Lounais-Häme Forssa, Humppila

Kouluruokailusta tuli kuuma peruna – Supistetulla ruokalistalla pyritään turvaamaan opiskelijoiden ja henkilökunnan terveys

Riskien minimoimiseksi ruokailut toteutetaan toistaiseksi supistetulla ruokalistalla.
Talsoilan koulun 6b-luokan oppilaat Torsti Ojala (vas.), Elias Rämö ja Mico Saari (selin kameraan) toteavat, että kouluruoassa ei ole mitään valittamista Kuva: Lassi Puhtimäki
Talsoilan koulun 6b-luokan oppilaat Torsti Ojala (vas.), Elias Rämö ja Mico Saari (selin kameraan) toteavat, että kouluruoassa ei ole mitään valittamista Kuva: Lassi Puhtimäki

Peruskoulujen ja päiväkotien ruokalistat ovat nousseet alkusyksyn keskustelun kuumaksi perunaksi. Forssan Lehden lyhyet-palstalla lapsille ja nuorille tarjottavaa ruokaa on ihmetelty monessa viestissä. Forssan ja Humppilan koulujen ja päiväkotien ruokahuollosta vastaavan Loimijoen Kuntapalvelut oy:n ateriapalvelupäällikkö Jaana Ketonen kertoo, että myös heille on tullut palautetta asiasta lasten vanhemmilta.

Loiku lähetti keskiviikkona tiedotteen, jossa kerrotaan koronatilanteen aiheuttaneen yhteislyseon, peruskoulun, varhaiskasvatuksen ja Aktiivin muutoksia ruokailuissa.

– Kun koulut ja päiväkodit alkoivat, lähetimme saman tiedotteen niihin. Emme ymmärtäneet, että tiedote olisi pitänyt julkaista laajemmin, Ketonen myöntää.

Raaka-aineiden laadusta ei ole tingitty

Tiedotteessa todetaan, että ruokailut kyseisissä kohteissa toteutetaan supistetulla ruokalistalla. Tämä tarkoittaa sitä, että tarjolla on yksi pääruokavaihtoehto ja salaatit tarjoillaan sekoitettuna. Pääruokana tarjoillaan laatikko-, pata- tai keittoruokaa. Kaikki tarvittavat erityisruokavaliot valmistetaan päivittäin.

– Mitä enemmän astioita kosketellaan, sitä suurempi tartuntariski on. Siksi esimerkiksi salaatit tarjotaan nyt sekoitettuna ja käytössä on yksi otin. Hygienian lisäksi muutoksesta on ajateltu myös ruokailun sujuvuutta, Ketonen toteaa.

Raaka-aineiden laadusta ei Ketosen mukaan ole tingitty. Loiku käyttää edelleen suomalaista naudan-, sian- ja siipikarjanlihaa.

– Koronan aikana kaikki ruoka valmistetaan keskuskeittiössä. Siksi olemme joutuneet lisäämään jonkun verran eineksiä, Ketonen kertoo.

Taustalla ei taloudellisia syitä

Ruokalistoissa on viiden viikon kierto. Sieltä löytyy Ketosen mukaan samoja ruokia kuin tähänkin asti. Esimerkiksi tänään Forssan ja Humppilan kouluissa sekä päiväkodeissa tarjotaan kylmäsavulohikiusausta sekä jäävuori-tomaatti-kurkkusalaattia. Iltapäiväkerhoissa tarjotaan myös välipalaa, joka on torstaina pehmeä leipä, leikkele ja paprika.

Ennen myös kouluissa tarjottiin välipalaa. Ketonen ei osaa sanoa, onko välipalan poistaminen koululaisilta taloudellista perua.

– Mutta supistetun ruokalistan taustalla eivät ole taloudelliset syyt, vaan pyrkimys turvata omilla toimillamme turvalliset ruokailut. Tarkkoja kustannusvaikutuksia en osaa sanoa, mutta esimerkiksi erityisruokavalioita on nyt enemmän ja keittojen kanssa tarjotaan aina pehmeää leipää ja joku hedelmä tai kasvis.

Kasvisruoat vähenivät rajusti

Kasvisruoat poistuivat koronan myötä ruokalistalta lähes tyystin. Aiemmin tarjolla oli neljä kertaa viikossa sekä tavallista että kasvisruokaa, nyt neljästi viikossa tavallista ja kerran viikossa vain kasvisruokaa. Ensi viikon torstaina keskuskeittiössä valmistetaan vegenakkikeittoa.

– Kasvisruoista pinaattilätyt ja puuro ovat lasten suosikkeja, puuroa menee kilomäärällisesti eniten. Ennen koronaa puuroa oli kerran viidessä viikossa, nyt sitä on kahdesti viiden viikon aikana. Jokainen saa pyytämällä kasvisvaihtoehdon, siihen ei tarvita mitään todistusta. Jonkun verran niitä menee, ei kovin paljoa, Ketonen kertoo.

Ensi viikolla Loiku valmistaa myös muun muassa pyttipannua ja lihamakaronilaatikkoa. Sitä seuraavalla viikolla tarjolla on esimerkiksi kookos-broilerikeittoa ja tex-mex-jauhelihaperunavuokaa.

Ruoan yhteydessä lapsille juotetaan rasvatonta maitoa tai piimää, leivän kanssa kasvirasvaa.

– Ne perustuvat THL:n kouluruokasuositukseen, jota meidän on toteutettava. Koulussa tai päiväkodissa tarjottava lounas kattaa noin kolmanneksen lasten ja nuorten energiatarpeesta. On ehdottoman tärkeää, että lapsi syö kouluruoan lisäksi hyvän aamiaisen ja päivällisen, Ketonen muistuttaa kaikkia huoltajia.

Ruokailut porrastettu

Talsoilan koulunjohtaja Auli Ottelin kertoo, ettei hänen korviinsa ole kantautunut palautetta kouluruoasta lasten huoltajilta.

– Tiistaina pidimme vanhempainillan, eikä sielläkään asia noussut puheeksi, Ottelin sanoo.

Ennen lukuvuoden alkua opettajat sopivat keskenään, miten lasten ruokailut jaksotetaan järkevästi. Lyhyempiä päiviä opiskelevat pienemmät oppilaat syövät pääosin ensin, isommat myöhemmin.

Ruokailun järjestelyjen muutoksista keskustellaan uudelleen viikolla 40.

– Mikäli paluu vanhaan päätetään silloin tehdä, se voisi realistisesti ajateltuna tapahtua syysloman jälkeen viikolla 43, Ketonen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic