Lounais-Häme Lounais-Häme

Kouluun paluu lähestyy vääjäämättä – Selkäliitto antaa vinkit koulureppukaupoille

Tärkeintä koulureppua valitessa on käyttömukavuus ja istuvuus, kertoo Selkäliitto.
Vaikka repun koko tai paino ei yleensä ole yhteydessä nuorten selkäkipuihin, mukavuuden kannalta repun istuvuus on tärkeää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vaikka repun koko tai paino ei yleensä ole yhteydessä nuorten selkäkipuihin, mukavuuden kannalta repun istuvuus on tärkeää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounais-Hämeessäkin koulut alkavat vaihtelevasti elokuun ensimmäisillä täysillä viikoilla, joten monessa perheessä on tällä hetkellä käynnissä koulutarvikkeiden haaliminen ennen luokkahuoneisiin paluuta.

Yksi tärkeimmistä valinnoista on uusi selkäreppu, joka onkin kovassa rasituksessa pitkän kouluvuoden aikana.

Selkäliitto kertoo, että tutkimusten mukaan koulurepun paino, koko tai sen kantotyyli eivät ole yhteydessä lisääntyneeseen selkäkivun riskiin lapsilla ja nuorilla, mutta niillä voidaan vaikuttaa sen kanto- ja käyttömukavuuteen. Sopivan kokoinen ja hyvillä säätöominaisuuksilla varustettu reppu myös istuu paremmin selkään.

Kantomukavuuden kannalta reppua on hyvä kantaa molemmilla olkapäillä. Näin kädet pysyvät vapaana ja ne rytmittävät kävelyä. Myös repun painosta johtuva kuormitus jakautuu tasaisesti molemmille hartioille. Lisäksi reppu pysyy tukevasti selässä, mikä on tärkeää esimerkiksi pyörällä ajaessa.

Selkäliitto muistuttaa, että liian suurta reppua lapselle ei kannata ostaa. Tärkeää on myös, että reppu on säädettävissä.

– Reppuostoksille kannattaa lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jotta hän voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia ja istuvuutta. Reppu on lapselle liian iso, jos se ulottuu pepun päälle, järjestö- ja liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen Selkäliitosta kertoo. FL

Sopiva koko, jämäkkä mutta pehmeä

Repun ei tarvitse olla kantajaansa isompi. Pienelle koululaiselle noin 10–15 litran reppu on tilavuudeltaan sopiva.

Hyvät olkahihnat ovat säädettävät ja sopivan levyiset. Tärkeää on myös, etteivät hihnat hierrä. Pehmustetut ja napakkaa materiaalia olevat olkahihnat eivät rullaannu käytössä helposti.

Repun takaosan on hyvä olla tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Kannattaa myös varmistaa, että takaosa mahdollistaa ilmankierron, jottei selkä hiostu.

Säädöt tulee tarkistaa säännöllisesti. Repun kanto- ja käyttömukavuuden kannalta sen tulisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Aikuisen kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, että koululaisen repun säädöt ovat tarpeeksi kireällä.

Lukuvuosi on pitkä, joten repun materiaalin olisi hyvä olla kulutusta kestävä, vedenpitävä ja heijastimilla varustettu. Myös laadukkaat ja kestävät sekä vedeltä suojatut vetoketjut lisäävät repun käyttömukavuutta ja -ikää. 

Lähde: Selkäliitto

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020