seutu

Kotihoidon palvelusetelit uudistuvat – Apua voidaan myöntää jopa neljä tuntia vuorokaudessa

Jatkossa asiakkaan tulot vaikuttavat, tuntimäärä kasvaa ja sisältö muuttuu.
Hyky ottaa elokuun alusta käyttöön säännöllisen kotihoidon ja tilapäisen kotihoidon palvelusetelit. Palveluseteleitä on ollut jo vuosia käytössä kotihoidossa ja viime kesästä lähtien myös pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa. Kuva: Tapio Tuomela
Hyky ottaa elokuun alusta käyttöön säännöllisen kotihoidon ja tilapäisen kotihoidon palvelusetelit. Palveluseteleitä on ollut jo vuosia käytössä kotihoidossa ja viime kesästä lähtien myös pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (Hyky) kotihoidon palvelusetelit uudistuvat elokuun alusta lukien.

Nykyisellään palveluseteleitä on myönnetty pääsääntöisesti kylvetyspalveluihin sekä tilapäiseen kotihoitoon ja asiointipalveluihin.

– Maailma on muuttunut, eivätkä setelit enää ihan vastaa asiakkaiden tarpeisiin. Ne ovat aika rigidejä (jäykkiä), vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin sanoo.

Elokuussa käyttöön tulevat säännöllisen kotihoidon ja tilapäisen kotihoidon palvelusetelit.

Säännöllisen kotihoidon palveluseteli korvaa kylvetyssetelin ja asiointipalvelusetelin sekä mahdollistaa muunlaisenkin käytön.

Yhden tunnin palveluseteliin voi sisältyä useampi lyhytaikainen asiakaskäynti, kuten näytteen otto tai hakasten poisto.

Palveluseteleitä voidaan myöntää enintään neljä tuntia vuorokaudessa. Esimerkiksi kylvetyspalveluseteleitä on voinut saada vain 1–5 tuntia kuussa.

Säännöllisen kotihoidon palveluseteli on tulosidonnainen, ja sen määrittelyssä sovelletaan kotihoidon asiakasmaksun määräytymisen tulorajoja.

Palveluseteleiden käytön tehostaminen on osa Hykyn tuottavuusohjelmaa.

– Jatkossa pystymme samalla määrärahalla myöntämään seteleitä isommalle joukolle, Kuismin sanoo.

Hykyn alueella palveluseteleiden käyttäjiä on ollut noin 90. Seteleiden vuosikustannus on ollut 100 000–125 000 euroa.

Tilapäisen kotihoidon palveluseteli on tarkoitettu tilanteisiin, joissa asiakas ei kykene käyttämään kodin ulkopuolisia palveluja ilman avustajaa.

Avun tarvetta on harvemmin kuin kerran viikossa ja alle kahden kuukauden ajan. Tilapäisen palvelusetelin arvo on 25 euroa.

Palveluseteleiden periaatteisiin kuuluu, että asiakas ei voi vaatia palveluseteliä mutta siitä saa kieltäytyä. Tällöin kuntayhtymän tulee ohjata asiakas kuntayhtymän muilla tavoin järjestämien palveluiden piiriin.

– Palvelusetelissä asiakas saa itse valita palveluntuottajan ja vaihtaa sitä niin monta kertaa kuin haluaa, Kuismin huomauttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic