Lounais-Häme

Koulutuksen digivienti ottaa ensiaskeleitaan

Forssassa kehitetty digitaalisten kirjojen kustantamo e-Oppi oy sekä Jyväskylän yliopiston valmistama Peda.net-verkko-oppimisympäristö aikovat suunnata pienin askelin ulkomaille.

Suomessa jo yli 200 kunnassa käytössä oleva Peda.net-kouluverkko on viritellyt vientiä Yhdysvaltoihin sekä Viroon, jossa asia on vielä keskustelutasolla. Forssan yhteislyseon rehtorin Simo Veistolan johdolla Peda.netiä on kokeiltu myös Keniassa.

Veistolan oma yritys e-Oppi taas on yhden kirjan verran pilotoinut toimintaansa Ruotsissa.

-Emme tavoittele heti koko maailmaa, mutta pilottien kautta haluamme lähteä liikkeelle. Askel kerrallaan tässä mennään, Peda.netin markkinoinnista vastaava Jouko Jokinen sanoo.

Yksi merkittävä askel on otettu edellisen viikon aikana, kun Wisconsinin yliopiston professori Elizabeth King on tutustunut Suomessa Peda.netin ja e-Opin käyttöön käytännön tasolla.

Perjantaina hän vieraili Jokisen kanssa Forssan yhteislyseolla sekä Jokioisilla Miinan ja Paanan kouluilla, joissa kaikissa hyödynnetään digitaalisia oppimisalustoja.

Tulevia opettajia kouluttava King haluaa hyödyntää Suomessa kehitettyä verkkoalustaa ja e-oppikirjoja myös Yhdysvalloissa. King toivoo, että tulevaisuudessa hänen opettajaopiskelijansa käyttäisivät digitaalisia oppimisalustoja omien oppilaidensa kanssa.

-Järjestelmä on hyvin edistyksellinen. Peda.netiin kehitetyt ominaisuudet ovat juuri sellaisia, joita näkisimme mielellämme nykyisten ja tulevien opettajien käyttävän. Digitaaliset työkalut saadaan Suomessa hyvin sujuvasti mukaan opetukseen, ja ne ovat hyvin oppilaskeskeisiä, King kertoo.

Syksyllä Peda.net otetaan käyttöön Wisconsinin yliopistossa aluksi pilottina.

Sekä Veistolan että Jokisen mukaan Suomi on selvä edelläkävijämaa koulutuksessa sekä sen viennissä.

Veistola uskoo helpoimpien vientikohteiden olevan esimerkiksi Viro ja Ruotsi, koska ne ovat koulutuksessa ja sen digitalisoinnissa melko samalla tasolla Suomen kanssa.

-Toisaalta esimerkiksi Keniassa voidaan hypätä yhden vaiheen yli. Siellä ei ole kunnon paperisia kirjoja, mutta tilannetta voitaisiin paikata juuri e-kirjoilla, Veistola pohtii.

Jokisen mukaan Peda.net periaatteessa sopii maahan kuin maahan.

-Ainoa rajoite on kyseisen maan lait. Maa esimerkiksi voi olla sulkeutunut, eikä salli yhteyksiä ulkomaille.

Toinen ongelma voi olla tekniikka. Verkkoyhteydet ja laitekanta eivät välttämättä ole Suomen tasolla.

-Esimerkiksi Espanjassa suureksi ongelmaksi muodostui, että netin käyttö kännykällä on hyvin kallista, Jokinen sanoo. FL

Fingerpori

comic