Lounais-Häme

Kotimainen lammas raivaa tilaa lautasella

Suomalaisen lampaan- ja karitsanlihan tuotanto kasvaa edelleen tämän vuoden aikana.

-Kaikki menee, mitä tuotetaan, sanoo MTK:n asiantuntija Jukka Markkanen.

Viime vuonna lampaanlihan tuotanto kasvoi kuusi prosenttia vuodesta 2015. Tänä vuonna tammi–heinäkuun aikana tuotanto on kasvanut seitsemän prosenttia, mutta kulutus vain prosentin verran.

-Kokonaiskulutus on hieman laskenut, mikä tarkoittaa tuonnin reilua vähentymistä ja kotimaisen lampaanlihan tuotannon lisääntymistä, Markkanen selvittää.

Kotimaisella lampaanlihalla katetaan vain 30 prosenttia lihan vuosittaisesta kulutuksesta. Tuontia on eniten Uudesta-Seelannista, Alankomaista ja Espanjasta.

 

Päivittäistavarakaupoissa lampaanlihaa on saatavilla ympäri vuoden, mutta valikoima vaihtelee alue- ja kauppakohtaisesti. Suurimmissa marketeissa valikoima on yleensä monipuolisempi.

-K-ruokakaupat ostavat pääasiassa karitsanlihaa suoraan tiloilta, millä pyritään tukemaan lähituotantoa. Enimmäkseen myydään luutonta paistia, kertoo Keskon osto- ja myyntipäällikkö Janne Vuorinen.

Vuorisen mukaan heillä 85 prosenttia myydystä lihasta on karitsanlihaa ja loput lammasta. Noin 60 prosenttia K-ryhmän käyttämästä kotimaisesta lihasta tulee Ahvenanmaalta, 30 prosenttia Varsinais-Suomesta ja kymmenisen prosenttia Meri-Lapista.

S-ryhmän valikoimapäällikkö Sari Miettunen kertoo, että heillä on ympäri vuoden valikoimassa pakastettua suomalaista karitsanlihaa putkiluupaistina, potkana sekä jauhelihana, joista paisti ja potka ovat luomua.

-Tuoreena valikoimassamme on luomukaritsan paahtopaistia sekä jauhelihaa. Keväällä valikoima monipuolistuu, kun pääsiäinen lisää lampaan- ja karitsanlihan kysyntää, Miettunen sanoo.

Miettusen mukaan lähituottajat voivat olla yhteydessä alueensa osuuskauppaan ja tarjota tuotteitaan oman kapasiteettinsa mukaan.

Yhteistyön voi aloittaa paikallisesti pienistäkin määristä.

Molemmat päivittäistavarakauppojen edustajat allekirjoittavat kotimaisen lampaanlihan myynnin kasvun.

-Myynti kasvaa koko ajan, noin 5–10 prosenttia vuodessa, Keskon Vuorinen sanoo.

-Kotimaisen lampaan- ja karitsanlihan myynti on yli kolminkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Samalla ulkomaisten lampaanlihatuotteiden myynti on laskenut noin 20 prosenttia, S-ryhmän Miettunen täydentää.

Jukka Markkasen mukaan kotimaisen lampaanlihan valikoimaan kauppojen hyllyillä vaikuttaa se, että edelleen merkittävä osa lihasta myydään tiloilta suoraan asiakkaille tai lähiruokapiireissä. Myös ravintolat hankkivat lihaa suoraan tuottajilta.

 

Suomen Teurastamoyrittäjät ry:n puheenjohtajan Eero Polson mielestä lampaanlihaa pitäisi olla päivittäistavarakauppoihin tasaisesti tarjolla, jotta ihmiset tottuvat sen saatavuuteen ja ostavat sitä.

Tämä edellyttää sitä, että lampaita ja karitsoja pitäisi saada teuraaksi tasaisemmin ympäri vuoden. Myös pakastetun lihan suosiminen tasaisi teurastus- ja leikkuuruuhkia.

-Loka–marraskuussa ja kevättalvella on ruuhkaa, mutta pääsääntöisesti vain lampaita teurastavat teurastamot ovat vajaakäytöllä pääsiäisestä syyskuuhun, Polso kertoo.

Polson näkemyksen mukaan olemassa olevat lammasteurastamot riittävät nykyisellä tuotannolla, jota hänen mielestään voisi olla kuitenkin paljon enemmänkin. Varsinkin luomulihalla on enemmän kysyntää kuin tuotantoa.

Viime vuonna 41 teurastamolla Suomessa oli Eviran myöntämä lupa teurastaa lampaita. Polson mukaan näistä toimii aktiivisesti kymmenkunta lammasteurastamoa sekä muutama muu pienimuotoisella toiminnalla.

-Lammastalous on tuotantosuuntana kannattava. Luomutuotannolle on hyvät EU-tuet, pitkän linjan lampuri Polso tietää.

 

Kotimaisen lampaan tuotanto kasvussa
Tammi–heinäkuussa kotimaisen lampaanlihan tuotanto on kasvanut 7 prosenttia.Vuonna 2016 tuotanto kasvoi 6 prosenttia edellisvuodesta.Viime vuonna tuotettiin miljoona kiloa karitsanlihaa. Lampaanlihan kokonaiskulutus oli 3,8 miljoonaa kiloa.Kotimaisen karitsanlihan osuus kulutuksesta on 50 prosenttia ja lampaanlihan kokonaisuudessaan 30 prosenttia.Lampaita kasvatetaan eniten Varsinais-Suomessa, Lapissa ja Pohjanmaalla.Lampaanlihaa tuodaan Uudesta-Seelannista, Alankomaista ja Espanjasta.Lähde: MTK 

Uusimmat

Fingerpori

comic