Lounais-Häme Forssa

Kotimaan asuntokauppa takkuaa edelleen – Lomautukset jatkuvat Parmarinella yli kesän

Kotimaan asuntokaupan takkuaminen näkyy Parmarinen tilauskirjassa.
Parmarinen Forssan-tehtaan noin 350 tuotannon työntekijästä 70 on lomautettuna. Kuva: Tapio Tuomela
Parmarinen Forssan-tehtaan noin 350 tuotannon työntekijästä 70 on lomautettuna. Kuva: Tapio Tuomela

Kylpyhuoneita Forssassa valmistava Parmarine oy lomautti 70 työntekijäänsä toistaiseksi 4. maaliskuuta alkaen. Syynä lomautuksiin oli rakennusalaan parin huippuvuoden jälkeen iskenyt laskusuhdanne.

Toimitusjohtaja Jussi Raunio toivoi helmikuussa, että rakentaminen piristyisi kesää kohti ja ainakin osa lomautetuista voitaisiin kutsua takaisin töihin. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja näillä näkymin lomautukset jatkuvat kesälomakauden yli.

– Alkavien kohteiden määrä on edelleen alhainen. Myymättömien asuntojen määrä on korkea, uusia tilauksia ei tehdä ennen kuin vanhat on myyty. Sijoittajat ostivat kokonaisia kerrostaloja ja myyvät niitä nyt asunto kerrallaan, Raunio kertoo.

Turun suunnalla kauppa käy Raunion mukaan mukavasti, mutta Tampere–Jyväskylä-akselilla on hiljaisempaa. Nousukauden aikana uusia kohteita valmistui niin paljon, ettei normitasolla pyörivä kauppa sulata vanhaa tarjontaa alta pois.

Raunion mukaan vienti vetää entiseen malliin, ongelmat ovat kotimaan kaupassa. Parmarinen volyymista 60 prosenttia tulee kotimaan kaupasta, joten pelkkä ulkomaan kaupan pyöriminen ei työllistä riittävästi.

Forssan tehtaan palkkalistoilla on noin 350 ihmistä tuotannossa ja 40 toimihenkilöä. Lomautettuna on tuotannon työntekijöitä. FL

Suhdanteet hellivät Parmarinea viime vuodenlopulla

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic