Lounais-Häme

Kotiteurastus kysyy kykyä ja kanttia

Kurssilaiset saivat Vekkilän museotilalla Tammelassa viikonvaihteessa rautaisannoksen kotitarveteurastuksesta, lihojen leikkuusta ja patakuntoon laitosta.

Kurssille osallistui ympäri Suomen toistakymmentä henkilöä, joista useimmilla on kotona lampaita enemmän tai vähemmän. He opettelivat lain vaatimat riittävät tiedot ja taidot lampaan lopetukseen hätätilanteessa.

Kurssilaisista osalla lampaita oli tuotantoeläiminä, osalla kotitarve-eläiminä ja osalla lemmikkieläiminä. Yhtä kaikki muiden kurssilaisten tavoin Marja-Leena Peltonen Mäntsälästä ja Tea Salo Hyvinkäältä kaipasivat opetusta, miten tehdä hätäteurastus eläimen loukkaannuttua tai sairastuttua vakavasti, jotta se ei joutuisi kärsimään eikä odottamaan eläinlääkärin lopetusta.

– On turvallista tietää, ettei eläin jää kitumaan, toteaa lampuri Kristiina Liinaharja. Teuraaksi päätyivät Vekkilän tilan omenansyöttökatastrofin jäljiltä rääpälekaritsat.

Kädentaitojen lisäksi antoi kurssilaisille vahvistusta kokeneen opettajan johdolla, että he osaavat ja uskaltavat toimia oikein tosipaikassa. He saivat opin tainnutukseen, teurastukseen, nylkemiseen, suolistukseen ja paloitteluun.

Kurssilaisia veti kotiteurastaja Jukka Tobiasson Brändöstä, kun Kristiina Liinaharja opasti enemmän maittavien sisäelinruokien laittoa. Tarpeesta kertoi, että kurssi täyttyi heti.

Lampaankasvattajien joukossa on myös kasvissyöjiä, jotka voivat hyödyntää teurastetun eläimen lemmikkikoirien ja -kissojen ruoaksi.

– On eettisin tapa tuottaa lihaa eläimiä itse kasvattamalla ja omassa sylissä lopettamalla, Liinaharja arvioi.

Taljan lisäksi lampaan ruhosta kelpaavat ihmisten tai eläinten ruoaksi kaikki muu paitsi kova leukaluu hampaineen.

Pulttitainnutuksen jälkeen eläimestä on päästettävä lain mukaan heti veri.

– Refleksipotkuja ei pidä kauhistua, Liinaharja opastaa.

– Kurssi oli oikein antoisa, kiittää perniöläinen Teijo Loikkanen, jolla on kotona muutama lammas. Hän sai kaipaamaansa perehdytystä koko eläimen hyödyntämiseen

Lahtelainen Henri Hirvonen, jolla on 15 lammasta, vakuuttui, että lampaan teurastus hoituu näillä opein jatkossa, mikä helpottaa toimintaa ja säästää rahaa, kun lammasta ei tarvitse jatkossa viedä teurastamolle.

Matkulainen Antti Seppälä mieli keväisen metsästyskortin suorittamisen jälkeen kokemusta, miten ruho laitetaan kappaleiksi. Lampuri Juha Kurppa Matkusta sai tarvitsemaansa lisäoppia hätäteurastukseen ja paloitteluun.

– Nyt uskaltaa tehdä alusta loppuun. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti