Lounais-Häme

Koukussa rakastettavaan koirarotuun

Bedlingtoninterrieri ei ollut Riitta-Maija Liikasen ensimmäinen valinta koiraroduksi silloin, kun hän sai ensimmäisen oman koiransa 14-vuotiaana.

-Olisin halunnut saksanpaimenkoiran, Liikanen muistelee.

Liikasen isällä oli ollut saksanpaimenkoiria ja hän toppuutteli nyt tyttärensä toiveita.

-Isä kertoi, että hänen pomollaan on jännän rotuinen koira, mennään katsomaan sitä. Kyseessä oli bedlingtoninterrieri. En heti ihastunut rotuun, mutta minulla oli niin kova hinku saada koira, että ajattelin ottavani sitten vaikka minkälaisen koiran, Liikanen kertoo naurahtaen.

-Sitten jäin koukkuun. Bedlingtoninterrieri on todella rakastettava rotu. Bedlingtoneilla on ihana luonne, niistä löytyy temperamenttiakin, mutta ovat kuitenkin tavanomaisesti rauhallisia. Lisäksi bedlingtoninterrieri on ihmisläheinen rotu, vähän hellyydenkipeäkin, sillä bedlingtonit haluavat paljon rapsutuksia. Sekin on loistavaa, ettei näistä lähde ollenkaan karvaa.

Rotu valloitti Liikasen siinä määrin, että hän alkoi myös itse kasvattaa bedlingtoninterrierejä Meripihkan-kennelnimellä.

-Ensimmäinen pentue syntyi vuonna 1981. Kaiken kaikkiaan kennelillämme on ollut 12 pentuetta, eli en ole kauhean tuottelias kasvattaja ollut. Kasvattaminen on ollut minulle enemmän harrastus, Liikanen sanoo.

Kasvattajana Liikanen pyrkii kasvattamaan terveitä, hyväluonteisia ja rotumääritelmän mukaisia kauniita bedlingtoninterriereitä, jotka sopivat hyvin perheen lemmikeiksi samoin kuin harrastuskoiriksi.

-Nykynuoret tykkäävät käydä koirien kanssa agilityssa ja tokossa, mutta itseäni on aina kiinnostanut koiranäyttelypuoli enemmän, Liikanen toteaa.

-Aloin käydä näyttelyissä heti ensimmäisen koirani kanssa. Koiranäyttelyissä on aina omanlainen jännitys. Kasvattajalle näyttelyillä on tietysti merkitystä myös kasvatustyön kannalta. Näyttelyissä voi osoittaa sen, miten olet pystynyt viemään kasvattamaasi rotua eteenpäin ja millaisia pentuja kennelistä tulee.

Liikasen kotoa löytyvä rivi pokaaleja kertoo myös, että kennelin bedlingtonit ovat olleet menestyksekkäitä paitsi Suomessa, myös maailmalla. Esimerkiksi kansainväliseksi muotovalioksi Liikasen omista ja kasvattikoirista on yltänyt parisenkymmentä.

-Näyttelykehään meneminen jännittää edelleen, joka kerta.

-Se on hienoa, kun on hyvä koira ja se voittaa. Silloin on ylpeä koirasta ja tyytyväinen myös omaan työhönsä, Liikanen toteaa.

Koirat ovat kuitenkin Liikasen perheessä myös rakastettuja perheenjäseniä, joista on paljon iloa.

-Koirien touhujen katselu on välillä parempaa kuin television katsominen, Liikanen naurahtaa.

-Silloin kun on pentuja, niin pentulaatikon vieressä vierähtää helposti tunti jos toinenkin. Koirat merkitsevät meille niin paljon. Eikä koiranäyttelyharrastuksessakaan ole pelkästään koirista kyse. Olemme saaneet näyttelyreissuilta ympäri maailmaa myös paljon ystäviä. Ihmiskontaktit ovat myös tärkeitä.

Sen lisäksi, että on itse aktiivinen koiranäyttelykävijä, Liikanen on ollut mukana rakentamassa Forssan seudun koiranäyttelytapahtumaa, joka on pitkäjänteisen työn tuloksena vakiinnuttanut paikkansa Suomen koiranäyttelykalenterissa.

Liikanen oli järjestämässä kaikkien rotujen koiranäyttelyä Forssassa ensimmäinen kerran 1984. Näyttely järjestetään joka toinen vuosi. Nykyään tapahtumapaikkana ovat Mustialan kauniit maisemat, mutta edelleen näyttely tuo seudulle viikonlopun ajaksi suuren määrän koiraharrastajia.

Liikanen pohtii, että tapahtumaa voitaisiin seudulla huomioida nykyistä paremmin.

-Koiranäyttelymaailma ei ole mitenkään pieni maailma. Tänäkin vuonna näyttelyyn osallistuu 1750 koiraa omistajineen. Tällaisia ihmismassoja liikuttavaa tapahtumaa voisi liike-elämäkin hyvin hyödyntää paljon enemmän. Miten, sitä me järjestäjätkin olemme yrittäneet miettiä, mutta hyviä ideoita otetaan muiltakin vastaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic