Lounais-Häme

Kouluverkkouudistus keinuu ees taas Tammelassa

Tammelan kunnanhallitus päätti moninaisten vaiheiden jälkeen esittää kunnanvaltuustolle, että keväällä tehdyn kouluverkkopäätöksen täytäntöönpano keskeytetään, kunnes päätöstä koskevat valitukset on käsitelty hallinto-oikeudessa.

Tammelan valtuusto päätti keväällä 2017 neljän kyläkoulun lakkauttamisesta lukukauden 2018 jälkeen. Hallinto-oikeudessa on käsittelyssä kolme päätökseen liittyvää valitusta.

Tammelan kunta on tiedustellut hallinto-oikeudelta, estääkö käsittelyn keskeneräisyys kouluverkkopäätöksen valmistelun. Hallinto-oikeuden mukaan valmistelutyölle ei ole esteitä, koska täytäntöönpanokieltoa ei ole määrätty.

 

Kunnanjohtaja Kalle Larsson jätti kunnanhallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen.

-Olemme tiedustelleet hallinto-oikeudelta, onko heillä arviota siitä, missä vaiheessa päätökset saadaan. Arviota ei kyetä antamaan. Jos päätös venyy vaikkapa vuoden 2018 huhtikuulle, valmistelussa tulee mahdoton kiire.

-Hyvään hallintoon ja hallittuun muutokseen kuuluu se, että muutokseen valmistautumiseen annetaan riittävä aika. Valmistelutyöt vievät aikaa, mutta ihan yhtä oleellista on informoida huoltajia, lapsia ja koulujen henkilökuntaa siitä, mitä tapahtuu syksyllä 2018, jos edetään päätöksen mukaisesti, Larsson linjaa.

Toiseksi perusteeksi Larsson linjaa sen, ettei valmistelutyön viivyttämiselle ole juridisesti pätevää syytä.

-Ja kolmanneksi: kunnan taloustilanne on heikentynyt merkittävästi viime vuosien aikana, minkä vuoksi kaikkia kunnan toimintoja tulee tarkastella ennakkoluulottomasti, jotta kunnan talous saadaan kääntymään kestäväksi, Larsson listaa.

Larssonin lisäksi eriävän mielipiteen jätti Sari Kaakinen (sd.) sekä Susanna Lahtinen (kok.) ja Johannes Rämö (kok.).

 

Miten tähän päädyttiin? Kunnanhallituksen käsittelyn taustalla oli sivistyslautakunnan äänin 4–3 tekemä päätösesitys, joka perustui Tammelan keskustan, Meidän Tammelan ja Jan Löfstedtin (vihr.) valtuustoaloitteeseen. Aloitteessa esitettiin kouluverkkopäätöksen perumista ja erillisen työryhmän perustamista selvittämään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kehittämistä.

Maanantain kunnanhallituksen pohjaesityksessä todettiin, ettei edellisen valtuuston tekemää päätöstä kumota eikä erillistä työryhmää perusteta.

Hallituksen vastaesitykset olivat sivistyslautakunnan näkemystä lievempiä. Ilkka Tuovinen (Meidän Tammela) esitti Anne Ylitalon (kesk.) kannattamana, että kouluverkkopäätöksen (kunnanvaltuusto 6.2. 2017) täytäntöönpanoa ei tule tässä vaiheessa jatkaa, jotta kunta välttää mahdolliset oikeudelliset seuraukset.

Johannes Rämö esitti puolestaan Susanna Lahtisen kannattamana avointa kuulemistilaisuutta, jossa käytäisiin läpi muun muassa Tuomo Tuovisen (kesk.) esittämät kouluverkkoa koskevat vaihtoehtoiset säästölaskelmat, ja vasta tämän jälkeen kouluverkkoasiaa puitaisiin valtuustossa.

Tuovisen ja Rämön esitykset asetettiin äänestyksessä vastakkain, ja Tuovisen esitys voitti äänin 4–3. Tuovisen esitystä puolsivat Ylitalon ohella Eero Pura (kesk.) ja Simo Pärssinen (kesk.). Rämön esitystä kannatti Lahtisen ohella Sari Kaakinen.

Lopullisessa äänestyksessä vastakkain olivat kunnanjohtajan ja Tuovisen esitykset. Rämön ryhmä kannatti kunnanjohtajan esitystä, joten Tuovisen joukkio voitti äänin 3–4.

 

Eero Pura jätti lisäksi ponnen, jonka mukaan kunnanjohtajan johdolla on selvitettävä koulukeskuksen remontin suunnittelu nykyvaatimuksia vastaavaksi sekä remontin kustannusarvio ja aikataulu ennen muiden koulujen sulkemista.

Pura esitti ponnessaan myös, että entisen Forssan ammatti-instituutin tilojen sopivuus ja korjaustarve väistötilana tulee selvittää ja koulujen sulkemiset tulee aikatauluttaa näiden selvitysten jälkeen. FL

 

Muokattu ke 22.11. klo 9.10: Poistettu ensimmäisestä kappaleesta kohta kunnanhallitus esittää valtuustolle ja muutettu muotoon kunnanhallitus päätti.

 

Muokattu ke 22.11. klo 17.02 ja palautettu alkuperäiseen muotoon eli kunnanhallitus esittää valtuustolle kouluverkkopäätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä, kunnes päätöstä koskevat valitukset on käsitelty hallinto-oikeudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic