Lounais-Häme

Koulun alkua siivittää oma tietokone

Kaikki Forssan ala- ja yläkoululaiset saavat koulun alettua käyttöönsä tietokoneen: alakoululaiset padin ja yläkoululaiset läppärin.

-Kouluilla oli ennen yhteislaitteita, mutta tänä syksynä kaikki saavat henkilökohtaisen laitteen, kaupungin järjestelmäasiantuntija Niko Sutinen kertoo.

Aiemmin yhteisessä käytössä olleiden tietokoneiden käyttäjien piti olla tarkkana esimerkiksi omien sähköpostiensa kanssa, mutta nyt omat ja toisen muistiinpanot eivät mene sekaisin.

 

Forssan kasvatus– ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen kehuu, että henkilökohtaiset laitteet lisäävät tasa-arvoisuutta, sillä kenenkään ei tarvitse jäädä paitsioon siksi, ettei laitetta ole ollut omasta takaa.

Hän lisää, että tietokone tukee oppimista, mutta kohtaamista ja vuorovaikutusta ei tulla unohtamaan.

-Opettajaa ei ulkoisteta, Kuhalan koulun rehtori Marja-Leena Tirrikin vakuuttaa.

-Mutta se aika, kun opettaja opettaa luokan edessä ja oppilaat istuvat rivissä on auttamatta ohi, Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen jatkaa.

 

Alakoululaiset saavat padit, koska alakoulualaiset käyttävät opetuksessa enemmän apseja eli sovelluksia ja padi soveltuu siihen käyttöön.

-Apsien kirjo on laaja matemaattisista aineista robotiikkaan, kaupungin ict-asiantuntija Jani Blomerus selventää.

Sutisen mukaan koneisiin laitetaan perusohjelmistoja, joista opettaja valitsee, mitä käytetään.

Koneen käyttö on rajattu vain koulun toimintaan.

-Laitteisiin ei voi asentaa Pokemon Go -peliä, Sutinen naurahtaa.

Yläkoululaisilla koneen käyttö on monipuolisempaa, joten läppäri sopii heille paremmin. Osa kokeistakin on jo sähköisessä muodossa niin kuin ylioppilaskokeetkin.

 

Tirrin mukaan opettajat valitsevat, mitä apseja luokassa käytetään, joten opettajilla on edessään oma oppimisprosessinsa.

-Opettajia on alettu kouluttaa jo pari, kolme vuotta sitten tietokoneohjelmien käyttöön.

Kouluissa alkaa myös tutor-toiminta.

-Opettajilla on käytössään kaksi pedagogista tutoria ja kaksi digi-tutoria, jotka auttavat tarvittaessa, Kemppainen kertoo.

 

Laitteiden käytöstä tiedotetaan vanhemmille heti koulun alettua. Blomeruksen mukaan vanhempien ei kannata olla turhan huolissaan siitä, etteivät koneet kestä pienimpien lasten käsissä.

-Alakoululaisten padit on suojattu kotelolla, joten pienet kolhut eivät riko konetta, Blomerus esittelee.

Pynnönen kuitenkin huomauttaa, että vanhempien täytyy luonnollisesti kertoa lapsille, ettei reppua heitellä, jos sen sisällä on padi.

Siitäkään ei kannata olla huolissaan, että lasten ruutuaika lisääntyisi.

-Kone on kuin kynä, yksi väline oppimisessa, Blomerus sanoo.

 

Yläkoulun oppilaat saavat oman lokerikon, johon laitteen voi laittaa koulupäivän aikana. Lokerikossa on myös latauspiste.

Latauspiste tosin alkaa toimia vasta syyskuun 4. päivä.

Pynnönen lähettää vielä kiitokset päättäjille, jotka päättivät yksituumaisesti satsata koneisiin.

Blomeruksella on kolme lasta. Hän toteaa, ettei koneiden saaminen ilmaiseksi ole ollenkaan huono asia vanhempien kannalta.

-On ilo ja kunnia syntyä Forssaan, Blomerus alkaa hehkuttaa kaupunkia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic