Lounais-Häme Jokioinen

Kotikutoista curlingia ja lumen maalausta – Tässä vinkkejä lasten talvipäiviin ulkona

Lumikinokset ja pikkupakkaset houkuttelevat lapset ulkoilemaan. Mutta mitä kinosten keskellä voisi puuhailla hiihdon ja pulkkamäen lisäksi?
Alli Siro ja Nea Sillanpää ovat viihtyneet tänä talvena tavallista enemmän ulkona. Talviriehassa he testasivat sovelluttua curlingia, jossa liu'utetaan jäädytettyjä vesikanistereita. Kuva: Tapio Tuomela

Vastaus on sama, kysyipä keneltä tahansa lapselta, joka osallistui Jokioisten seurakunnan ja Korvenkävijöiden Talviriehaan:

Tämä talvi on erityisen mukava, koska lunta on niin paljon.

Moni lapsista ilmoittaa viettävänsä runsaasti aikaa ulkona. Hiihto, pulkkailu ja luistelu tuntuvat olevan mieluisimmat talvilajit.

Perheen kanssa voi lähteä retkelle talvellakin ja paistaa laavulla makkarat tai vaikka letut. Kuva: Tapio Tuomela

Vaan mitä lapset voisivat touhuta ulkona silloin, kun talviurheilu ei kiinnosta?

Talvirieha tarjosi runsaasti luovia ideoita lasten ulkoleikkeihin.

Riehassa kokeiltiin esimerkiksi hiihtoa, jossa kolme hiihtäjää liikkui samoilla suksilla. Tapahtumaa järjestämässä ollut Toivo Vainio Korvenkävijöistä oli rakentanut kahdesta terassilaudanpätkästä puusukset, joiden päihin hän ruuvasi laskettelusuksista kärjet.

Samanlaiset voi rakentaa kotona käyttämällä hieman mielikuvitusta.

Talviriehassa kokeiltiin myös lumen maalaamista vesiväreillä. Vainion mukaan vesivärit ovat myrkyttömiä, joten niitä voi käyttää niin lumen kuin jään maalaamiseen.

Curlingiakin voi pelata, vaikkei olisi asianmukaisia varusteita. Peliin riittävät jää ja jäädytetyt vesikanisterit, jotka liukuvat mukavasti jään pinnalla.

Tapahtumassa päästettiin myös keppihevoset ulkoilemaan. Niille voi kotona pystyttää valmiita esteitä hankeen tai vaihtoehtoisesti esteet voi tehdä lumesta.

Toivo Vainio suosittelee perheiden yhteiseksi puuhailuksi myös jäälyhtyjen tekoa. Lapset voivat lyhtyjen valmistumisen jälkeen maalata ne vesiväreillä. Myös lumiluolien tekeminen on lasten suosikkipuuhaa.

– Lumiluolaa tehdessä on oltava tarkka siitä, että katto on riittävän ohut, jotta ei synny vahinkoa, jos se romahtaa, Vainio muistuttaa.

Hän kertoo, että partiolaiset ovat jopa nukkuneet lumiluolassa. Siellä laskee harvoin pakkasen puolelle.

Myös lapsilla on itsellään runsaasti ideoita siitä, mitä kaikkea talvella voi tehdä.

Esimerkiksi jokioislaisen Widénin perheessä lumikasasta on rakennettu kokonainen lumirata.

Jotta radassa pääsee etenemään, pitää hyppiä ja tasapainoilla kapeilla kohdilla. Lapset ovat myös testanneet, kuinka korkeasta lumikasasta uskaltaa hypätä pehmeään lumeen.

Heikkilän perheessä retkeillään laavuille koko perheen voimin ja paistetaan siellä makkarat. Matkalla tarkkaillaan eläinten jälkiä.

Äiti Päivi Heikkilän mukaan lapset ovat yleensä luovia, ja keksivät kaikenlaista tekemistä päästessään ulos:

– Joskus he laskivat pulkkamäkeä suksilla.

Sillanpään perheessä tehdään koloja lumihankeen ja pelataan lumikasojen päällä vuorenvalloitusta.

Siron perheen lapset tekevät lumienkeleitä ja laskevat mäkeä muillakin välineillä kuin pulkalla, liukurilla tai suksilla.

– Rattikelkka ja muovipussi toimivat myös, Alli Siro tuumaa.

Ruusa, Veera ja Konsta Heikkilä maalasivat lunta vesiväreillä. Kuva: Tapio Tuomela

Osa lapsista on onnistunut tekemään tänä talvena lumiukkojakin, vaikka suojalumesta ei ole toistaiseksi päästy nauttimaan.

Toivo Vainio vinkkaa, että pakkaslumesta saa kuitenkin tehtyä rakennelmia, kuten lumilinnoja, jos näkee vähän vaivaa.

Vainio on itse tehnyt vanerista laatikon, jossa ei ole pohjaa. Vaneriseinät voi vain upottaa lumeen ja sen jälkeen lunta kauhotaan seinien väliin. Välillä lumen päällä pitää hyppiä, jotta se tiivistyy. Kun pohjattoman vanerilaatikon ottaa pois, osa lumilinnan seinästä on valmis.

Ideaa voi kokeilla myös muovilaatikolla tai -ämpärillä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic