Lounais-Häme

Koulua halutaan muistaa yli sukupolvien

Forssan lukiossa muistellaan jälleen lauantaina menneitä vuosikymmeniä, kun Vanhan Koulun Killan koulupäivä avaa lukion ovet.

Kiltavanhin Kari Pohjola ja kiltatoimikunnan jäsen Kimmo Leino, jotka häärivät tapahtuman järjestäjinä, tähyävät menneisyyden lisäksi myös tulevaan.

-Olen killan jäsenistössä nuorimmasta päästä, vuonna 1980 koulusta ylioppilaaksi kirjoittanut Leino sanoo.

-Nuorempia jäseniä pitäisi saada mukaan. Se on ollut tavoitteemme. Nuorten tavoittaminen on kiinni siitä, miten olemme esillä, miten markkinoimme, Leino kertoo.

Keinoja nuorten saamiseksi mukaan ovat olleet esimerkiksi aktiivisuus verkossa ja Facebookissa sekä yhteistyö koulun nykyisten opiskelijoiden kanssa.

Viimeisenä mainittu on ainakin hiukan ottanut tuulta alleen. Oppilaskunnan nykyinen varapuheenjohtaja ja lukion toisella luokalla opiskeleva Sanni Mikola on toiminut aktiivisena linkkinä killan ja koulun välillä.

Mikola on vienyt nykyisille lukiolaisille tietoa killasta ja käynyt itse killan kokouksissa.

-Monet eivät edes tiedä, että mikä tämä kilta on. Olemme hallituksen kautta mahdollisimman paljon yrittäneet olla avuksi, ja olen pyrkinyt kehittämään yhteistyötä, Mikola sanoo.

Pohjolan ja Leinon mukaan suuri syy sille, ettei nuoria juurikaan ole saatu mukaan ennen Mikolan panosta, on tiedonvälityksen puute. Nuoria ei voida saada mukaan, jos nuoret eivät tiedä killasta, tai jos kilta ei tiedä vanhoista oppilaista tai heidän nykyisiä yhteystietojaan.

-Olemme yrittäneet korostaa, että verkkosivuillemme kannattaa täyttää tietonsa, jotta pääsisi tiedotuksemme piiriin, Leino sanoo.

Pohjola ja Leino kehuvat Mikolan panosta tiedotuksessa ja koulupäivän järjestämisessä.

Oppilaskunnan hallitus hoitaa Mikolan johdolla killan koulupäivän kahvituksen. Lukiolaisia soittaa myös tapahtuman välinumerona.

-Oppilaskunnan merkitys meille on kasvanut, olemme saaneet lukiolta väkeä Sannin ansiosta paremmin mukaan. Oppilaskunnan edustajia on aiemminkin ollut aina silloin tällöin kokouksissa mukana, mutta nyt myös koulupäivän ohjelmassa, Leino kehuu.

Sukupolvien välinen yhteistyö näkyy myös puhujissa. Tänä vuonna koulupäivässä esiintyvät Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sekä muun muassa politiikassa mukana oleva forssalainen 23-vuotias Lotta Saarenmaa.

-Kaikki luennoitsijat ovat aina olleet vanhoja koulun oppilaita. Pyrimme löytämään eri alueilta pinnalla olevia ihmisiä, jotka kiinnostaisivat yleisöämme, Pohjola kertoo.

Vanhoihin oppilaisiin lasketaan Forssan Yhteislyseossa, sen edeltäjässä Linikkalan lukiossa tai Kuhalan lukiossa opiskelleet. Saman kriteerin täyttäminen oikeuttaa killan jäseneksi pääsemiseksi. Tällä hetkellä maksaneita jäseniä on noin 200.

-Eikä tarvitse olla edes ylioppilas, kunhan vain on opiskellut, Pohjola tarkentaa. FL

 

Koulupäivä 2017
Klo 12 TervetulokahviKlo 13 Kiltakokous (puhe- ja äänioikeus vain Vanhan Koulun Killan jäsenillä)Klo 14 Kouluruokailu (hinta 10 euroa)Klo 15 Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen: "Onko totuudella edelleen arvoa? Miten meihin vaikutetaan totuuden jälkeisessä ajassa?"Klo 16 Filosofian ja teologian ylioppilas Lotta Saarenmaa: "Maanpuolustustahto ja isänmaallisuus sukupolvien kokemuksena"Klo 18 Iltamat Ravintola Sävelessä, esiintymässä Monktown (hinta 10 euroa)Tapahtuma järjestetään Forssan yhteislyseon vanhassa juhlasalissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic