Lounais-Häme

Kotitalousjätteistä kierrätetään noin puolet – Tutkimuksessa mukana olleesta Forssasta ei saatu lukuja vielä viime vuodelta

"Kierrätetyt jätteet ovat arvokkaita raaka-aineita."
Tutkimuksessa mukana olleiden kuntien asukkaat tuottivat viime vuonna keskimäärin 342 kiloa jätettä asukasta kohden. Arkistokuva: Jorma Virtanen

Kanta-Hämeen kunnista Forssa ja Riihimäki ovat mukana Suomen ympäristökeskuksen (Syke) jäteselvityksessä, jossa tutkitaan, miten suuri osa kotitalousjätteistä kierrätetään.

Kotitalousjätteiden kierrätysaste oli viime vuonna korkein Kuopion seudulla. Kierrätysaste nousi eniten Lappeenrannassa. Kotitalousjätteen määrä puolestaan oli pienin Joensuun seudulla.

Kotitalousjätteen kierrätysaste oli 51 prosenttia, prosenttiyksikön korkeampi kuin 2016.

Syke kerää tietoa kotitalousjätteen kierrätyksessä selvityksessä, johon osallistuu 13 kuntaseutua. Tarkoituksena on nostaa jätteiden kierrätystasoa koko Suomessa. Seitsemän kuntaseuduista pystyi toimittamaan tietoja, joissa vuoden 2017 kotitalousjäte oli eritelty muusta yhdyskuntajätteestä. Riihimäellä kierrätysaste oli 42 prosenttia, Forssasta lukuja ei vielä saatu.

Kotitalousjätteen määrä tutkimukseen osallistuneissa kuntaseuduissa oli viime vuonna keskimäärin 342 kiloa asukasta kohden, kaksi kiloa vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Riihimäellä jätettä syntyi keskimäärin 330 kiloa asukasta kohden vuodessa.

Tutkimuksessa oli mukana 13 kuntaseutua. Klikkaa taulukkoa isommaksi. Kuva: Syke

–  Tuloksia ei voi yleistää koskemaan koko Suomea, ja kuntaseutuja ei myöskään suoraan voi verrata keskenään, selvityksen tekijä, tutkija Tiina Karppinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Projektissa pyritään tuottamaan tietoa onnistuneista toimista, joita monistamalla muihin kuntiin valtakunnallista kierrätysastetta saataisiin nostettua.

–  Toisaalta on tärkeää tuottaa tietoa, jotta tavallinen ihminen tiedostaa, että jätetuotannolla on väliä. Sekajäte on hukkaan heitettyä materiaalia, Karppinen sanoo.

Sekajäte yleensä poltetaan

Suomessa sekajäte yleensä menee polttoon, kun taas kierrätetyt jätteet kuten metallit, pahvit ja biojäte ovat arvokkaita raaka-aineita.

–  Seurannan aikana kunnat saavat tietoa omasta alueestaan. Voidaan esimerkiksi nähdä nouseeko kierrätysaste, jos lajittelumahdollisuus tuodaan lähelle ihmistä, Karppinen sanoo.

Projekti kolmentoista kuntaseudun kanssa jatkuu useita vuosia. Selvitys on osa EU:n Circwaste-hanketta.

EU:n kierrätystavoite on, että yhdyskuntajätteen kierrätysaste nousisi 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä ja 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Tällä hetkellä Suomessa yhdyskuntajätteestä kierrätetään 42 prosenttia. Yhdyskuntajäte sisältää sekä yritysten, laitosten että kotitalouksien jätteet. STT-FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic