Lounais-Häme Forssa/Tammela

Kotimainen porkkana loppuu laareista – Forssalaistuottaja kevään kylvöistä: "Harvoin olen nähnyt näin huonoa taimettumista"

Karotiassa pakataan jo tuontiporkkanoita. Uusi kotimainen sato on tuloillaan, mutta kylmä kevät hidastaa taimien kasvua.
Janis Rubenzis ja Anda Dan varmistavat osaltaan, että kuluttajille on tarjolla porkkanaa ympäri vuoden. Kun kotimainen porkkana loppuu, Karotiassa pistetään pussiin ulkomaista porkkanaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Janis Rubenzis ja Anda Dan varmistavat osaltaan, että kuluttajille on tarjolla porkkanaa ympäri vuoden. Kun kotimainen porkkana loppuu, Karotiassa pistetään pussiin ulkomaista porkkanaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kotimaiset porkkanat ovat loppumassa ruokakaupoista. Esimerkiksi Jokioisten S-Marketin laarissa oli viikonloppuna vain toimitusvaikeuksista kertova lappu.

– Tavarantoimittajilla alkavat varastot olla tyhjillään, Osuuskauppa Hämeenmaan ryhmäpäällikkö Marko Leppänen vahvistaa.

Tuontiporkkanat valtaavat kauppojen vihanneshyllyt usein juuri tähän aikaan keväästä. Tänä vuonna näytti kuitenkin pitkään siltä, että kotimaista porkkanaa voisi riittää kesäkuulle.

Kotikokkailun lisääntyminen poikkeusoloissa kiihdytti hieman yllättäen porkkanan kysyntää.

– Maaliskuussa, kun ihmiset hamstrasivat, syntyi pieni koronapiikki, teurolaisen Matti Tuomola oy:n yrittäjä Reijo Tuomola kertoo.

Lue myös: Porkkanantuottaja ottaa tautiriskin tosissaan (FL 30.3.2020)

Varastot tyhjiksi kotimaisesta porkkanasta

Tuomolasta lähti maanantaina kevään viimeinen porkkanakuorma Helsinkiin.

Forssalaisessa Karotiassa loput kotimaiset porkkanat kuoritaan tällä viikolla. Keski- ja Etelä-Euroopasta peräisin olevia ulkomaisia porkkanoita on pakattu viime viikosta lähtien.

– Kauppa haluaa, että tuotetta on oltava koko ajan markkinoilla, Karotian toimitusjohtaja Arto Hyytiäinen perustelee.

Tuotannon supistuttua molemmissa yrityksissä alkavat kunnostustyöt. Tuomolassa uusitaan optinen lajittelulinjasto ja Karotiassa laajennetaan ja peruskorjataan jalostustiloja.

– Katto tehdään korkeammalle, seinät leveämmälle ja tiloja nykyaikaistetaan. Sen verran minulla on uskoa alaan, Hyytiäinen sanoo.

Lue myös: Forssalainen Karotia panostaa tuotantotiloihin – Suomen suurin yksityinen porkkanatila vahvistaa asemiaan (FL 12.10.2017)

Harvinaisen huonoa taimettumista

Kuluva kevät on tosin saanut yli 40 vuotta alalla olleen Hyytiäisenkin jo hieman ymmälleen. Lähes kuukausi sitten kylvetyt ensimmäiset porkkanat kasvavat perin hitaasti.

– Maat ovat edelleen kylmiä. Harvoin olen nähnyt näin huonoa taimettumista.

Vielä on liian aikaista arvioida kylmän kevään seurauksia. Vaarana on, että kasvustot saattavat jäädä harvoiksi ja taimet ponnettomiksi.

Tarpeen vaatiessa 130 hehtaarin viljelyksille on tehtävä uusia kylvöjä.

– Homman suola on, ettei tästä vuodesta tiedä taas mitään. Epänormaalista on tullut uusi normaali, Hyytiäinen luonnehtii.

Stefan Petkov ja Ivelina Manolova pakkaavat porkkanoita Karotiassa. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Viime vuonna kaikki oli jo kylvetty

Reijo Tuomola vertaa, että viime vuonna tähän aikaan reilu sata hehtaaria porkkanaa oli jo kylvetty. Nyt noin 30 prosenttia pelloista on märkyyden vuoksi kylvämättä.

– Usein tulee hosuttua vähän liikaakin, Tuomola myöntää eikä näe, että kylvöt olisivat vielä dramaattisesti myöhässä.

Kuluttajat pääsevät herkuttelemaan harson alla kasvaneilla uuden sadon porkkanoilla todennäköisesti normaaliin tapaan heinäkuussa.

– Porkkanan pääsato myöhästyy näillä näkymin hieman, Hyytiäinen arvelee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic