Lounais-Häme Forssan seutu

Koulukyydit kulkevat Forssan seudulla vain pienin muutoksin – Ypäjällä lapsensa kouluun tuova saa pienen korvauksen

Vaikka koulupäivän aikana tartuntariski minimoitaisiin, omat haasteensa kouluille tuovat kouluun saapuminen, sieltä lähteminen sekä koulukuljetukset.
Koulukuljetukset alkavat etäopiskelujakson jälkeen uudelleen. Forssalainen Linjaliikenne Kivistö ajaa koulukyytejä Tammelassa ja Vihdissä. Reetta Rauhaniemi valmisteli tällä viikolla autoa nuoria matkustajia varten. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koulukuljetukset alkavat etäopiskelujakson jälkeen uudelleen. Forssalainen Linjaliikenne Kivistö ajaa koulukyytejä Tammelassa ja Vihdissä. Reetta Rauhaniemi valmisteli tällä viikolla autoa nuoria matkustajia varten. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koulukuljetusten ajan useita oppilaita on pienessä tilassa, jolloin mahdollisen koronaviruksen tartuntariski kasvaa. Koulukyydit kulkevat kuitenkin tulevien viikkojen ajan kaikissa Forssan seudun kunnissa lähes normaalisti. Taustalla ovat käytännön syyt.

– Kuljetuksia tulee eri puolilta kuntaa, ja olisi mahdotonta järjestää eri luokka-asteiden oppilaille kaikkialta omat kyytinsä. Siinä tulee jo kuljetuskaluston määrä vastaan, Ypäjän määräaikainen rehtori-sivistysjohtaja Heikki Vainio tiivistää tilanteen, joka on samanlainen myös muissa seudun kunnissa.

– Tilanteelle ei voi oikein mitään. Samassa kyydissä kulkevat kuitenkin samat oppilaat aamuisin ja iltapäivisin, joten valtavaa määrää eri oppilaiden välisiä kontakteja ei koulukyytien vuoksi onneksi tule, Jokioisten sivistystoimenjohtaja ja Paanan koulun rehtori Jari Sillanpää muistuttaa.

Lue myös: Välitunnit pois, ryhmiä lyseolle, ruokailuja luokkiin – Forssan seudun koulut valmistautuvat lähiopetukseen monin tavoin (FL 12.5.2020)

Pientä viilausta ja suurempaa kalustoa

Forssassa kahden suuren koulukuljetuksen kohdalla on mahdollista, että koululle viedään ensin osa oppilaista, minkä jälkeen haetaan loput oppilaat. Muuten käytössä ovat tavalliset reitit ja aikataulut, Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo.

– Tammelassa tulee joitain aikataulu- ja reittimuutoksia. Kuljetuskalustoa on lisätty, jotta voimme lisätä väljyyttä kuljetuksissa. Tavoitteena on myös, että eri kouluihin ei kuljettaisi samoilla kyydeillä, Tammelan koulukeskuksen rehtori Pirjoriitta Olkkonen kertoo.

Humppilassa on päädytty vaihtamaan kuljetuskalustoa suurempaan turvallisuuden parantamiseksi.

– Busseissa istutaan vain ikkunapenkeillä, ja bussit täytetään järjestyksessä takaa alkaen. Purku tapahtuu edestä, Humppilan yläasteen sekä Kirkonkulman koulun rehtori Maria Kemppainen sanoo.


”Maksamme jokaisesta kyydistä 20 senttiä. Ei sillä tienaamaan pääse.”


Ypäjällä taskuun 20 senttiä

Vainio kertoo, että Ypäjällä kannustetaan vanhempia kuljettamaan lapsensa kouluun maksamalla siitä symbolista korvausta.

– Maksamme jokaisesta kyydistä 20 senttiä. Ei sillä tienaamaan pääse, mutta korvauksella haluamme viestittää, että kunnassa on mietitty tilannetta vakavasti ja muitakin vaihtoehtoja kuin koulukuljetusta suositellaan, Vainio sanoo.

Vainio myös toivoo sään salliessa omilla välineillä, kuten polkupyörillä ja mopoilla, kulkemista.

Lue myös: Aloite loppuunkäsitelty: Koulukyytien kattavuus ennallaan Humppilassa (5.3.2020)

Suoraan luokkaan

Omat riskinsä on myös siinä, että koulujen lähettyvillä liikkuu aamulla koulun alkaessa ja iltapäivällä koulupäivän päätyttyä suuria määriä ihmisiä.

Pynnönen kertoo, että Forssan kouluissa oppilaiden välisiä kontakteja koulupäivän alussa ja lopussa pyritään minimoimaan esimerkiksi käyttämällä koulujen kaikkia sisäänkäyntejä ja ohjaamalla eri oppilasryhmiä kulkemaan eri ovista.

– Kun aamulla tullaan kouluun, kuljetaan suoraan luokkaan. Ovet avataan ajoissa, ja toivomme, etteivät kaikki saapuisi kouluun esimerkiksi viittä vaille, jotta mahdollinen suma voidaan välttää, Sillanpää kertoo.s FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic