Lounais-Häme

Kouluverkko-kompromissi ei innosta

Keskusta on vastustanut kouluverkon supistamista Tammelassa yhdessä rintamassa aina näihin päiviin asti. Kolmisen viikkoa sitten rivit alkoivat rakoilla, kun keskustalainen kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssinen kertoi Forssan Lehdessä olevansa valmis keskustelemaan mahdollisesta kompromissista kouluverkon osalta.

Pärssinen on sitä mieltä, että Teuron koulu Pohjois-Tammelassa pitää logististisista syistä säilyttää, mutta Kaukjärven, Myllykylän ja Letkun koulujen kohtalosta hän on valmis neuvottelemaan.

Syynä Pärssisen mielipiteen muutokseen on Tammelan karu talousarvioraami, joka ennustaa ensi vuodelle peräti 2,6 miljoonan euron alijäämää.

Tammelan kunnanvaltuusto on tehnyt päätöksen kouluverkon supistamisesta nykyisestä seitsemästä yhteensä kolmeen kouluun. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen ja uudessa kunnanvaltuustossa on tehty aloite päätöksen perumisesta.

 

Pärssisen kompromissiehdotus ei saa kannatusta ainakaan niiden kunnanvaltuutettujen keskuudessa, joilta Forssan Lehti kyseli mielipidettä tilanteeseen. Sivistyslautakunnan jäsen Marko Hätönen (kesk.) on tuore valtuutettu, joka on profiloitunut kouluverkon ja kotikylänsä Letkun puolestapuhujaksi.

Hätönen kertoo, ettei ole keskustellut Pärssisen kanssa aiheesta lehtijutun jälkeen.

-Ennen kuin otan kantaa siihen mitä mieltä ehdotuksesta olen, pitäisi tarkemmin tietää, mitä Pärssinen tarkoittaa kompromissilla. Näkisin kunnanhallituksen puheenjohtajan tarkoittavan, että kaikki kivet on käännettävä, jotta kunnan taloustilanne saadaan vakaaksi, Hätönen sanoo.

Hän myöntää, että maailman tappiin asti tällä kouluverkolla ei voida mennä, jos oppilasmäärät näin kertovat. Mutta liian hätiköityjä päätöksiä hän ei haluaisi tehdä.

-Olisi liian nopea rypistys lakkauttaa koulut välittömästi. Pitäisi olla valtuustokausi (neljä vuotta) aikaa ratkaista kunnan taloustilanne, muuttoliike ja lapsimäärät. Sen jälkeen voidaan neuvotella tilanteesta uudelleen.

Hätönen toivoo, että syrjäkylien valtuutetut toisivat esille, mitä vaihtoehdot tarkoittavat. Hätönen viittaa oravanpyörää, joka koulujen lakkauttamisten myötä voisi viedä kunnasta asukkaita, veroeuroja, koululaisia ja valtiontukea.

 

Kunnanhallitukseen uutena valtuutettuna noussut Susanna Lahtinen (kok.) pysyy puolueensa kannassa, mutta antaa pienen mahdollisuuden neuvotteluille.

-Kannatan päätöstä neljän koulun lakkauttamisesta. Sitä ei ole tehty kevyin perustein. Se on lähtökohtani, mutta jos joku tuo toisenlaisen esityksen tueksi pätevät, puolueettoman tahon tekemät laskelmat, on mahdollista neuvotella. Ihmettelen, jos jonkun mielestä tässä taloustilanteessa kannattaa nykyistä kouluverkkoa pitää pystyssä, Lahtinen toteaa.

Konsulttiyhtiö FCG on laskenut lakkautusten tuovan muutamassa vuodessa useiden miljoonien eurojen säästön. Lahtinen sanoo luottavansa FCG:n tekemään laskelmiin suuntaa-antavina, vaikka tarkat euromäärät voivat hieman heittääkin.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/38778-kouluverkkoon-loydettava-kompromissi

Uusimmat

Fingerpori

comic