Lounais-Häme

Kotipuutarhuriksi ryhtymisen aika on nyt – Kukkia ja vihanneksia ehtii kylvää vielä tulevaksi kesäksi

Kasvien on todettu jopa laskevan stressiä. Juttu on julkaistu Forssan Lehdessä ensimmäisen kerran 28.3.2020.
Nyt on hyvin aikaa upottaa sormet multaan ja inspiroitua kasvattamisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nyt on hyvin aikaa upottaa sormet multaan ja inspiroitua kasvattamisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki, arkisto

Kotipuutarhuriksi ryhtymisen aika on käsillä.

Nyt on mahdollisuus upottaa sormet multaan ja inspiroitua kasvien kasvattamisesta. Hyvinvoivat huonekasvit tuovat iloa arkeen, ja niiden on todettu jopa laskevan stressiä.

Valoisalla koti-ikkunalla kasvavat ensi kesän istutuksiin niin petuniat kuin tomaatitkin. Myös versojen kasvatus onnistuu pienellä vaivalla.

Voidakseen hyvin kasvit tarvitsevat säännöllistä hoitoa: sopivasti vettä ja ravinteita, riittävästi valoa ja juurille ilmavan kasvualustan.

Huonekasvien hoitamisen voi aloittaa viemällä ne suihkuun. Siinä huuhtoutuvat talven pölyt ja lehdet saavat paremmin aurinkoa.

Kotikukat kaipaavat lannoitusta

Mullanvaihto unohtuu monilta, mutta kevät on siihen oikea aika.

‒ Mullanvaihdolla on muutakin merkitystä kuin antaa kasvin juurille lisää kasvutilaa. Multa maatuu vähitellen ruukussa ja samalla se tiivistyy. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja ne voivat kuolla. Toisaalta kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Näistä syistä multa tulisi vaihtaa kerran vuodessa, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Lannoituksen laiminlyönti on yleisin syy kotikukkien näivettymiseen. Kasvi käyttää mullan ravinteet nopeasti, joten jos uusia ravinteita ei anneta, kasvi lopettaa ensin kasvunsa ja alkaa vähitellen lakastua.

Tomaatti lasitetulle parvekkeelle

Kukkia ja vihanneksia ehtii kylvää vielä tulevaksi kesäksi.

Tomaatin kylvöaika on jo maaliskuussa. Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla. Puutarhaneuvoja Kerttulalla on vinkit heille, jotka eivät ole aikaisemmin kasvatttaneet taimia.

– Taimikasvatusvaiheessa yleisin virhe on tukehduttaa taimien juuret liikakastelun seurauksena. Kylvöihin kannattaa valita kastelua helpottava rahkasammaleesta valmistettu kasvualusta. Rahkasammal pystyy varastoimaan vettä, mutta säilyttää silti juurille välttämättömän ilmatilan, Kerttula sanoo.

Hänen mukaansa taimikasvatus on helpointa sammalnapeissa, johon on puristettu tiiviiksi rahkasammalta. Kun napin kastelee, se turpoaa hetkessä käyttövalmiiksi ilman multasotkua.

– Turvonneen napin päälle kylvetään siemenet, ja uusi kasvu alkaa, Kerttula selvittää.

Kylvö pidetään tasaisen kosteana koko itämisen ajan. Taimien lannoitus aloitetaan noin kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Taimet siirretään suurempaan ruukkuun viimeistään siinä vaiheessa, kun lehdet kasvavat toisiinsa kiinni.

Versottaminen on taimikasvatusta, mutta versot kerätään jo muutaman sentin mittaisina. Versokasvatukseen soveltuvat auringonkukka, basilika, herne, mangoldi, punajuurikas ja vihanneskrassi. Nopeimmillaan satoa saadaan jo viikon kuluttua kylvöstä.

‒ Versot leikataan saksilla, ja ne käytetään heti tuoreena salaattiin tai vaikka leivän päälle. Mitä pienempänä versot käytetään, sitä herkullisempia ne ovat. Suurin osa versoista tuottaa vain yhden sadon, mutta esimerkiksi herne voi tehdä vielä leikkuun jälkeen uusia versoja, jos sitä ei leikata aivan tyveä myöten poikki, Riikka Kerttula kertoo.

Pääsiäispöydän somisteen voi myös syödä

Pääsiäisruohona käytetään yleensä raiheinää tai ohraa, mutta pääsiäispöydän somisteeksi voi yhtä lailla kylvää vihanneskrassia, hernettä tai basilikaa, jotka voi sitten syödä.

Perheen lemmikeistä ainakin kissat, kanit ja marsut ilahtuvat raiheinästä tai ohranversoista.

Keväällä ruukuissa myytävät sipulikukat, kuten pikkunarsissi, helmililja ja krookus, kestävät viileitä öitä. Pikkunarsissi kestää hetkellisesti jopa liki 10 asteen pakkasta.

Niitä voikin jo istuttaa ruukkuihin ulos, ja jos pakkanen uhkaa, ne nostetaan sisälle. Lasitetulla parvekkeella tai terassilla viihtyvät sipulikukkien lisäksi kääpiöesikko, muratti, orvokki ja kaunokainen.

Sipulikukat voi istuttaa kukinnan jälkeen puutarhaan, samoin kaunokainen. Muratti kasvaa ruukussa koko kesän ja sen seuraksi voi istuttaa kesäkukkia, kun hallanvaara on ohi. FL

Milloin kasvit kasvamaan?

Maaliskuu

ananaskirsikka

leijonankita

petunia

purjo

tomaatti

Huhtikuu

kaalit

kasvihuonekurkku

meloni

samettikukka

tuoksuherne

Toukokuu

avomaankurkku

kesäkurpitsa

krassi

maissi

ruusupapu

Uusimmat

Fingerpori

comic