Lounais-Häme

Kouluverkkomuutokset hallitusti

FCG Konsultointi oy:n johtava konsultti Raila Oksanen kertoi 4. tammikuuta järjestetyssä kuulemistilaisuudessa, että tekee Tammelan kunnanvaltuusto millaisen päätöksen tahansa kouluverkon suhteen, Kirkonkylän koulu on lähitulevaisuudessa remontin edessä.

Tammelan kunnanhallitus sai kouluverkkoselvityksen tiimoilta nelisenkymmentä kirjallista lausuntoa tai kannanottoa. Näistä ainakin Kaukjärven koulun vanhempainyhdistys ry kysyi kunnanhallitukselle osoittamassaan kirjelmässä, mihin kaikki Kirkonkylän kouluun siirrettävät oppilaat mahtuisivat remontin ajaksi ja miksi oppilaat siirrettäisiin keskustan kouluun remontin keskelle ja sieltä pian väistötiloihin.

Petri Ahola on yksi niistä, jonka lapsi opiskelee Kaukjärven koulussa. Ahola ihmettelee, etteivät päättäjät ole tuoneet keskustan koulun remonttitarvetta näkyvämmin esille. Hänen mielestään olisi syytä selvittää, kuinka nopealla aikataululla Kirkonkylän koulua pitää saneerata ja missä laajuudessa.

-Onkohan marssijärjestys oikea, jos nyt laitetaan neljä koulua kiinni, vedetään vuosi henkeä ja tulee tarve remontoida Kirkonkylän koulu ja siirrellä lapsia paikasta toiseen, Ahola pohtii.

Hän on hieman skeptinen FAI:n entisen kiinteistön kunnostuksesta. Ahola näkee, että vanhan kiinteistön tonkiminen tuo yleensä yllätyksiä.

-Onko kunnanjohtaja ja kunnanhallitus esittänyt valtuustolle selkeitä laskelmia siitä, mitkä ovat FAI:n tilojen saneerauskustannukset, vai mennäänkö mutu-tuntumalla, Ahola kysyy.

Kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) sanoo tuntevansa koulukeskuksen kunnon melko hyvin.

-Sen kunto on asiallinen eikä remontti ei ole ajankohtainen ihan lähivuosina, mutta 2020-luvun loppupuolella kyllä, Ojansuu näkee.

Keskustan kunnanvaltuutettu Maija-Stiina Rahkonen ei tiedä koulukeskuksen tarkkaa kuntoa mutta hänen käsityksensä on, ettei se ole akuutin korjauksen tarpeessa.

Rahkonen ei ymmärrä, miksi FAI:n kiinteistöä lähdetään remontoimaan.

Jos oppilasmäärää ei saada nousuun, niin Myllykylän ja Kaukjärven oppilaat mahtuvat viiden vuoden päästä Kirkonkylään. Ja onko tietoa, missä kunnossa FAI:n kiinteistö on ja onko se vetovoimainen sekä miellyttävä opiskelupaikka, Rahkonen kysyy.

Tammelan kunnan talonrakennusmestari Mika Suontausta on ollut mukana kouluverkkoselvityksen virkamiestyöryhmässä ja tuntee koulukeskuksen tilanteen hyvin. Hänen mukaansa koulukeskus ei ole akuutin remontointitarpeen edessä ainakaan kolmeen vuoteen, mutta tiensä päässä rakennuskompleksi alkaa olla.

-Ensimmäinen osa rakennettiin 1968, laajennus 1984. Ala-aste valmistui 2004, pintasaneerausta on tehty vuosina 1996 ja 2000. Rakennus on turvallinen ja arvot ok, mutta opiskelumaailma on muuttunut ja siltä osin koulukeskus alkaa olla tiensä päässä ja remontin tarpeessa, Suontausta sanoo.

Jos kouluverkko Tammelassa säilyy nykyisellään, koulukeskus vaatii Suontaustan mukaan silti ilmeen kohotusta. Mitä enemmän sinne tulee oppilaita, sitä suuremmalle saneeraukselle on tarvetta. Jos koululle tehdään isompi remontti, se vaatii Suontaustan mukaan kokonaisen lukukauden.

-Riippuu tietysti, mitä sinne halutaan tehdä. Mutta jos aletaan remontoida, minusta kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Saneerauksen hintakin muodostuu sen mukaan, tuleeko sinne esimerkiksi keskus- vai jakelukeittiö.

FAI:n kiinteistö on vuodelta 1968 ja saneerattu 2004. Siinä yhteydessä tehdyistä tutkimuksista rakennuksesta ei löytynyt mitään ihmeellistä, mutta saneerauksen suuruusluokasta Suontausta ei pysty varmaksi sanomaan.

-FAI:n kiinteistö pystyy palvelemaan koulukeskusta, mutta kaikille oppilaille se ei väistötiloina riitä. Ilman minkäänlaista remonttia sinne mahtuu 100 oppilasta. Luokkatilat ovat hyvässä kunnossa, mutta esimerkiksi salitilaa pitäisi remontoida.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson painottaa, että missään tilanteessa lapsia ei tulla Tammelassa sijoittamaan viipalekouluihin tämän kouluverkkopäätöksen myötä.

-Se ei ole kenenkään tahtotila. Kouluverkkopäätös ja siihen liittyvät muutokset halutaan tehdä hallitusti ja varata sille sekä aikaa että tilat. Jos päätös kouluverkon supistamisesta syntyy valtuustossa, suunnittelu FAI:n tilojen muuttamiseksi ammatillisesta opetuksesta perusopetuksen käyttöön alkaa syksyllä ja samalla varataan määräraha muutostöihin. Työt tehdään talven ja kevään 2018 aikana, jotta kaikki on valmista kesäkuussa 2018. Aikataulu on realistinen, Larsson kertoo.

Kirkonkylän koulun peruskorjaukseen ei ole varattu rahaa tulevien vuosien taloussuunnitelmissa. Larssoninkaan mukaan koulukeskus ei ole akuutin remontin tarpeessa, sillä sisäilman tai oppimisympäristön kanssa ei ole ongelmia.

Suurimmat haasteet ovat keittiössä, näillä näkymin koulukeskukselle on tulossa jakelukeittiö. Jos seudullinen keskuskeittiö tulee Tammelaan, sille on kaavailtu paikkaa Kaukjärven teollisuusalueelta.

Larssonin mielestä koulukeskuksen remontti on ajankohtainen joskus vuoden 2025 tienoilla.

-Emme ole heittäneet hanskoja tiskiin kunnan vetovoimaisuuden ja imagon kehittämiseksi, siihen on käytössä monia työkaluja. Mutta jos oppilasennusteet pitävät paikkaansa, meillä on hyvät mahdollisuudet pärjätä koulukeskuksen peruskorjauksen aikaan niillä koulukiinteistöillä, jotka silloin olisivat käytössä, Larsson sanoo viitaten FAI:n kiinteistön lisäksi Riihivalkaman ja Portaan kouluihin.

Tammelan kunnanvaltuuston on määrä päättää kunnan kouluverkosta maanantain kokouksessaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti