Lounais-Häme

Kouluttajasta kyläkauppiaaksi

Marko Hätönen avaa oven reippaasti ja tervetulohymy kasvoillaan, kuten tulevalle kauppiaalle sopiikin. Letkun puodissa tehdään remonttia ja virallisetkin kuviot ovat vielä hiukan kesken, mutta tilasta näkee, että kahvilapuodista tullee vielä koko kylän olohuone.

-Tällä hetkellä kahviota laajennetaan, Hätönen viittaa kohti seinää.

Tilan yhtenäistämiseksi panelointia on jatkettu. Kahvio laajenee huoneen perälle asti.

Osuuskunnan ylläpitämä myymälä sulki ovensa pääsiäisen tienoilla. Sen jälkeen etuosassa oleva tila on tyhjennetty ja remontti on saatu alkuun. Hätösen aikomuksena on avata puoti jo ensi viikolla. Omistajan vaihtuessa kaikki luvat täytyy hakea uudelleen, ja niiden käsittely on vielä kesken.

Puoti aloitti 1960-luvulla osuuskauppana ja siirtyi myöhemmin yrittäjäpariskunnalle.

-Kaupin Tuula aloitti osuuskaupassa aikanaan ja otti sitten toiminnan itselleen, Marko Hätönen kertoo.

Näin kaupasta tuli Letkun puoti. Myöhemmin, kun pariskunta siirtyi eläkkeelle, toiminta siirtyi puotia varten perustetun osuuskunnan hoidettavaksi.

Aivan kylmiltään Hätönenkään ei kauppiaaksi ryhdy, sillä hän on toiminut osuuskunnan puodissa myymälänhoitajana jo vuosina 2015–2016.

Yrityksen tulevaisuuden suhteen Hätösellä on paljon suunnitelmia. Hän yrittää saada puotiin Veikkauksen pisteen ja pienimuotoisen pakettipalvelun. Sitä häneltä onkin jo kyselty, sillä tällä hetkellä kyläläiset joutuvat hakemaan postipakettinsa Forssasta asti.

Kesäksi hän kaavailee puodin seinän toisella puolen olevaan tilaan kesäkioskia, jota kylän nuoret voisivat pitää kaupan sulkemisajan jälkeen. Kioskilla olisi käytössään sivun terassi, jota on tarkoitus myös hiukan laajentaa. Tällä tavalla nuoret voisivat kerätä rahaa harrastustoimintaansa ja puodilla olisi toimintaa myös iltaisin.

Kauppiaaksi Marko Hätönen on päätynyt vähän mutkan kautta. Ensin hän oli armeijassa töissä yli 20 vuotta.

-Vuonna 2011 ryhdyin koti-isäksi. Puolentoista vuoden aikana perheeseemme syntyi kolme lasta, enkä voinut enää lähteä monen viikon komennuksille.

Markon hoitaessa lapsia Heli-vaimo jatkoi työtä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuusalan kouluttajana. Hätönen kertoo, että tuona aikana hänen leikkimielinen tittelinsä perheessä oli arkivastaava.

Nyt hän kokee, että puodinpitäjäksi ryhtyminen sopii hyvin heidän elämäntilanteeseensa.

-Lapset käyvät koulua tuossa vieressä, joten voin tuoda heidät aamulla. Iltapäivällä he voivat tulla koulusta tänne syömään välipalaa ja tekemään läksyjä. Samalla he saavat toimia myös myymäläapulaisina, Hätönen kertoo hymyillen.

Hän ei ryhdy laskemaan omia työtuntejaan.

-Tämä puoti on minulle enemmänkin elämäntapa. Kaikki nivoutuu yhteen. Filosofiani on, että työ- ja vapaa-ajan voi sekoittaa, kuten värejä maalipurkissa, niin että siitä tulee harmoninen sävy.

Puoti aukeaa jo aiemmin, mutta viralliset avajaiset aiotaan pitää valtakunnallisena kyläkauppapäivänä 10.6. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic