Lounais-Häme

Kotimaanmatkailu jopa vilkastui maakunnissa heinäkuussa – Forssassa tapahtumien puute rokotti yöpyjien määrää

Forssassakin kotimaiset matkailijat näkyivät heinäkuussa, mutta tapahtumien puute rokotti kesää kokonaisuudessaan.
Forssan Scandicissa kesän yöpymismäärät jäävät selvästi viime kesästä. Tapahtumien peruminen näkyy varausten määrässä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Scandicissa kesän yöpymismäärät jäävät selvästi viime kesästä. Tapahtumien peruminen näkyy varausten määrässä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronaviruksen kurittama matkailuala sai kaivatun piristysruiskeen heinäkuussa. Tilastokeskuksen mukaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät heinäkuussa vain 2,2 prosenttia viime vuodesta.

Aiempiin kuukausiin verrattuna elpyminen on ollut huomattava. Kesäkuussa matkailijoiden yöpymiset olivat lähes 38 prosenttia alhaalla viime vuodesta, toukokuussa yöpymiset vähenivät 74 prosenttia.

Heinäkuun tilastoa painoi pääkaupunkiseudun heikko vetovoima. Pääkaupunkiseudulla kotimaiset yöpymiset vähenivät yli 41 prosenttia. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kotimaiset yöpymiset kasvoivat viime vuodesta 4,3 prosenttia.

Forssan seudun luontokohteet vetivät kesällä

Forssan Scandicissa kesän yöpymismäärät ovat kokonaisuudessaan jäämässä noin neljänneksen pienemmiksi kuin viime vuonna. Heinäkuu oli kesäkuukausista paras, mutta silloinkaan ei päästy viime vuoden lukuihin.

– Yksittäisiä matkailijoita ja seurueita oli liikkeellä, heitä tuntuivat kiinnostavan erityisesti seudun luontokohteet ja ulkoilumaastot. Aiempina kesinä viikonloput on varattu usein isoille seurueille, kuten hääporukoille. Paljon juhlia ja häitä oli tältä kesältä siirretty, mikä näkyi meidän varauksissa, hotellinjohtaja Joni Järvi selittää.

Järvi suhtautuu tulevaisuuteen varovaisen luottavaisesti. Pandemiatilanteen kehittymisestä ei kukaan tiedä vielä varmaksi, mutta pysyväksi tilanne ei jää.

– Kyllä tästä joskus yli päästään, niin pitää uskoa. Kaikkemme pyrimme tekemään, että ihmisillä olisi uskoa ja luottoa siihen, että liikkeelle uskaltaa lähteä. Yleiseen ilmapiiriin on tosin aika vaikea vaikuttaa.

Luitko tämän: Lounais-Hämeen luontokohteiden imu säilyi lomakaudellakin – Matkailijat suuntasivat kansallispuistoihin ja oheispalveluihin, museoissa rauhallista (FL 9.8.2020)

Itä- ja Pohjois-Suomi houkuttelivat matkailijoita

Kotimaiset yöpymiset lisääntyivät etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla kotimaisten vieraiden määrä kasvoi noin 15 prosentilla viime vuodesta. Etelä-Karjalassa kotimaiset yöpymiset kasvoivat suhteellisesti eniten, 22 prosenttia.

Hotellien käyttöaste oli heinäkuussa noin 54 prosenttia. Keskiarvon alle jäätiin selvästi Uudellamaalla, jossa käyttöaste oli noin 42 prosenttia. Etelä- ja Pohjois-Karjalassa käyttöaste oli yli 78 prosenttia.

Yhteensä kotimaisia yöpymisvuorokausia kirjattiin heinäkuussa 2,42 miljoonaa.

Suurin ulkomaalaisten ryhmä norjalaiset

Ulkomaisten vieraiden yöpymisiä Suomessa oli heinäkuussa edelleen yli 82 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Ulkomaalaiset yöpyivät Suomessa yhteensä heinäkuussa noin 140  000 yötä.

Venäläisten ja kiinalaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät yli 98 prosenttia viime vuodesta. Määrällisesti eniten vähenivät kuitenkin ruotsalaisten Suomessa viettämät yöt. Ruotsalaiset yöpyivät Suomessa 114  500 yötä vähemmän kuin viime vuonna.

Suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomessa olivat norjalaiset. He yöpyivät Suomessa heinäkuussa 34  400 kertaa, mikä on vain runsaat seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Toiseksi eniten Suomessa yöpyivät saksalaiset ja kolmanneksi eniten virolaiset. FL-STT

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic