Lounais-Häme

Koulut ja päiväkodit kaipaavat rahaa - sivistystoimen investoinneille ei näy Somerolla loppua

Sivistystoimen investointitarpeille ei näy Somerolla loppua, vaikka jättihanke, Kiiruun uusi koulukeskus alkaa olla loppusuoralla.

Sivistyslautakunta nimittäin esittää, että Pitkäjärven koulun ja Sammalniityn päiväkodin korjaus- ja tilatarpeet ja eri vaihtoehtojen kustannukset selvitetään.

Samoin on ratkaistava Somerniemellä, Rauhankallion ryhmäkodin kanssa samassa pihapiirissä sijaitsevan Leppäkertun päiväkodin tilatarpeet, sekä kahden tilapäisen päiväkotiryhmän tilat jatkossa. Myös nykyiseen Leivonpesän päiväkotiin on tehtävä muutoksia.

Lautakunnan esityksessä investoinnit tehtäisiin ensi vuoden aikana. Kaupungin investointilistalla vuodesta -94 lähtien ollutta Kirkonmäen koulun laajennusta lautakunta esittää tehtäväksi vuonna 2020.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm korostaa, että sivistystoimen tehtävä on listata tarpeet, ja tilahallinto vastaa kiinteistöistä ja niihin liittyvistä remonteista.

Pitkäjärven koulun tilanne on ollut vuosien varrella esillä useaan otteeseen. Hankaluuksia aiheuttavat tarkoitukseensa sopimattomat teknisen työn tilat sekä puutteelliset keittiö- ja ruokailutilat. Koululta puuttuu myös sisäliikuntatila.

Koulun läheisyydessä sijaitseva Sammalniityn päiväkoti toimii puolestaan vuokratiloissa ja kiinteistö on myynnissä.

Sivistyslautakunta esittää yhdeksi mahdolliseksi ratkaisuvaihtoehdoksi Pitkäjärven tilaongelmiin lukion talvella 2018 vapautuvia väistötiloja.

Leppäkertun päiväkodissa on puolestaan tehty toimenpiteitä sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi. Lautakunta toteaa, että tilannetta on edelleen seurattava ja päiväkodin tilaratkaisut otettava huomioon muiden varhaiskasvatuksen tilaratkaisujen ja Rauhankallion mahdollisen tilaratkaisun yhteydessä.

Lapsimäärän kasvamisen vuoksi Somerolle on perustettu kaksi 21 lapsen päiväkotiryhmää, jotka toimivat tällä hetkellä väliaikaisissa tiloissa. Lamminniemessä toimiva ryhmä voi jatkaa tiloissa toimintakauden 2018 loppuun. Toinen väliaikaisissa tiloissa sijaitseva ryhmä on rivitalossa Sairaalatiellä.

-Näiden ryhmien jatko pitää miettiä. Väestöennusteiden pohjalta ratkaisuja on todella vaikea tehdä, koska pienessä kunnassa muutamankin perheen muuttaminen vaikuttaa isosti. Uusien päiväkotiryhmien tarvetta on lisännyt myös perhepäivähoitajien määrän väheneminen viime vuosina, Mäkelä-Rönnholm selittää.

Nykyiseen Leivonpesän päiväkotiinkin on tehtävä muutoksia, koska tilat eivät nykyisellään tuo uutta oppimisympäristökäsitystä.

Näiden investointien lisäksi lautakunta esittää ensi vuodelle tehtäväksi myös kirjaston pääsisäänkäynnin ja sen edustan esteettömyyden parantamisen. Viime keväänä tehdyn esteettömyyskartoituksen mukaan sisäänkäynti ja esteetön pysäköinti kaipaavat muutoksia ollakseen turvallisia ja toimivia.

Sivistyslautakunnan investointilistalla viimeisenä on Kirkonmäen koulu, josta puuttuvat pienryhmätilat. Laajennusta esitetään tehtäväksi vuonna 2020. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic