Lounais-Häme

Koulu-uhkaus aiheutti ison poliisioperaation Lammilla

Sosiaalisen median keskustelupalstalle jätetty ”epämääräinen koulu-uhkaus” johti torstaiaamupäivällä mittavaan poliisioperaatioon Lammilla.

Hämeen poliisi oli saanut torstaina tietoonsa mahdollisen koulu-uhkauksen, joka oli jätetty anonyymille keskustelupalstalle.

Poliisi paikansi tutkimustensa perusteella mahdolliseksi kohteeksi Lammilla sijaitsevan oppilaitoksen.

Yhteisissä tiloissa toimivien Hakkalan koulun ja Lammin lukion rehtori Esa Kähkönen vahvistaa, että poliisi puhutti heidän oppilaitaan noin kello 9.30–11.

-Tilanne oli rauhallinen, rehtori kuvailee.

Tiedotteen mukaan poliisi sai selville uhkauksen jättäjän, joka ilmoittautui itse poliisille.

Oliko kyseessä joku oppilaista, rikoskomisario Jani Stepanoff?

-En ota tässä vaiheessa kantaa, kuka henkilö on – en myöskään sukupuoleen enkä ikään. Asia on selvittelyn alla. Lisätietoa saadaan varmaan ensi viikon aikana, Stepanoff kertoi Hämeen Sanomille.

Poliisin tiedotteessa todetaan, että alustavan selvityksen mukaan kyseessä oli yksittäisen henkilön ajattelematon teko.

Stepanoff ei avaa sitä, minkälaisesta uhkauksesta oli kyse.

Poliisi muistuttaa, että perättömän tai ajattelemattoman uhkauksen jättäminen johtaa rikosoikeudelliseen selvittelyyn seurauksineen.

Poliisi oli tavoitellut aamukahdeksan jälkeen myös Konnarin koulun rehtoria Jari Jokista, joka ehti saada tiedon tilanteesta ensin Hakkalan koulun apulaisrehtorilta.

-Hänelle oli puhuttu epämääräisesti kouluun kohdistuvasta uhkailusta. Vähän siinä vihjattiin, että kouluampumista olisi uhkailtu, mutta tarkempaa tietoa meillä ei ollut, Jokinen kertoo.

Poliisin ohjeistuksen mukaisesti oppilaitokset ja Konnarin koulun yhteydessä toimiva päiväkoti pitivät varotoimenpiteenä ovensa lukittuina aamupäivän ajan.

-Me toimimme pelastussuunnitelman mukaan. Vielä siinä vaiheessa emme sen kummemmin tiedottaneet Hakkalan koulun ja Lammin lukion henkilöstöä, vaan odotimme (poliisin) toimintaohjeita, rehtori Esa Kähkönen kertoo.

Tiedotitteko oppilaille tai vanhemmille?

-Ei missään tapauksessa siinä vaiheessa. Se on poliisin asia. Siinä vaiheessa sitä ei nähty tarpeelliseksi. Kirjoitin tiedotteen huoltajille noin kello 15:n aikaan, Kähkönen sanoo.

Hän ei vielä osaa sanoa, onko tapahtuneella joitain vaikutuksia koulun pelastussuunnitelmaan ja käytäntöihin poikkeavissa tilanteissa.

Toisella puolella kirkonkylää sijaitsevan Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen kertoo, että henkilökunnalle tiedotettiin asiasta, mutta alakoulun oppilaat ja päiväkotilapset olivat tietämättömiä tilanteesta. Huoltajat saivat tiedon iltapäivällä.

-Yksi poliisin ohjeistus oli, että paniikkia ei lietsota. Ovet olivat lukossa, mutta muilta osin elimme normaalin päiväohjelman mukaan. Kun tilanne laukesi, teimme ulkoilut ihan normaalisti.

Konnarin koulussa on noin 340 lasta ja päiväkodissa toistasataa.

Hakkalan yläkoulussa oppilaita on noin 260 ja Lammin lukiossa noin sata. Henkilöstöä on yhteensä noin 40. HäSa

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti