Lounais-Häme

Kouluverkon supistamiselta vaikuttaa Tammelassa

Tiukaksi menee, mutta kouluverkon supistamiselta vaikuttaa.

Forssan Lehti kysyi kaikilta Tammelan 27 kunnanvaltuutetulta mielipidettä kouluverkon kohtalosta. Vastaus saatiin ilahduttavan monelta, 20 valtuutetulta, ja niiden perusteella niukka enemmistö valtuutetuista on kouluverkon karsimisen kannalla.

Vielä kesällä uuden kunnanvaltuuston aloitettua äänet jakaantuivat niin, että kouluverkon säilyttäminen nykyisellään sai enemmän kannatusta. Esimerkiksi koko keskustan valtuustoryhmä asettui aloitteen taakse, jossa kyläkoulut olisi säilytetty.

Syyskuussa kunnanhallituksen keskustalainen puheenjohtaja Simo Pärssinen kertoi olevansa 2,6 miljoonaa euroa alijäämäisen talousarvioraamin johdosta valmis neuvottelemaan kompromissista kouluverkon osalta.

Viime maanantain kunnanhallituksessa Pärssinen asettui kannattamaan kouluverkon nopeaa supistamista, mikä tarkoittaa joidenkin kyläkoulujen sulkemista ensi elokuun alusta alkaen. Kunnanhallituksen keskustalaisista jäsenistä myös Eero Pura kannatti kouluverkon karsimista.

-Kajoaminen henkilöstöön ja kiinteistöihin on sivistystoimessa ainoa asia, jolla kustannuksia saadaan alas. Kirjoista ja kynistä ei säästöä saada, ne on jo höylätty, Pärssinen sanoo ja muistuttaa, että sivistystoimi on kunnan suurin toimiala, joten sen merkitys koko kunnan talouden kokonaisuudessa korostuu.

-Syömävelan otto tulee saada aisoihin ja loppumaan, hän linjaa.

 

Tammelan kunnanvaltuusto ottaa tänään kantaa ensi vuoden talousarvioon ja samalla kouluverkon kohtaloon. Forssan Lehden laskelmien mukaan niukka enemmistö, 15 tai 14 valtuutettua asettuu kunnanhallituksen karsimisesityksen kannalle. 12 tai 13 valtuutettuja vastustaa sitä. Vastanneista 12 kannattaa ja 8 vastustaa kouluverkon karsimista.

Karsimisen kannalla ovat koko demarien kuusihenkinen ja kokoomuksen viisihenkinen valtuustoryhmä. Myös vasemmistoliiton Susanna Vähä-Herttua karsisi kouluverkkoa. Meidän Tammelan kolmihenkinen ryhmä vastustaa karsimista, samoin valtaosa keskustalaisista. Vaa’ankielenä ovat keskustan Pärssinen ja Pura, joiden johdolla valtuuston enemmistö kääntyy karsimisen kannalle.

 

Karsimisen kannalla olevat vetoavat lähinnä kunnan heikkoon taloustilanteeseen ja olemassa olevaan päätökseen kouluverkon supistamiseksi. Esimerkiksi Taito Syrjälä (sd.) kertoo olleensa aiemmin Teuron koulun säilyttämisen kannalla, mutta nykyisessä taloustilanteessa hän on valmis noudattamaan edellisen valtuuston päätöstä lakkauttaa neljä kyläkoulua.

Myös Sari Kaakinen on karsimisen kannalla.

-Kouluverkosta on tehty jo kaksi valtuuston päätöstä, josta jälkimmäinen ei ole saanut toimenpidekieltoa.  Meillä on siis olemassa valtuuston päätös, jota me valtuutetut emme ole toimeenpanneet. Valtuutettuna olen juridisesti vastuussa kunnan demokraattisen päätöksenteon toteutumisesta sekä mahdollisimman oikeansuuntaisen taloudellisen toiminnan toteutumisesta.

-Valtuutetun pitää toimia vastuullisesti, vaikka aina päätökset eivät miellytä itseäkään, sillä vaakakupissa painaa monta asiaa, Kaakinen perustelee.

 

Lakkautuksen vastustajista moni perustelee kantaansa kevään kuntavaalien tuloksella, joka heidän mukaansa osoitti kuntalaisten haluavan säilyttää nykyisen kouluverkon. Minna Nissilä on kahden koulun mallin kannattaja, mutta vastustaa kunnanhallituksen esitystä, koska sillä ei hänen mukaansa rakenneta mitään uutta ja vetovoimaista.

-Olisin halunnut, että Tammelaan rakennetaan uusi koulu, johon lapset tulisivat ilomielin. Olisi varmasti terve ja hyvä sisäilma sekä ratkaisu vuosikausiksi eteenpäin. Kunnanhallituksen ratkaisussa sullomme nopeasti lapset vanhoihin rakennuksiin ja sitten aloitettaisiin korjaaminen, Nissilä toteaa.

Myllykylän koulun tilanne on Nissilän mielestä hankalin ja siihen on saatava ratkaisu pian.

-Siellä on ahdasta ja rakennuksia ei voi enää kunnostaa pienellä rahalla. Myllykylän oppilaat voitaisiin siirtää kirkonkylälle tai hajauttamalla useampaan kouluun nopeasti. Letkun oppilaat voidaan siirtää välittömästi Riihivalkaman kouluun. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/43010-kunnanjohtaja-tiukkana-tammela-kuin-huonosti-kayttaytyva-teini-joka-elaa-pikavipeilla

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/42333-kouluverkkouudistus-keinuu-ees-taas-tammelassa

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/39684-kouluverkko-kompromissi-ei-innosta

 

Tätä mieltä ollaan
Kannatan Kouluverkon supistamista kunnanhallituksen esityksen mukaisesti:Susanna Vähä-Herttua (vas.)Olli-Pekka Jasu (kok.)Johannes Rämö (kok.)Terhi Uusitalo (kok.)Antti Alasentie (kok.)Manu Alarto (kok.)Taito Syrjälä (sd.)Sari Kaakinen (sd.)Arja Laajalehto (sd.)Heikki Vainio (sd.)Leena Vehmas (sd, sit.)Simo Pärssinen (kesk.)En kannata:Maija-Stiina Rahkonen (kesk.)Mikko Pietilä (kesk.)Anne Ylitalo (kesk.)Minna Nissilä (kesk.)Tuomo Tuovinen (kesk, sit.)Katariina Suutela (meta)Tuomas Rantala (meta)Ilkka Tuovinen (meta)Ei vastannut:Marko Hätönen (kesk.)Jyri Kaunisto (kesk.)Juha Ojansuu (kesk.)Eero Pura (kesk.)Matti Lintukorpi (ps.)Jan Löfstedt (vihr.)Ismo Ojansuu (sd.)

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti