Lounais-Häme

Kouluverkko tulossa uuteen käsittelyyn Tammelassa

Tammelan nykyinen kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa neljä kyläkoulua kunnasta. Päätöksestä on tehty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Vaikka hallinto-oikeus ei kumoaisi päätöstä, kouluverkon kohtalosta ei ole vielä päästy sopuun.
Kuntavaalien lopputulos nimittäin keikautti tulevan valtuuston voimasuhteita siinä määrin, että nykyisen kouluverkon säilyttäjät tulevat olemaan enemmistössä. Tiettävästi kaikki keskustan 10, Meidän Tammelan 3 valtuutettua ja vihreiden 1 valtuutettu vastustavat kouluverkon supistamista. Lisäksi kannatusta voi tulla demareista, mutta jo 14 ääntä riittää enemmistönä kumoamaan päätöksen koulujen lakkauttamisesta.
Tammelan keskustan vaalipäällikkönä toiminut, puolueesta toiseksi eniten ääniä kerännyt nykyvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Simo Pärssinen kokee, että kouluverkkopäätöksen jättäminen nykytilaansa olisi äänestäjien pettämistä.
– Vaalitulos on selkeä viesti kuntalaisilta, että asiaa ei pidä jättää tähän. Esimerkiksi Pohjois-Tammelassa äänestysprosentti oli huikea 75,1 ja neljä teurolaista ehdokasta meni läpi, eli kuntalaiset aktivoituivat, Pärssinen sanoo.
Tammelassa on olemassa valtuuston päätös, että koulu lakkautetaan, jos siellä on kahtena vuotena peräkkäin alle 20 oppilasta. Tällainen tilanne on tällä hetkellä Teuron koululla. Pärssisen mukaan keskusta haluaa katsoa kouluverkkoa kokonaisuutena ja tavoitteena on myös Teuron koulun säilyttäminen.
– Valtuustoaloitteesta tämän kaltaiset asiat yleensä lähtevät liikkeelle, kuten lähti kouluverkon supistaminenkin. Nyt kun vaalien tulos on selvillä, pitää tunnustella toisten ryhmien kuulumisia ja pohtia, miten yhteistyötä asiassa lähdetään rakentamaan.
Yksi lakkautusuhan alla olevista kouluista on Letkun koulu. Kyläläiset aktivoituivat vaalien alla puolustamaan kouluaan ja aktiivisuuteen vastattiin vankoilla äänimäärillä. Marko Hätönen (kesk.) sai ensikertalaisena 78 ääntä ja Katariina Suutela (Me Ta) 100 ääntä. Kumpikin on äänisaaliistaan iloisen yllättynyt.
– Uskon ennen tulosta, että pyöritään siinä rajoilla, pääsenkö valtuustoon vai en. Toisaalta myös muualtakin Tammelasta kuin Letkulta tuli positiivista viestiä. Olen tullut esille kouluverkon puolustajana, mutta se on vain jäävuoren huippu kylien elinvoiman kehittämisessä, Hätönen huomauttaa ja lupaa vuoropuhelua, mutta samalla myös vastuuta ja velvoitteita kyläläisille.
Hätönen uskoo, että kouluverkkopäätös tulee uuden valtuuston käsiteltäväksi. Hän muistuttaa, että kouluverkkopäätöksen taloudellisista vaikutuksista ei ole puhuttu riittävästi.
– Kunnan kulut kasvavat, kun kyläkouluja lakkautetaan. Siitä on olemassa faktisia laskelmia. Kouluverkon supistajat eivät ole tuoneet esille minkäänlaisia laskelmia, Hätönen sanoo.
Meidän Tammela sai vaaleissa läpi viidestä ehdokkaastaan kolme. Suutelan mukaan yksi valtuutettu oli toive, kaksi olisi ollut jo tosi hieno tulos.
– Meillä ei ole vahvaa puoluenimeä takana ja tulimme aika pystymetsästä, mutta yhden asian ryhmä emme ole. Koulu on kylän elinehto, muuttovoittoa tapahtuu kylille, joilla on koulu. Mutta koulun mukana integroidaan muuta lähipalveluverkkoa, Suutela näkee.
Letkulla tällaisia voisivat Suutelan mukaan olla esimerkiksi vanhusten ruokapalvelut ja sairaanhoitajan vastaanotto sekä Letkun Puodin kautta postipalvelut sekä apteekkitilaukset.
Suutelakin uskoo, että kouluverkkopäätös tuodaan uuteen valtuustoon ja nykyisen valtuuston tekemä päätös kumotaan.
– Se oli yksi syy, miksi lähdin mukaan kuntapolitiikkaan. Uudet asukkaat eivät muuta kylille, jos siellä ei ole palveluita. Tiedän pari lapsiperhettä, jotka ovat harkinneet muuttoa pääkaupunkiseudulta Letkulle, mutta ovat epävarmassa tilanteessa venyttäneet päätöstään. Toivottavasti uusi valtuusto antaa myös työrauhan kylille kehittää itseään, se näkyisi muuttoliikkeessä. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic