Lounais-Häme Forssan seutu

Koululaisten ilmastolakko puhuttaa myös Forssan seudulla – Poissaoloilmoituksia tullut vähän

Jokioislainen Atte Ahokas seisoi Jokioisten kirjaston edessä yhden perjantain herättääkseen huomiota ilmaston lämpenemiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioislainen Atte Ahokas seisoi Jokioisten kirjaston edessä yhden perjantain herättääkseen huomiota ilmaston lämpenemiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jopa tuhansia suomalaisia nuoria osallistuu perjantaina globaaliin koululaisten ilmastolakkopäivään. Suomessa ilmastotapahtumia järjestetään yli kymmenellä paikkakunnalla.

Suomessa koululaisilla ja opiskelijoilla ei ole varsinaista lakko-oikeutta, ja eri paikkakunnilla ja kouluissa ilmastolakkopäivään on suhtauduttu eri tavalla.

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo, että kaupungissa ei ole yleistä linjausta asiasta, vaan jokainen koulu saa tehdä päätökset itsenäisesti.

Kouluille oli torstaihin mennessä tullut poissaoloilmoituksia ilmastolakon vuoksi Forssan seudulla vähän. Kyseessä on lähinnä yksittäisiä tapauksia.

Esimerkiksi Forssan yhteislyseolta lakkoon osallistuu rehtori Simo Veistolan mukaan kaksi opiskelijaa ja Jokioisten Paanan koululta sivistystoimenjohtaja-rehtori Jari Sillanpään mukaan yksi oppilas.

– Pyysin heitä täyttämään kirjallisen hakemuksen, jotka hyväksyin. Pyysin myös ottamaan paikan päältä kuvan, Veistola kertoo.

– Oppilaille on informoitu, että Jokiosilla ei ole mitään aiheeseen liittyvää tapahtumaa ko. päivänä ja että kaikkiin poissaoloihin vaaditaan huoltajien anomus, Sillanpää kertoo.

Urjalan yhtenäiskoulun rehtori Marko Nevalainen toteaa, että perjantai on normaali koulupäivä, johon sovelletaan normaalikäytäntöjä.

– Eli huoltaja selvittää poissaolot. Käytännössä, jos nuori haluaa osallistua tapahtumaan, niin huoltaja ilmoittaa poissaolosta koululle normaalien käytäntöjen mukaan. Saa siis mennä, mutta huoltajan luvalla, Nevalainen toteaa.

Tammelan koulukeskuksella aiheesta on rehtori Pirjoriitta Olkkosen mukaan keskusteltu. Olkkosen mielestä on hienoa, että nuoret ovat tärkeässä asiassa aktiivisia, mutta yhtään hakemusta ei ole tullut. Myöskään Ypäjän Kartanon koululla tai Humppilan Kirkonkulman koululla ei ole tullut yhtään poissaoloilmoitusta asian tiimoilta.

– Koulumme kannustaa oppilaita osallistumaan ja vaikuttamaan. Koemme osallisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet erittäin tärkeänä osana kasvatusta ja opetusta, Kirkonkulman koulun rehtori Maria Kemppainen kertoo.

Humppilassa yhdeksäsluokkalaiset ovat keskustelleet opettajan kanssa aiheesta ja pohtineet, hyödyttääkö kotiin jääminen vai onko parempia keinoja vaikuttaa asiaan.

Veistola iloitsee siitä, että ilmastoaktiivisuus on lisääntymään päin myös Forssan seudulla.

– Perjantain tapahtuma on mielestäni todella hyvä. Hienoa, että opiskelijat ovat aktiivisia ja ottavat kantaa.

 

Pynnönen ei usko, että ilmastolakkoa käytettäisiin hyväksi tai sillä verukkeella vain luistettaisiin koulupäivästä.

– Luotan meidän lapsiimme ja nuoriimme tällaisessa asiassa. Taustalla oleva ajatus on hyvä, Pynnönen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic