Lounais-Häme

Koulupuolue voi pitää jöötä Tammelassa

Kyläkoulujen kannattajilla on selvä enemmistö Tammelan uudessa kunnanvaltuustossa, joka aloittaa työnsä kesäkuussa. Kouluverkon säilyttäjien määräenemmistö selviää tulevien valtuutettujen vastauksista Forssan Lehden vaalikoneessa.
Kyläkouluja puolustaneella keskustalla on 27 paikan valtuustossa kymmenen valtuutettua. Lisäksi kyläkouluihin profiloitunut Meidän Tammela sai läpi kolme valtuutettua. Lehden vaalikoneeseen vastanneet keskustan ja Meidän Tammelan uudet valtuutetut arvioivat, että valtuuston helmikuinen päätös lakkauttaa neljä kyläkoulua oli yksiselitteisen väärä. Keskustan tulevista valtuutetuista kaksi ei vastannut vaalikoneeseen.
Myös uuden valtuuston ainoa vihreä ja uusi valtuutettu Jan Löfstedt arvosteli vaalikonevastuksessaan kouluverkkopäätöstä. Hänestä kuntapäättäjien olisi pitänyt hakea vaihtoehtoisia ratkaisuja yhdessä kyläläisten kanssa.
Lisäksi SDP:n Sari Kaakinen ja Taito Syrjälä pitivät valtuuston koulupäätöstä vääränä. Demarien Heikki Vainio seisoi vastauksessaan päätöksen takana ja uusi valtuutettu Arja Laajalehto piti päätöstä oikeana. Tulevasta kuudesta SDP:n valtuutetusta kaksi ei vastannut vaalikoneeseen.
Kaikkiaan päätöstä puolustaa vaalikonevastauksissaan yhdeksän tulevaa kunnanvaltuutettua: kaikki kokoomuksen viisi valtuutettua, pari demaria sekä perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ainoat valtuutetut. Uusia valtuutettuja päätöksen puolustajista on neljä.
Valtuusto voi siis näillä askelmerkeillä muuttaa kouluverkkopäätöstä. Valtuutettujen kantaa määrittää osaltaan se, millaiseksi mahdollinen uusi ratkaisu on kääntymässä.
Keskustavaikuttaja Simo Pärssinen arvioi, että heti valtuustokauden alussa täytyy päättää, miten kouluverkkoasiaa ryhdytään viemään eteenpäin. Hänestä äänestäjien tahto velvoittaa, että kouluverkko pitää ottaa käsittelyyn.
– Päätökset tulevat aikanaan.
Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson toivoo, että valtuusto tekisi ripeässä tahdissa isot linjapäätökset.
– Se helpottaa kummasti kunnan kehittämistä ja taloudenpitoa, kun tiedetään linjapäätökset.
Uusi kunnanvaltuusto saisi Larssonin mielestä järjestäytyä heti kesäkuun alussa paikkaneuvottelujen ratkettua, jotta myös kunnanhallituksen ja lautakuntien työt saataisiin käyntiin.
Valitus edellisestä kouluverkkopäätöksestä on nyt Hämeenlinnan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Larsson tulkitsee maalaisjärjellä Tammelan vaalitulosta niin, ettei täytäntöönpanoa kannata kiirehtiä, koska se olisi turhaa työtä.
Kouluverkkoratkaisu on kunnanjohtajan mukaan valtuuston käsissä.
– Valtuusto linjaa tämän tason asiat. Kun valtuusto jotain päättää, niin viranhaltijat luonnollisesti toimivat päätösten mukaan.
– Kyllä se on valtuusto, joka näitä päätöksiä tekee eikä esimerkiksi kunnanjohtaja, sanoo Larsson. Hän ei koe ansainneensa kaikkea kohtaamaansa ryöpytystä. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic