Lounais-Häme

Koululaiset taiteilivat makasiinissa

Elonkierron makasiinin oviaukolla katse kiinnittyy vastapäiseen metsänreunaan, jossa seisoo rivi outoja olentoja. Suuripäiset hahmot irvistävät ohikulkijoille, mutta ovat tyylikkäästi pukeutuneita. Asusteista löytyy kauluspaitaa, värikkäät liivit, tummia housuja ja solmioita – osalla useitakin.

Hahmot rakennettiin torstaina Elonkierron olennot -työpajassa. Taiteilijoina toimivat Jokioisten Paanan koulun kuudennen luokan oppilaat.

Taidetyöpaja oli osa Uudistuva Elonkierto -hanketta ja sen järjesti Luonnonvarakeskus yhdessä Kulttuuriyhdistys Kuvion kanssa.

-Tavoitteena on kehittää uudenlaisia toimintamalleja. Hankkeen ajatuksena on lisätä alueen yhteisöllisyyttä ja osallistaa lapsia ja nuoria, ehkä vähän muitakin. Siihen liittyy tänä kesänä tällainen taidetyöpaja, ja ensi kesänä aiomme keksiä jotakin muuta koululaisten kanssa. Tällainen toiminta tukee myös koulun opetussuunnitelman monialaista oppimista, totesi tutkimusassistentti Anneli Nuoranne Luonnonvarakeskuksesta.

Kulttuuriyhdistys Kuvion kulttuurituottaja Minna Lehtola kertoi, että hankkeen tiimoilta otettiin yhdistykseen yhteyttä ja haluttiin järjestää työpaja nuorille.

Taidetyöpajalla tarinallistettiin Elonkierron ympäristöä nuorten itse tekemän taiteen avulla.

Oppilaat rakensivat yhteistyönä suuria Elonkierron olentoja, jotka kasattiin heinäseipään ympärille. Paikalle tuotiin vanhoja vaatteita, jotka täytettiin oljilla ja tekstiilijätteellä. Olentojen päät tehtiin juuttisäkeistä ja niihin maalattiin kasvot akryyliväreillä.

Oppilaat maalasivat myös vanerisia lehmiä ja vasikoita laitettavaksi esille makasiinin ulkoseinään.

-Tehdään kirjavia lehmiä, ei tavanomaisia. Sitten lehmät laitetaan ladon seinälle katselemaan eri suuntiin, kulttuurituottaja suunnitteli.

Taidetyöpajaan osallistui neljätoista oppilasta koulunkäynninohjaaja Johanna Ilomäen valvonnassa. Kuudesluokkalaiset taiteilivat työpareina seitsemän lehmää ja seitsemän olentoa.

Olennot jäävät vierailijoiden ihailtaviksi Elonkierron huvimajametsikköön ja sen reunamille koko syksyn ajaksi, jos ne vain kestävät säätä.

Ohjaajina taidetyöpajalla toimivat ohjaustoiminnan artenomiopiskelija Sanna Savonmäki ja kuvataiteen ammattikorkeakouluopiskelija Sini Sirén, joka on Kuviolla kesäharjoittelussa.

Taidetyöpajan apuohjaajiksi saatiin myös yhdistyksen Nexus 17 Avantgarde Fashion Show’ta varten Suomeen tulleita vapaaehtoistyöntekijöitä.

-Kansainvälisiä leiriläisiä on täällä nyt neljä. He ovat taidetyöleirillä mukana myös, jotta koululaiset saisivat harjoitella englannin kielen taitojaan, kertoi Minna Lehtola. FL

Fingerpori

comic