Lounais-Häme

Kotimainen varhaisperuna tarjolle etuajassa - Tammelassa on nostettu jo puolitoista viikkoa

Ilkka Karjalan tilalla perunannosto alkoi toissaviikolla. Kuva: Tapio Tuomela
Ilkka Karjalan tilalla perunannosto alkoi toissaviikolla. Kuva: Tapio Tuomela

Varhaisperunakausi alkoi tänä vuonna tavallista aikaisemmin.

Kotimaista varhaisperunaa oli tarjolla jo ennen toukokuun loppua, ja perunamäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa kesäkuussa.

– Me aloitimme perunannoston ylioppilasjuhlien viikonloppuna. Se oli noin puolitoista viikkoa normaalia aiemmin, kertoo tammelalainen perunanviljelijä Ilkka Karjala.

Suomalaisen varhaisperunan markkinoille tulon ajankohdasta tiedotettiin hyvissä ajoin keskusliikkeitä, ja useissa kaupoissa onkin näkynyt kotimaista varhaisperunaa tarjolla ulkomaisen perunan rinnalla. Tosin osassa kaupoissa on tarjolla vain ruotsalaista uutta perunaa, vaikka kotimainen varhaisperunatarjonta on jo viikon riittänyt kattamaan kulutuksen.

– Joka päivä rannikolta ja saaristosta lähtee kymmeniä tonneja uutta tuoretta perunaa kohti markkinoita, joten saatavuudesta asia ei ole enää kiinni, painottaa MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Sariola.

Koko maan varhaisperunoista Varsinais-Suomessa tuotetaan yli 70 %.

Kotimaisen varhaisperunan tuotantotavat ovat todennettavissa ja laatujärjestelmien mukaan sertifioidut. Valitsemalla kotimaisen varhaisperunan kuluttaja voi olla varma, että tuotantoketju on avoin ja läpinäkyvä pellolta kauppaan.

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic