Lounais-Häme

Kotihoidossa ongelmat ovat yhtä polttavia kuin hoivakodeissa – Lisää henkilökuntaa tarvittaisiin kipeästi

Koska moni asuu kotona entistä pidempään, myös palveluilta vaaditaan enemmän.
Kotihoidon työvoimapula voi pahentua, jos nykyiset hoitajat siirtyvät hoivakoteihin töihin sen jälkeen, kun sitovat hoitajamitoitus on säädetty lakiin. Kuva: Tapio Tuomela
Kotihoidon työvoimapula voi pahentua, jos nykyiset hoitajat siirtyvät hoivakoteihin töihin sen jälkeen, kun sitovat hoitajamitoitus on säädetty lakiin. Kuva: Tapio Tuomela

Kotihoidon palveluja ei ole tällä hetkellä tarjolla riittävästi kaikilla alueilla, ja Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa tilanne uhkaa vaikeutua entisestään. Syynä kasvavalle kotihoidon tarpeelle on erityisesti se, että suuret ikäluokat ovat tulossa ikään, jossa tarvitaan yhä enemmän tukea ja hoitoa.

Viime kuukausina julkinen keskustelu vanhuspalveluista on keskittynyt pitkälti ympärivuorokautisen hoivan puutteisiin, mutta kotihoidossa ongelmat ovat yhtä polttavia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimevuotisessa seurantatutkimuksessa lähes joka toinen kuntien vanhuspalveluista vastaava ilmoitti, että kotihoidon palveluita ei ole heidän alueellaan riittävästi.

–   Se on alueellinen ongelma, eikä koske ihan koko Suomea, mutta muun muassa Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa on ollut ajoittaisia ongelmia kotihoidon riittävyydessä, johtava asiantuntija Sari Kehusmaa sanoo.

Ongelmien maantieteellinen sijainti on muuttunut. Kehusmaa kertoo, että aikaisemmin pulmia oli usein Pohjois- ja Itä-Suomessa, nyt ongelmat ovat etelässä.

Kehusmaa kertoo, että kotihoidon kysynnän kasvaessa lisää hoitajia tarvittaisiin jatkuvasti. THL ennustaa, että kotihoitoon tarvittaisiin yli 30  000 työntekijää vuonna 2030, kun viime vuonna heitä oli noin 21  500.

Asiakasmäärät kasvavat voimakkaasti

Kotihoidossa ei ole käytössä hoitajamitoitusta. Alalle ennakoitu työvoimapula voi pahentua, jos nykyiset hoitajat siirtyvät hoivakoteihin töihin, kun ympärivuorokautisen hoivan sitova hoitajamitoitus säädetään lakiin.

Olennaista on huomata, että ikääntyvä ihminen voi kaivata kotihoitoa jo varhaisessa vaiheessa, kun taas ympärivuorokautinen hoiva tulee usein ajankohtaiseksi vasta elämänkaaren viimeisinä parina vuotena.

–   Asiakasmäärät kasvavat kotihoidossa voimakkaasti, ympärivuorokautisessa hoivassa asiakasmäärät ovat aavistuksen laskeneet, Kehusmaa sanoo.

THL:n tilastojen mukaan yli puolet vanhuspalvelun asiakkaista on kotihoidossa. Vuonna 2018 kotihoidon asiakasmäärä oli noin 73  000, mutta sen ennustetaan kasvavan yli 104  000:een vuonna 2030.

Vastaavasti ympärivuorokautisessa hoidossa oli lähes 50  000 asiakasta vuonna 2018 ja THL arvioi lukumäärän kasvavan lähes 70  000:een vuonna 2030.

Erityistilainteisiin tarvitaan ratkaisuja

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että ensi vuoden budjetissa kotihoitoon on tulossa sekä pysyvä tasokorotus että kertaluontoinen investointi, jolla toteutetaan kehittämishanke.

THL:n Kehusmaa sanoo, että kotihoidon rahoituksen kasvaessa tulisi ensimmäisenä puuttua juuri palvelujen riittävyyteen.

Kotihoidon palvelut ovat kaiken kaikkiaan monimutkainen kokonaisuus. Koska moni asuu kotona entistä pidempään, myös palveluilta vaaditaan enemmän ja palvelutarpeet vaihtelevat huomattavasti. Osalle kotihoito on arkisissa askareissa auttamista, toiset tarvitsevat säännöllistä sairaanhoitoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi STT:lle, ettei halua ottaa kantaa kotihoidon kehittämisen konkreettisiin toimiin ennen kuin vanhuspalvelulain päivittäminen etenee.

– Vanhuspalvelulaki ja laatusuositukset päivitetään. Siinä saman työn yhteydessä arvioidaan, miten kotihoidon kehittäminen olisi järkevää tehdä, Kiuru sanoo.

Konkreettisista toimista kuultaneen lisää loppuvuodesta. STT

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic