Lounais-Häme

Koulutielle turvaa järjellä ja yhteispelillä

Liikenneturvan kyselyssä 6 prosenttia autoilijoista kertoi ajavansa joskus tavalla, joka vaarantaa jalankulkijoita. Sivusto muistuttaakin, että liikenneturvallisuus on ennen kaikkea aikuisen vastuulla.

Vasta kouluaan aloittavat lapset eivät vielä osaa arvioida esimerkiksi autojen nopeutta tai etäisyyttä. Jalankulkijoiden Turvallisuus ry:n mukaan lasten tapaturmaisista kuolemista suurin osa tapahtuu tieliikenneonnettomuuksissa. Joka kolmas tieliikenteessä loukkaantunut jalankulkija on lapsi tai nuori.

Tiistaina koulunsa aloittavat muun muassa Heikan koulun pienet oppilaat.

Monena vuonna ongelmana on ollut Forssan ammatti-instituutin opiskelijoiden tupakointi jalkakäytävällä oppilaitoksen edessä. Heikan koulun oppilaat kulkevat kouluun instituutin ohi ja ovat joutuneet vaaratilanteisiin kiertäessään tupakoivia ryhmiä.

Ammatti-instituutin vararehtori Aino Airaksinen kertoo, että tähän puututaan jämäkästi. 

– On ehdoton sääntö, että jalkakäytävä täytyy pitää tyhjänä. Koulun alussa pidämme tehostettua valvontaa. Muistutamme myös opettajia, että muistavat kertoa opiskelijoille.

Opettajat kiertävät säännöllisesti päivystämässä koulun piha-alueella ja ohjaamassa tupakoitsijoita pois jalkakäytävältä.

– Kyllä se pikkuhiljaa puree, kun tarpeeksi toitotetaan.

Vararehtori kertoo opiskelijoiden tupakoinnin myös vähentyneen viime vuosina.

– Nuoret ovat käyttäytyneet mukavammin. Tupakointi on laskeva trendi.

Koulualue on savuton alue, joten siellä ei voi olla tupakoitsijoille osoitettua aluetta. Tupakoida saa vain koulun alueen ulkopuolella. Läheisen kioskin takapiha on vakiintunut tupakoitsijoille sallituksi alueeksi.

– Tämä kaduilla tupakointi on joka ikisen oppilaitoksen ongelma, Aino Airaksinen toteaa.

Forssan ammatti-instituutin opiskelijat ovat pääosin 16–18-vuotiaita. Lukukausi alkoi 9.8.

Apulaisrehtori toteaa vielä oppilaitoksen kannan asiaan olevan ehdoton.

– Pienten oppilaiden koulutien täytyy olla turvallinen.

Kanta-Hämeen poliisi valvoo syksyllä kouluteiden liikenneturvallisuutta.

– Toimimme valtakunnallisen kampanjan mukaan, kertoo komisario Tarja Lindsedt Hämeenlinnan poliisiasemalta.

Poliisi valvoo tehostetusti koululaisten liikenneturvallisuutta erityisesti suojateillä ja koulujen lähistöllä 8.8.–17.8. Poliisilaitokset toteuttavat alueellista valvontaa oman alueensa koulujen alkamisajankohdan mukaan.

– Hämeenlinnan suunnalla alkoivat koulut jo viime viikolla, joten meillä on jo alkanut tehostettu valvonta, kertoo komisario Lindstedt.

Poliisin valtakunnallinen kampanja muistuttelee huomioimaan suojatiesäännöt ja pienet koululaiset, sekä jokaisen vastuusta liikenteessä.

Forssan seudullakin valvotaan suojateitä, kertoo vanhempi konstaapeli Rami Lehtinen Forssan poliisilaitoksen järjestyspoliisista. 

– Olemme viime päivinä keskittyneet valvomaan liikennettä koulujen läheisyydessä. Teemme tätä valvontaa myös tiistaina.

Komisario Tarja Lindstedt kertoo:

– Pyrimme siihen, että koulujen alkamis- ja loppumisaikoihin olisi näkyvää valvontaa ala-asteiden lähellä ja siellä, missä liikennettä on paljon. On tärkeää muistaa, että ekaluokkalaisille liikenteessä kulkeminen on uusi asia. Muiden pitääkin olla erityisen herkkänä huomioimaan lapset liikenteessä. FL

Muista aina liikenteessä
Vanhempi konstaapeli Rami Lehtinen kertoo näkevänsä nuorilla paljon sitä, että pyöräilykypärä on mukana, mutta roikkuu pyörän tangossa. Kypärän pitäisi olla päässä, että se suojaa.Edelleen tapahtuu sitä, että kun on useampi kaista samaan suuntaan ja auto pysähtyy suojatien eteen, toisella kaistalla ajava jatkaa vain matkaansa. Tämä on todella vaarallista.Pyörällä kulkevan tulisi kulkea suojatien yli kävellen. Jos pyöräilijä ajaa suojatielle, hän on pääsääntöisesti väistämisvelvollinen.Muista pitää kuulo- ja näköaisti valppaana liikenteessä. Jos korvissa pauhaa musiikki tai seuraat puhelimessa olevaa peliä tai viestejä, et pysty tarkkailemaan liikennettä kunnolla. Uusin hittipeli Pokémon Go on aiheuttanut useita vaaratilanteita liikenteessä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti