Lounais-Häme

"Kouluverkkoon löydettävä kompromissi"

Tammelan ensi vuoden alijäämäinen talousarvioraami ei tullut johtaville kuntapoliitikoille puskista, mutta sen suuruusluokka, 2,6 miljoonaa euroa, yllätti esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssisen (kesk.) ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuun (sd.).

Pärssinen sanoo, että hän ei ole neljännen kauden valtuutettuna ollut kertaakaan vastaavan tilanteen edessä.

-Ei tuota alijäämää pysty yhdessä tai kahdessa vuodessa kirimään. Meidän on kehitettävä linja ja tavoitteet siitä, mitä ja millä aikataululla haemme, Pärssinen sanoo.

Maanantaina kokoontunut kunnanhallitus asetti Pärssisen mukaan virkamiehet haastavan tilanteeseen. Kunnanhallitus asetti heille kahden miljoonan euron säästövaatimuksen ensi vuoden talousarvion laadinnan pohjaksi.

-Viranhaltijoilla on meitä parempi tieto siitä, mitä ratkaisuja vaaditaan. Niille kun annetaan hintalaput, niin poliitikkojen pitää päättää. Hengiltä emme voi itseämme säästää, vähät eurot on sijoitettava järkevästi.

Kouluverkkoa supistamalla ei alijäämää Tammelassa saada nollattua, sen tietänee ja myöntänee jokainen poliitikko. Ojansuu toivoo silti, että nykyiset valtuutetut ymmärtäisivät nykyisen voimassa olevan kouluverkkopäätöksen tärkeyden.

-Ei sillä alijäämää kateta ja etenkin vuonna 2018 säästöt jäisivät vähäisemmäksi, kun koulut olisivat puoli vuotta toiminnassa, mutta tulevien vuosien osalta säästöt olisivat merkittävä summa. Toivottavasti saadaan koulukyydeistäkin laskelma, niiden kustannukset eivät ole niin suuret kuin moni luulee, Ojansuu sanoo.

Ainakin kouluverkon supistamista vielä viime kaudella vastustanut Pärssinen myöntää muuttaneensa talousarvioraamin myötä kantaansa kouluverkkoon.

-Jotain ratkaisuja on tehtävä, nykyisellä kouluverkolla emme voi jatkaa. Mutta viime valtuustokaudella tehty päätös neljän koulun sulkemisesta on liikaa, joku kompromissi on löydettävä. Euro toimii tässä hyvänä konsulttina.

Pärssisellä on jo kompromissiehdotus valmiina.

-Pohjois-Tammela (Teuro, toim. huom.) tarvitsee koulunsa. Siellä elämän järjestäminen muuten on vaikeaa. Mutta muiden koulujen kohtalosta voidaan keskustella, Pärssinen toteaa.

Hän muistuttaa samalla, etteivät supistukset kosketa pelkästään kouluverkkoa, vaan myös esimerkiksi varhaiskasvatusta.

-Väestörakenne ja syntyvyys huomioiden meidän on todennäköisesti supistettava myös varhaiskasvatuksesta. Siellä lait ohjaavat vahvasti hoitajamäärää lasta kohden, mutta yksiköiden määrää on tarkasteltava. Ja päästävä eroon niistä kiinteistöistä, joissa toiminta mahdollisesti tullaan lakkauttamaan.

Sekä Ojansuu että Pärssinen näkevät, että ensi vuodeksi tehdään väkisin alijäämäinen talousarvio. Ojansuun mielestä se on saatava 1-1,5 miljoonaa euroa paremmaksi, ellei veroprosenttia lähdetä nostamaan. Ojansuu ei pidä kiveen hakattuna, ettei veroprosentteihin koskettaisi.

-Meidän tuloveroprosentti on 0,5 yksikköä Kanta-Hämeen keskiarvoa pienempi. Mutta 0,5 yksikön nostokin toisi kassaan vain 400000 euroa. Emme voi lopettaa ei-lakisääteisiä palveluja, muuten ihmiset muuttavat pois. Pienistä puroista säästöt on kerättävä.

Ojansuu huomauttaa, että kunnan noin seitsemän miljoonan euron ylijäämä antaa pelivaraa siinä mielessä, ettei edes kolme 2,5 miljoonan alijäämäbudjettia ajaisi Tammelaa kriisikunnaksi. Silti budjettikurin on oltava hänen mukaansa erittäin tiukka, mutta esimerkiksi ei-lakisääteisistä liikuntapalveluista hän ei ole halukas karsimaan.

Pärssinen toivoo, että kuntalaisetkin tajuavat tilanteen olevan tammelalaisille uusi.

-Virkamiesten ja poliitikkojen on saatava hyväksyntä työhönsä, jotta säilymme itsenäisinä. Kuntaliitoksista ei kannata puhua, mutta seudullista yhteistyötä on tiivistettävä.

Kunnanhallituksessa vaikuttava Tammelan kokoomus ry:n varapuheenjohtaja Johannes Rämökin yllättyi raamin alijäämän suuruudesta. Hänen mielestään Tammelassa tarvitaan ulkopuolinen taho laskemaan kustannuksia ja mahdollisia säästöjä ilman kotiinpäin vetoa.

Pärssisen kannan muuttuminen kouluverkkoasiassa ei tässä tilanteessa Rämöä yllättänyt.

-Parempi kompromissi kuin se, että kouluverkko säilyy ennallaan, Rämö toteaa.

Hän sanoo kannattavansa seudullisen yhteistyön lisäämistä. Turhat hankinnat kunnassa on karsittava ja pienempiäkin investointeja kilpailutettava. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic