Lounais-Häme Forssan seutu

Kotiinkuljetuksiin kaivataan vapaaehtoisia – Forssan seurakunta kokkaa lounaan kolme kertaa viikossa

Seurakuntien työpanos suunnataan uudelleen, vapaaehtoisia kaivataan mukaan.
Forssan rovastikunnan seurakunnat ovat peruneet tapahtumansa ja kerhonsa, mutta lääninrovasti Esa Löytömäen mukaan aktiivisiin seurakuntalaisiin pidetään entistä tiiviimpää yhteyttä somessa ja puhelimitse. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan rovastikunnan seurakunnat ovat peruneet tapahtumansa ja kerhonsa, mutta lääninrovasti Esa Löytömäen mukaan aktiivisiin seurakuntalaisiin pidetään entistä tiiviimpää yhteyttä somessa ja puhelimitse. Kuva: Lassi Puhtimäki

Seurakunnat järjestävät töitään uuteen, korona-ajan asetuksiin. Kun ennen päivät täyttyivät kerhoista ja tapahtumista, aika jaetaan nyt toisin.

– Työaikaa on peruutusten vuoksi vapautunut ja sitä käytetään nyt esimerkiksi diakoniatyössä ja sielunhoitotyössä, toteaa kirkkoherra, lääninrovasti Esa Löytömäki.

Löytömäen mukaan yhteyttä seurakuntalaisiin pidetään puhelimitse ja sosiaalisessa mediassa, kun kasvokkain ei voi koronaviruksen leviämisen vuoksi tavata.

– Diakoniatyöllä on rovastikunnassa selkeä käsitys siitä keihin pidämme yhteyttä ja meihin saa tietysti ottaa yhteyttä, Löytömäki lisää.

Löytömäki on huomannut, että poikkeuksellinen tilanne ja koronaviruksen aiheuttama ahdistus on lisännyt seurakuntalaisten tarvetta keskustella.

Apua ensisijaisesti karanteenissa oleville ja riskiryhmille

Forssan seurakunnan diakoniatoimisto tarjoaa poikkeustilanteessa apua esimerkiksi kauppa-asioiden hoitoon.

– Myös muuta ruoka-apua pyritään järjestämään koteihin tarpeen mukaan. Apua järjestetään ensisijaisesti kotikaranteenissa oleville ja riskiryhmiin kuuluville, johtava diakonian viranhaltija Anni Lautaporras kertoo.

Forssassa seurakunta on nyt ottanut muutaman vuoden tauon jälkeen käyttöön lounaspalvelun.

– Seurakunnan keittiö valmistaa arkilounaan maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Kylmän lounaan voi ostaa kotiin vietäväksi seurakuntatalolta ja lämmittää sen kotona. Hintaa aterialla on 7 euroa, Lautaporras kertoo.

Kotikaranteenissa oleville ja riskiryhmille lounasta kuljetetaan mahdollisuuksien mukaan myös kotiovelle niin, että lähikontaktit minimoidaan.

Vapaaehtoisia kutsutaan mukaan

Lautaporras muistuttaa myös, että vapaaehtoisia tarvitaan.

– Mikäli et kuulu riskiryhmiin ja haluat ojentaa auttavan kätesi apua tarvitseville, voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi seurakunnan kauppakassipalveluun ja lounasruoan kuljettamiseen. Sinun tulee olla myös oireeton, hän lisää.

Forssan seurakunnan diakoniatoimistoon voi ottaa yhteyttä puhelinnumeroon 050 370 6556 arkipäivisin 9-15.

– Olemme poikkeusoloissa tuplanneet puhelinpäivystyksen määrän normaalioloihin verrattuna.

Kirkolliset toimitukset poikkeusjärjestelyin

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat päättäneet, että jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi kirkoissa sanajumalanpalveluksina, ja ne välitetään seurakuntalaisille videostriimauksina.

Piispojen ohjeistavat myös, että kirkolliset toimitukset hoidetaan toistaiseksi poikkeusjärjestelyin. Seurakuntien työntekijät sopivat yhdessä perheiden ja omaisten kanssa kirkollisten toimitusten, kuten kasteen, vihkimisten tai hautajaisten järjestämisestä.

– Olemme käyneet tätä asiaa läpi omaisten kanssa, ja he ymmärtävät tämän hyvin. Suurten muistotilaisuuksien aika on sitten myöhemmin, Löytömäki ohjeistaa.

Ohjeen mukaisesti kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään kymmenen ihmistä. Hautajaistilaisuuksissa suositaan haudalla tapahtuvaa siunaamista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic