Lounais-Häme Forssa

Koulujenvälisissä kiva fiilis: kisoissa urheillaan tosissaan, mutta ei hampaat irvessä

Vauhdikas sukkulaviesti tuo tsemppiä päivän kisoihin.
Keskuskoulun kahdeksasluokkalainen Oona Syyri pukkasi pitkälle yläkouluikäisten tyttöjen kuulantyönnössä.

Koulujenväliset yleisurheilukilpailut kokosivat satoja ala- ja yläkoululaisia kilpailemaan Lamminrannan urheilukentälle. Koululaiset kisasivat parilla viikolla siirtyneissä kisoissa tiistaina tosissaan, mutta ei totisesti.

Fiilis oli rento ja ilmeet iloisia. Vaikka radalla ja muilla suorituspaikoilla tehtiin se mikä pystyttiin, kisoissa ei turhia puristeltu.

Pitkään koulujenvälisissä mukana ollut Heikan koululiikuntavastaava Atte Lähdekorpi vahvistaa, että koulujenvälisissä on nykyään takavuosia rennompi tunnelma.

– Ei tämä ole enää niin totista. Toki tosissaan mennään, eikä periksi anneta, mutta iloisuus välittyy tekemisestä, Lähdekorpi sanoo.

Forssan koulujenväliset piti järjestää alkujaan tiistaina 11. syyskuuta, mutta kovan sateen takia kisat päätettiin siirtää. Kokonaan kilpailuja ei haluttu peruuttaa, vaikka syksy on jo pitkällä. Eilen päästiin urheilemaan kauniissa, joskin viileässä säässä.

– Koulujenväliset kilpailut ovat oppilaille yhä tärkeä tapahtuma, kertoo Kuhalan koulun liikunnanopettaja Emmi Nummelin, joka toimii myös Liikkuva koulu -koordinaattorina.

Lähdekorpi on samoilla linjoilla.

– Koulujenväliset kilpailut ovat tarpeen. Etenkin yleisurheilukisoissa paljon lapsia ja nuoria, jotka eivät ole mukana seuratoiminnassa. Tämä on heille ainoa mahdollisuus päästä kilpailemaan hieman isommissa kisoissa.

– Palloilulajien koulukisoissa melkein kaikki osallistujat pelaavat jossain seurassa, yleisurheilussa näin ei ole, Lähdekorpi jatkaa.

Koulujenvälisissä kilpaillaan lyhyillä juoksumatkoilla, keihäänheitossa, kuulantyönnössä, pallonheitossa, pituushypyssä ja korkeushypyssä. Jonkin aikaa kilpailut on avattu sähäkällä sukkulaviestillä.

Sukkulaviesti, jossa on mukana sekä tyttöjä että poikia, on saanut hyvän vastaanoton.

– Lajit ovat pysyneet pitkään aika lailla samoina. Sukkulaviesti on uudempi, se avaa tapahtuman kivasti ja tuo tsemppiä päivän kisoihin, Lähdekorpi kertoo.

Koulujenvälisiin kuului aiemmin hieman pidempiäkin matkoja, 800 ja 1000 metriä, mutta ne on pudotettu ohjelmasta. Pisin juoksumatka on sata metriä, jota juoksevat yläkoululaiset. Alakoululaiset kisaavat 40 ja 60 metrillä.

Pitkään lasten liikkumista läheltä nähneen Lähdekorven mukaan lapset osaavat yhä juosta ja hyppiä, vaikka pientä muutosta on havaittavissa.

– Monet lapset pelaavat paljon tietokone- ja konsolipelejä, mutta harrastavat he myös tarpeeksi liikuntaa. Voisi sanoa, että pienemmät lapset ovat kunnossa, mutta tuossa viides- ja kuudesluokkalaisissa on viime vuosina alkanut huomata liikkumattomuuden vaikutuksia. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic