Lounais-Häme Forssa Somero

Koulut ja päiväkodit jäämässä ensi viikolla ilman ruokaa – JHL:n kaksipäiväinen lakko näkyy myös siivouspalveluissa ja liikuntatoimessa

Koululaiset jäävät näillä näkymin ensi viikon maanantaina ja tiistaina ilman lämmintä ruokaa JHL:n lakon vuoksi. KUVA: Tapio Tuomela

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on päättänyt kahden päivän mittaisesta poliittisesta lakosta. Lakko on jatkoa työtaistelutoimille, joilla vastustetaan hallituksen kaavailemia muutoksia irtisanomislakiin. Lakko alkaa ensi maanantaina 22. lokakuuta ja päättyy tiistaina 23. päivä vuorokauden vaihtuessa keskiviikkoon.

Forssassa lakko tulee näkymään siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa. Somerolla lakko koskee siivous- ja puhtauspalveluja toimintakeskuksessa, kirjastossa, kouluilla, päiväkodeissa ja neuvolassa.

Forssan kaupungin ja Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän ruoka- ja puhtauspalveluista vastaavan Loimijoen Kuntapalvelut oy:n (Loiku) työntekijöistä suuri osa on lakon piirissä.

”Voi olla, että kouluissa ja päiväkodeissa on pärjättävä näkkileivällä tai muilla kuivatuotteilla.”

– Vielä enemmän huolissani olen kuitenkin sairaalan ja palvelulaitosten asukkaista, jotka ovat kokopäiväisessä palveluntarpeessa, Loikun toimitusjohtaja Soile Haavisto sanoo.

– Voi olla, että kouluissa ja päiväkodeissa on pärjättävä näkkileivällä tai muilla kuivatuotteilla. Vielä enemmän huolissani olen kuitenkin sairaalan ja palvelulaitosten asukkaista, jotka ovat kokopäiväisessä palveluntarpeessa, Loikun toimitusjohtaja Soile Haavisto sanoo.

Loikun pääluottamusmies Jaana Ruokojoki uskoo, että sairaalan ruokahuolto saadaan pelaamaan, mutta kouluihin ja päiväkoteihin ei ruuanlaittajia riitä. Ruokojoki myöntää lakkotoimen olevan raju, mutta pitää sitä tarpeellisena.

– Pienipalkkaisten etuja ei saa heikentää. Suunnitellusta irtisanomissuojan heikentämisestä ei tiedä, mitä se tuo tullessaan.

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen mukaan lasten vanhempia tullaan tiedottamaan alkuviikon poikkeustilanteesta.
– Jotakin ruokaa on varmasti tarjolla, mutta erityisruokavaliot tuottavat hiukan haasteita.

 

Jäähallin ja Vesihelmen aukiolo lakkopäivinä on vielä kysymysmerkki. Pynnösen mukaan vaihtoehtoja käydään läpi loppuviikon aikana.

– Jäähallia tuskin pystymme pitämään avoinna. Vesihelmen osalta mietimme lyhennettyä aukioloa, tai sitten sekin on pidettävä kiinni. Vesihelmessä on käytännössä koko ajan käynnissä siivous, ja lyhytkin katkos siinä näkyy nopeasti, Pynnönen huomauttaa.

Myös urheilutalo Feeniksin ja Forssan kirjaston aukiolo lakkopäivinä tarkentuu loppuviikon aikana.

”Jäähallia tuskin pystymme pitämään avoinna. Vesihelmen osalta mietimme lyhennettyä aukioloa, tai sitten sekin on pidettävä kiinni.”

JHL:n alaisten kiinteistöhuollossa Forssan kaupungilla työskentelevien pääluottamusmies Jani Kalanen epäilee, että pihojen epäsiisteys saattaa kahden päivänä aikana lisääntyä.

– Kiinteistöpuolella vaikutuksia ei välttämättä kovin nopeasti synny samassa mittakaavassa, mutta mahdollisissa äkillisissä vikatilanteissa tilanne voi olla toinen. Virkamiehet ovat toki töissä, eli he sitten hoitavat, miten pystyvät.

Kalanen pitää lakkoa viimeisenä ja äärimmäisenä työtaistelukeinona, joka ei ole miellyttävä, mutta isossa kuvassa tällä hetkellä tarpeen.

– Ei minulla riitä ymmärrystä Sipilän toiminnalle. Ja mitä meidän porukkaamme tulee – eipä siellä kovin moni nosta hattua kyseiselle sankarille.

 

JHL pahoittelee tiedotteessaan harmia, jota lakko aiheuttaa sivulliselle. Sen mukaan on kuitenkin pakko toimia. Lakossa on yhteensä yli 10 000 JHL:n jäsentä.

– Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä. Liittojen pitää päättäväisesti vastustaa työehtojen murentamista. Sipilän eduskunnassa järjestämä näytelmä ei tilannetta muuta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sivaltaa tiedotteessa.

Lakossa ovat työntekijät, joiden työehtosopimus on kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus, kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus, kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus tai AVAINTES. Virkasuhteessa olevat on rajattu lakon ulkopuolelle.

JHL:n lisäksi keskiviikkona uusista työtaistelutoimista ilmoittivat sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer. Liitot aloittavat maanantaiaamuna vuoronvaihtokiellon, joka päättyy sunnuntaina 4. marraskuuta. FL

Lue myös: Taistelu irtisanomislakia vastaan jatkuu – JHL aloittaa ensi viikolla kahden vuorokauden lakon

 

Juttua päivitetty 17.10. klo 12:30

Lisätty tieto lakon kohteena olevista paikoista Somerolla.

17.10. klo 14:02

Lisätty pääluottamusmies Jani Kalasen kommentit.

17.10. kl0 15:47 

Lisätty Jarmo Pynnösen kommentit ja tieto Superin ja Tehyn vuoronvaihtokiellosta.

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic