Lounais-Häme

Kotinurkista kertyy vuosittain tonneittain vaarallista jätettä

Haja-asutusalueiden kotitaloudet ja maatilat saavat taas jättää vaaralliset jätteet (aiemmin ongelmajätteet) Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n Ekotekotempauksen keräyspisteeseen.

– Tempaus järjestetään nykyisin kahdesti vuodessa eli sekä keväällä että syksyllä kaikissa Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n omistajakunnissa, tiedottaja Suvi Lehtinen kertoo.

Mikäli keräyspäivä ei sovi omaan kalenteriin, on vaarallisia jätteitä mahdollisuus tuoda suoraan jäteasemille ympäri vuoden.

– Kotitaloudet voivat toimittaa vaaralliset jätteet jäteasemille aina veloituksetta.

Mitä kerätään?

Ekotekotempaus-kiertueen keräyspisteet vastaanottavat akut ja paristot aina isoista traktorin akuista pieniin nappiparistoihin, ehjät loisteputket ja energiansäästölamput, aerosol- eli painepakkaukset, maalit, liimat, lakat, liuottimet, hyönteismyrkyt, kasvinsuojeluaineet, jäteöljyn kanistereissa, muut öljyiset jätteet, hapot ja emäkset.

– Kun öljyjätettä on yli 200 litraa, tulee ottaa yhteyttä suoran Lassila & Tikanojan valtakunnalliseen ja ilmaiseen öljyjätehuoltoon. Sieltä voi tilata veloituksettoman noudon, Lehtinen ohjeistaa.

Keräyksessä ei oteta vastaan sähkö- ja elektroniikkaromua, asbestipitoista jätettä, kyllästettyä puuta ja yritysten vaarallisia jätteitä.

– Keräys ei myöskään vastaanota tyhjiä pakkauksia, joten esimerkiksi tyhjäksi valutetut öljy- ja lasinpesunestekanisterit voi laittaa suoraan kodin sekajätteeseen.

Maltti on valttia

Asiakkaita ohjeistetaan merkitsemään jätteet ja pakkaamaan ne alkuperäispakkauksiin mahdollisuuksien mukaan. Jätteitä ei saa sekoittaa keskenään.

– Suurelle yleisölle haluamme viestiä, että malttia on valttia. Jätteitä ei saa tuoda etukäteen pysäkeille ja toivomme myös, että jokainen odottaa rauhassa vuoroaan keräyspaikalla, eikä pura jätteitä maahan ennen omaa vuoroaan. Keräyspaikkoina on esimerkiksi koulujen ja kylätalojen pihoja, joten on yhteinen etu välttää niiden sotkeutumista, Lehtinen toteaa.

Kerätyt vaaralliset jätteet lajitellaan ja pakataan Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa, josta Fortum (ent. Ekokem) noutaa suurimman osan polttolaitokseensa Riihimäelle kaukolämmön ja sähkön polttoaineeksi.

Reilun viikon kiertue

30.8–6.9. välisenä aikana kiertue vierailee Loimaalla, Ypäjällä, Jokioisilla, Humppilassa, Akaassa, Oripäässä ja Koskella.

Viime vuonna Ekotekotempaus keräsi kevään ja syksyn aikana yhteensä 78 327 kiloa ongelmajätettä.

– Erityisesti maalijätteen keräysmäärät ovat nousseet. Sitä ostetaan usein ylimääräistä ihan varmuuden vuoksi.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic