Lounais-Häme

Koulupoikien ajanvietteestä kansainväliseksi bisnekseksi – Laiton linnunmunien keräily levinnyt Suomeenkin

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Laiton linnunmunien keräily on lisääntynyt niin Keski-Euroopassa kuin Pohjoismaissakin. Metsähallituksen mukaan linnunmunien keräilyä tapahtuu Suomessakin.

Keräilijöitä eivät kiinnosta pelkästään harvinaiset lajit, vaan kaikkien lajien munista tai poikasista ollaan kiinnostuneita.

Metsähallituksen mukaan nykyään luvaton toiminta on osin jopa ammattimaista, ja munilla ja elävillä linnuilla käytävässä kaupassa liikkuvat isot rahasummat.

Keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita. Muutama vuosi sitten tuli ilmi tapaus, jossa suomalaiselta kerääjältä löydettiin tuhansittain luvattomasti kerättyjä linnunmunia.

Tapauksen jäljille päästiin Skotlannissa, mistä löytyivät yhteydet ensin Ruotsiin ja sieltä Suomeen.

1960-luvulle asti linnunmunien keräily Suomessa oli lähinnä koulupoikien hupia, biologi Iiro Kakko kertoi Forssan Lehdessä huhtikuun lopussa.

– Ei ollut Pokemoneja. Pojat kiipeilivät puissa ja vertailivat kavereiden kanssa, että mulla on tällainen ja tällainen. Tiettyjen lintujen pesiä tuhottiin myös tarkoituksella esimerkiksi kasvimaan suojelemiseksi, Kakko totesi.

 

Lue lisää Iiro Kakosta: Rikin katkun peittäminen vaatii wunderbaumeja – Iiro Kakko luetteloi Forssan luontomuseon linnunmunat

 

Keräily on tällä hetkellä kiivaimmillaan lintujen pesintäkauden ollessa käynnissä. Pesintäkausi jatkuu kesäkuun loppupuolelle.

Metsähallitus muistuttaa, että maassamme liikkuu kevään ja alkukesän aikana myös runsaasti lintuharrastajia, jotka eivät ole laittomilla asioilla, eivätkä aiheuta ongelmia linnuille. Lintujen pesinnän häiritseminen on kuitenkin kielletty. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic