Lounais-Häme

Kotimaisuus on kunniassa kouluruuissa

Forssan kouluissa, sairaalassa ja palvelukeskuksissa tarjotaan 100-prosenttisesti suomalaista lihaa. Loimijoen Kuntapalvelujen tukkutoimittaja Meira Nova hankkii kotimaista lihaa Saarioisilta, HK:lta ja Atrialta, jotka painottavat valikoimissaan suomalaisuutta. Loikun ateriapalvelupäällikkö Jaana Ketonen vahvistaa, että kanatuotteetkin ovat Suomesta. 
Tuoreita vihanneksia tulee kauden mukaan Meira Novan kautta. Keitoissa käytetään myös pakastejuureksia. Maitoa tulee palvelukeittiöihin sekä SataMaidolta että keskukeittiöihin Valiolta.
Forssan laitoksissa syödään etenkin lahtelaisen Sinuhen leipää. Marjasoseista osa on kotimaisia ja osa muualla tuotettua.
– Itse koemme, että lähiruuaksi voi ajatella sen, kun on suomalaiset pääraaka-aineet, Ketonen toteaa. Kotimainen on yleensä hivenen ulkomaista vaihtoehtoa tyyriimpi.
Loimijoen Kuntapalvelut toimittaa Tölön keskuskeittiöstään ruuat Forssan koulujen ja päiväkotien palvelukeittiöihin. Korkeavahan keskuskeittiö toimittaa ruuat sairaalaan, kehitysvammahuoltoon, Heikanrinteelle ja Tyykihoviin. 
Tammela on KuntaPron kautta samassa hankintarenkaassa kuin Forssa eli käyttää Meira Novan tukkupalveluita.
Jokioisten kunnan ruokapalvelu nojaa Humppilan tavoin KL-Kuntahankintojen kilpailutukseen mutta myös paikallisuuteen.
– Käytämme aika paljon lähitilalta Paijan possua Urjalasta, sanoo Jokioisten ruokapalvelujohtaja Soili Valtanen.
– Pyrimme olemaan lihojen osalta pääsääntöisesti kotimaisen tuotannon varassa.
Jos huokea sopimustuote vaihtuu ulkomaiseksi, on mahdollista hakea kotimaisia vaihtoehtoja.
– Saamme Koivulalta perunaa ja Vinnikaisen perunaa, jonka Koivula kuorii. Koitamme muutenkin lisätä lähialueen tuotteita. Jokioisten Leipä on leiväntoimittaja pääsääntöisesti, Valtanen sanoo.
Kasvikset Jokioisten kouluihin tulevat keskolaisen toimitustukun Kespron kautta. Niistä osa on ulkomaisia ja osa kotimaisia.
Someron kaupungin vt. palvelupäällikkö Eini Moisander vakuuttaa Somerolla syötävän kotimaista lihaa. Kaupunki käyttää KL-Kuntahankintojen kilpailutuksen kautta Kespron toimittamia tuotteita.
– Siellä on valinnanvaraa. Meillä on ohjenuorana kotimaisuus.
– Perunat, porkkanat ja kananmunat tulevat paikallisilta. Kun kevät koittaa, taas saadaan kurkkua ja tomaattia ihan Somerolta pitkälle syksyyn saakka.
Urjalan koululaiset saavat myös kotimaista lihaa. Porkkanat ja perunat tulevat lähitienoolta humppilalaisen LähiPuoti Remeksen kautta.
Urjalankin tukkutoimittaja on Meira Nova. Kasviksissa painaa ravitsemispäällikkö Päivi Lammin mukaan tuoreus, joten niitä tulee myös ulkomailta.
Forssan kouluissa suosikkiruokiin kuuluvat uunimakkara ja perunasose, pinaattilätyt, tonnikalapastavuoka ja makaronilaatikko sekä ohrapuuro. Mieltymykset eroavat suuresti. Ruokalistalta on karsittu perinteinen kaalilaatikko ja maksaruoat, jotka eivät nykylapsille maistu. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic