Lounais-Häme

Koulutus, sosiaaliturva, ympäristöpolitiikka - vihreiden puheenjohtaja linjasi kolme uudistusta vihreän hyvinvointivaltion rakentamiseksi

Vantaa
16.06.2018, 15:24

Kotimaa

Vihreät suostuu tekemään vain sellaista hallitusyhteistyötä, joka ottaa isoja askeleita eteenpäin luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, linjaa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
Ympäristöpolitiikan suunnanmuutos on yksi kolmesta suuresta uudistuksesta, jonka kautta Aallon mukaan voidaan rakentaa vihreää hyvinvointivaltiota.
Aalto arvioi, että keskustalainen biotaloushuuma on turmiollinen tie suomalaiselle luonnolle.
Hänen mukaansa metsien käytön pitää perustua kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Puusta tulee myös kehittää korkeamman jalostusasteen tuotteita.
– Suomen menestys voidaan rakentaa kestävän luontosuhteen ja korkean osaamisen varaan.
Aalto sanoo, että vihreät lisäisi luonnonsuojelun rahoitusta, toteuttaisi soidensuojeluohjelman sekä lopettaisi avohakkuut valtion metsistä.
– Ilmastopäästöjen vähentämiseksi meidän on uskallettava tehdä myös päätöksiä, jotka eivät ole mukavia.
Hänen mukaansa Suomen tulee seurata Ruotsin esimerkkiä ja ottaa käyttöön lentovero.

Aalto siirtäisi rahaa yritystuista koulutukseen

Toiseksi uudistukseksi Aalto nimesi maailman parhaan koulun rakentamisen. Aalto linjaa vihreiden tavoitteeksi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen koulutusrahojen leikkaukset peruttaisiin. Rahat hän ottaisi muun muassa vero- ja yritystuista.
Aalto ei lähde tarkemmin erittelemään, mitkä leikkaukset hänen mielestään tulisi perua. Hän korostaa, että pysyviä menoleikkauksia on tehty yli puolen miljardin euron edestä.
– Emme tee kynnyskysymystä yhdestäkään numerosta, mutta meidän ajatus on totta kai se, että isolta osin nämä koulutusleikkaukset, mitä on tehty, pitää pystyä perumaan.
Ratkaisuksi rahakysymykseen hän tarjoaa vihreiden vaihtoehtobudjettia, jossa on löydetty vaihtoehtoisia leikkauskohteita suunnilleen miljardin euron edestä.
– Iso osa niistä leikkauksista, mitä me olemme tehneet, ovat nimenomaan tehottomiksi tutkittujen, ilmastonmuutosta kiihdyttävien, markkinoita vääristävien vero- ja yritystukien parempaa kohdentamista, Aalto sanoo.
Aallon mukaan tällä hetkellä iso osa vero- ja yritystukipottiin menevistä euroista ei täytä mitään perustetta.
– ­Talouskuri on totta, kun puhutaan ihmisten perusturvasta ja koulutuksesta. Talouskuri on ihan tarua, kun puhutaan vaikka puolentoistamiljardin euron veroalennuksesta kaikkein isotuloisimmille ihmisille, hän sanoo.
– Puhutaan samaan aikaan vero- ja yritystuista, mistä euroakaan ei leikattu. Tai puhutaan tästä sote-menoautomaatista. Talouskuri on hyvinkin valikoivaa.
Vihreät haluaa Aallon mukaan myös palauttaa kaikille lapsille yhtäläisen oikeuden päivähoitoon, pienentää ryhmäkokoja ja toteuttaa maksuttoman varhaiskasvatuksen viisivuotiaille. Esiopetuksesta halutaan tehdä kaksivuotinen. Lisäksi toisen asteen koulutuksesta tulisi Aallon mukaan tehdä maksuton.
Uutena ajatuksena Aalto väläytti erityisen tiedeministerin tehtävän perustamista Suomeen. Hän perustelee uutta salkkua sillä, että vihreät haluaa Suomesta tieteen ja tutkimuksen kärkimaan. Se taas edellyttää merkittävää rahoitusta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Vihreät ajaa edelleen perustuloa

Suureksi reformiksi Aalto linjaa myös sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen, joka hänen mukaansa tarkoittaa siirtymistä perustuloon. Lisäksi perhevapaat on Aallon mukaan uudistettava tasa-arvoisemmiksi niin perheen kuin työelämän kannalta. Ensimmäisessä vaiheessa riittää hänen mukaansa 5+5+5-malli, jossa molemmille vanhemmille jyvitetään viisi kuukautta ja loput viisi kuukautta perhe saisi käyttää oman päätöksensä mukaan. Tavoitteena hän pitää kuitenkin 6+6+6-mallia.
Aalto sanoo ettei hyväksy työttömyysturvan aktiivimallia. Hänen mukaansa tarvitaan myönteisempää ihmiskuvaa ja ihmisten vapauttamista tekemään omia valintoja elämässään.
– Siksi ensi vaalikauden tärkeimpiä asioita on käynnistää iso remontti sosiaaliturvaan, Aalto sanoo.
– Perusturvaa on yhtenäistettävä korottamalla työttömän perusturvaa ja yhdistämällä vähimmäisetuudet sen tasolle.
Aalto sanoo, että vihreiden ratkaisu sosiaaliturvaan on edelleen perustulo.
– Ei ole mitään järkeä siinä, että meillä on tilkkutäkki erilaisia etuuksia, jotka toimivat erilaisilla perusteilla.
Vihreiden puoluekokous alkoi tänään Vantaalla. Kokouksessa hyväksytään muun muassa vihreiden poliittinen ohjelma.
Ohjelmassa linjataan muun muassa siitä, miten Suomea pitäisi uudistaa seuraavalla vaalikaudella. Ohjelmassa myös määritellään vihreiden Eurooppa-politiikan keskeiset tavoitteet.
Puoluekokous jatkuu sunnuntaihin.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic