Lounais-Häme

Kotitalousvähennys kannattaa tehdä

Kun kuluttaja ostaa palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, osan kuluista voi vähentää verotuksessa. Tänä vuonna vähennettävä osuus on hieman isompi kuin viime vuonna, vaikka kokonaissumma pysyykin ennallaan.

Kotitalousvähennyksen saa tavanomaisesta kotitaloustyöstä. Se tarkoittaa esimerkiksi siivousta, kotijuhlien tarjoilutyötä, kaupassakäyntiä, ruuanlaittoa, nurmikon leikkausta ja lumenluontia.

Forssalainen Veikko Haavisto on tehnyt mökkitalkkarin töitä lähes päivälleen kymmenen vuotta.

-Kotitalousvähennys on ihmisille tärkeä, mutta ei se ole tärkein syy ostaa palveluita, Haavisto sanoo.

Hän arvelee, että ihmisille on tärkeämpää löytää luotettava ihminen tekemään töitä heidän kodissaan.

-Tämä on kutsumustehtävä. Sosiaalinenkin pitää olla.

Työllistämisen suhteenkin vähennys on hänen mielestään paikallaan. Haavisto vinkkaa, että hän olisi valmis jo pikkuhiljaa antamaan työnsä nuoremmille.

-Joskus tulee riittämättömyyden tunne, koska en ehdi auttaa kaikkia. Enkä ota kaikesta aina rahaakaan.

Kotitalousvähennys alkoi niihin aikoihin, kun Haavisto aloitti yrittäjäuransa.

-Olen apuna monenlaisissa töissä. Ikkunoitakin olen pessyt, mutta tiskaaminen on heikko lajini, Haavisto nauraa.

Hän auttaa asiakkaitaan myös kaavakkeiden täyttämisessä, jos asiakas niin haluaa.

Mökkitalkkarilla on kymmenkunta paikkaa, joissa hän käy kesät talvet. Talvella töitä ei ole aivan niin paljon kuin kesällä.

-Asiakkaani ovat pääasiassa 60 ja 80 ikävuoden väliltä, mutta on nuorempiakin, Haavisto summaa.

Forssan Ilonan palveluesimies Mirja Jalosen mukaan kotitalousvähennys on siivouspalvelualalla jo tuttu juttu. Asiakkaat tietävät, että palvelusta saa vähennyksen.

Asiakkaiden joukossa on kaikenikäisiä nuorista perheistä vanhuksiin.

-Meillä on 80 vakituista siivouskohdetta, joissa käymme kerran kuussa.

Jalosen mukaan pienen kaksion säännöllinen siivoaminen onnistuu hyvin kotitalousvähennyksen enimmäismäärällä. Tuntiveloitus on 35 euroa.

-Pienen kaksion siivoaminen maksaa noin satasen kuussa, joten enimmäismäärä ei edes tule täyteen, Jalonen laskee.

Likakaivon tyhjennys tai sisustussuunnittelutyö eivät oikeuta vähennykseen. Uusien huonekalujen kokoamisesta maksetusta työstä taas saa vähennyksen.

Vähennyksen saa myös tavanomaisesta hoiva- ja hoitotyöstä. Se pitää sisällään normaalisti kotona tehtävän työn, esimerkiksi lasten tai vanhusten hoitaminen kotona.

Kampaajan, parturin, kosmetologin tai muun vastaavan tekemästä työstä ei saa vähennystä. Vähennystä ei myöskään saa, jos työn tekee koulutettu sairaanhoitaja tai muu terveydenhuollon ammattilainen.

Myös sähköistykseen liittyvistä kunnossapito- tai perusparannustöistä voi hakea kotitalousvähennyksen. Löydä sähkömies -verkkopalvelu vinkkaa, että sähkömiehen voi kutsua paikalle esimerkiksi silloin, jos kodissa on häiritsevän paljon jatkojohtoja.

Kari Saari Etelä-Suomen Sähköpalvelusta sanoo, että kotitalousvähennys on asiakkaille tuttu.

Liikkeestä ostetaan yleensä sähköasennuspalveluita.

-Meiltä ei ole kysytty esimerkiksi jatkojohtojen järjestelytöitä, Saari naurahtaa ja lisää, että asennustöissä kyse on useimmiten valaistuksen lisäämisestä. FL

 

Kotitalousvähennys
Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.Kotitalousvähennyksenä voi vähentää 50 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta tai 20 prosenttia maksetusta palkasta sekä palkan sivukulut (viime vuonna 45 prosenttia työkorvauksesta ja 15 prosenttia palkoista sekä sivukulut).Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuodessa (vuonna 2016 sama määrä).Summa voi koostua pelkästään kotitalous-, remontti- tai tietotekniikkatöistä tai näistä kaikista.Omavastuuosuus on 100 euroa vuodessa.Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saa, jos yritykseltä ostetuissa palveluissa työn osuus on yhteensä 5 000 euroa.Vuonna 2016 maksimivähennyksen sai noin 5 555 euron kuluilla.Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2017 saada yhteensä 4 800 euron vähennykset.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti