Lounais-Häme Forssa

Kotiradalta valtikkaa jahtaamaan

Pilvenmäellä valmentava Marjo Lindström hamuaa Withman kanssa uransa toistaiseksi merkittävintä menestystä perinteisestä Tammavaltikasta.
Marjo Lindström tuo aivan Pilvenmäen kaviouran kupeessa asustelevan Withman lauantaina Tammavaltikkaan.

Tammavaltikka on Pilvenmäen raviradan perinteinen kilpailu, jota on ravattu jo vuodesta 1973 alkaen. Pitkään valtikka ravattiin kaksipäiväisenä tapahtumana ja oriille oli oma kilpailunsa. Vuodesta 2008 lähtien valtikasta on taisteltu yhden päivän kilpailuna.

Kotiradan voittajat ovat maan parhaiden tammojen kohtaamisissa olleet vähissä, mutta lauantaina siihen on mahdollisuudet, kun Pilvenmäellä valmentaman Marjo Lindströmin tallista Tammavaltikassa kilpailee Withma.

Suurimpiin ennakkosuosikeihin Withma ei lukeudu, mutta yllättäjän roolia sille on helppo tarjota. Lindströmin käsistä kahdesti kilpaillut ruotsalaishevonen taisteli suosikki Ranch Kellyä vastaan tiukasti jo viime kilpailussaan Mikkelissä. Odotukset ovat, että Withma parantaa edelleen ja lauantaina sitä puoltaa myös hyvä lähtöpaikka takarivin sisimmällä radalla, mistä tarjolla on säästöjuoksu muiden takana.

– Ykköstä tai ysiä toivottiin, joten lähtöpaikka miellyttää. Taktisia kuvioita en ole vielä pohtinut. Mutta kun lähtöpaikka on hyvä, kyllä Withma suosikeille haasteen voi heittää, Lindström sanoo.

Withma on yhdeksänvuotias hevonen, jolla on melko värikäs kilpailuhistoria. Se aloitti uransa kolmevuotiaana, kilpaili viisivuotiaana Timo Nurmoksen valmennuksesta ja siirtyi sitten Jörgen Westholmin talliin. Toissa keväänä ja kesänä se kilpaili Ranskassa ja voitti yhdeksästä yrityksestä kolmesti. Lokakuussa Withma sijoittui kolmanneksi tammojen Ruotsin-mestaruudessa.

– Sellainen ajatus on, että Withma ei ole vielä Tammavaltikassakaan parhaimmillaan. Se oli Ranskasta palattuaan pitkään omistajalla kotona vain kevyessä liikkeessä. Jos kunto kehittyy syksyä kohden odotustemme mukaisesti, tähtäämme Ruotsin tammojen mestaruuteen ja mahdollisesti muihinkin lähtöihin Ruotsissa, valmentaja sanoo.

Lindströmille Withma tuli toukokuussa. Osasyynsä tähänkin oli tallilla apuna oman työnsä ohessa toimivalla Kari-Matti Lehtokankaalla, jonka kontaktien ansiosta Lindström on saanut talliinsa aiemminkin hyviä hevosia lähinnä Ruotsista.

– Omistaja aikoi siementää Withman keväällä Readly Expressillä, mutta siinä tuli jotain mutkia matkaan ja hän luopui ajatuksesta ja tarjosi hevosta meille. Ilomielin otin sen vastaan, ei tällaista hevosta tallissa ennen ole ollut.

Lindström aloitti ravivalmentajana ja yrittäjänä reilun 20 vuoden iässä, kun hän osti tallin Pilvenmäeltä Raineri Puikkoselta. Tällä hetkellä ajohevosia tallissa on kymmenkunta, ja Lehtokankaan lisäksi apuna käy oman työnsä ohessa Sanna Valtonen, jolla on tallissa omakin hevonen.

– Talli on hyvä ja tykkään asua sen päässä olevassa asunnossa. Hevosille on paljon ulkoilutilaa ja vaikka valmennusolosuhteissa aina jotain toivomista olisi, niin kyllä täällä hevoset valmennettua saa, Lindström kehuu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic