Lounais-Häme

Kotimaista työntekijää ei löydy mutta työhaluista ulkomaalaista uhkaa karkotus Forssassa

Arctic Milk oy:n toimitusjohtaja, juustomestari Juha Lundström ihmettelee työnantajana suomalaista työvoima- ja maahanmuuttopolitiikkaa; innokas maahanmuuttajatyöntekijä voidaan passittaa pois maasta, vaikka kotimaista kunnon työvoimaa ei tahdo löytyä.

Lundström kokee vääryydeksi yhden työntekijänsä tuoreen käännytyspäätöksen. Maahanmuuttovirasto Migrin päätös nojautuu Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston näkemykseen, että suomalaistakin työvoimaa olisi ollut käytettävissä.

-Työlupapalveluiden osalta Pirkanmaan TE-toimistossa on se ongelma, ettei päätöksestä vastaavaa ihmistä saa puhelimeen saatikka istumaan pöydän ääreen. Migrin ongelma on myös piiloutuminen koneiston taakse ulottumattomiin, Lundström kokee.

 

Irakista tullut Al-Jumaili Abu Alhassan, lyhyesti Hassan, aloitti Arctic Milkissä Forssassa 15.5.2017. Hän saapui Forssaan isänsä ja äitinsä kanssa syksyllä 2015. Perhe haki turvapaikkaa ja oleskelulupaa. Heidän hakemuksensa ovat hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Elokuussa 20 vuotta täyttävä Hassan on saanut Arctic Milkissä koulutusta eri työtehtäviin. Migrin päätöksen tiedoksiannosta on 30 päivää aikaa tehdä valitus tai koittaa palautus Irakiin.

Hassan otti heti yhteyttä lakimieheen valittaakseen päätöksestä ja keskusteli asiasta työnantajansa kanssa. Valituksen käsittelyyn voi mennä puoli vuotta tai vuosikin.

-Totta kai haluan pysyä täällä.

Hassanilla on mieli maassa. Ajatukset vellovat, kun ei tiedä omasta eikä vanhempiensa tulevaisuudesta. Epätietoisuus rassaa.

 

Kun Arctic Milk siirtyi viime vuonna toimimaan Forssassa, yritys etsi työntekijöitä yhdessä työvoimatoimiston kanssa. Tuli 180 hakemusta, joista paikallinen TE-toimisto seuloi asiantuntevasti 60 nimeä ja joista 23 haastateltiin. Rekrytoinnin tuloksena yritys palkkasi 10 työntekijää. Vaihtuvuuttakin tuli koeaikana.

Lundström pitää työntekijähaun pullonkaulana rakenteellista työttömyyttä. Tilastoista pitäisi hänestä siivota kaikki työhön kykenemättömät. On sairaita ja heitä, joille työ ei maita.

-Parempi on työllistää ne, jotka haluavat.

Yrityksessä on henkilökuntaa nyt 15. Haussa on yksi uusi. Lundströmin linjana on ottaa työntekijät paikkakunnalta, ei matkojen päästä.

 

Lundström toivoo, että työlupia käsitetäisiin paikallisessa TE-toimistossa, joka tuntee yritykset ja olosuhteet. Hän ihmettelee, kuinka valtio voi laittaa pois maasta ihmisen, joka on yhteiskunnan tukemana kotoutunut, saanut koulutuksen ja työpaikan.

Hassania ennen Arctic Milk joutui päästämään pakon edessä pois venäläisen työntekijän perheineen, vaikka tällä oli jo meijerialan koulutus.

Maahanmuuttajien työllistämistä rajoittaa Lundströmin mukaan tosiasiallisesti vain vajavainen kielitaito. Hassanilla ei tätä ongelmaa ole. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic