Lounais-Häme

Koululaiset nikkaroivat koteja kolopesijöille

 

Hauskaa ja aika helppoakin.

Näin tuumasi Perttulan koulun oppilas Juuso Kuivamäki linnunpöntön rakentamisesta. Koulun teknisen työn tiloissa valmistui perjantaiaamuna viisitoista linnunpönttöä, sillä kuudesluokkalaiset osallistuvat Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan.

Aloite Perttulan koulun oppilaiden lähtemisestä mukaan kampanjaan tuli koulun ulkopuolelta, pitkän linjan luontoharrastaja Pekka Virtaselta.

-Luonto on ollut minulle rakas kokonaisuus kohta jo 70 vuotta. Olen ollut Perttulan koulun kanssa paljon tekemisissä muun muassa täytettyjen lintujen tiimoilta ja itsekin käynyt tämän koulun aikanaan, joten tunnen koulun miljöön itselleni tärkeäksi paikaksi, Virtanen kertoo.

-Kun kysyin koulun johtajalta, että lähtisikö koulu tähän kampanjaan, hän innostui asiasta.

Virtanen pitää linnunpönttötalkoita erittäin tärkeänä asiana.

-Nimenomaan kun puhutaan tehometsänhoidosta ja hakkuissa kaadetaan puita, niin kolopesijöiltä häviävät suojaisat pesäpaikat. Meidän pitää ihmisvoimin edesauttaa tilannetta ja rakentaa linnuille koteja, jotta linnuilla olisi hyvä olla, Virtanen sanoo.

Virtanen myös itse opasti Perttulan koulun kuudesluokkalaisia linnunpönttöjen rakentamisessa. Oppilaat nikkaroivat pönttöjä, joihin mahtuvat pesimään esimerkiksi sini- ja talitiaiset sekä kirjosiepot. Pönttöön pääsevän lajin määrittelee lentoaukon koko.

-Näissä pöntöissä lentoaukko on 32 millimetriä. Kottaraisen pöntössä lentoaukon pitäisi olla 50 millimetriä ja pöllölle tarkoitetuss pöntössä taas jo huomattavasti isompi, Virtanen kertoo.

Eri lintulajeille tarkoitetut pöntöt voivat myös olla erimallisia. Esimerkiksi pikkulintujen pönttö on pystysuuntainen, kun taas tervapääsky viihtyy matalammassa ja pitkulaisemmassa majapaikassa.

Virtanen on luvannut huolehtia Perttulan koulun pönttöjen huoltamisesta. Kun pöntön luontoon ripustaa, siitä pitää myös huolehtia.

-Pöntöt on hyvä puhdistaa ainakin kerran vuodessa, pesimäkauden loputtua, Virtanen vinkkaa myös kodeissa pönttöjä rakentaville.

Perttulan koulun johtaja Tarja Virtanen sanoo linnunpönttöjen rakentamisen olevan kiva projekti, joka istuu yhteen myös uuden opetussuunnitelman kanssa.

-Opetussuunnitelmassa puhutaan siitä, että koulujen pitäisi tehdä yhteistyötä lähiympäristönsä ja ulkopuolisten tahojen kanssa. Tämä toteutuu linnunpönttöprojektissa todella kivalla tavalla, jossa omalla työllä on merkitystä.

-Samoin tässä projektissa pystymme myös yhdistämään eri oppiaineita. Voimme biologiassa seurata lintujen pesintää linnunpöntöissä.

Pöntöt ripustetaan koulun läheisyyteen.

-Pekka kyllä sanoi, että ihan kaikkien pönttöihin ei lintu pesiydy, Kuivamäki kertoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti