Lounais-Häme

Kova tuuli riepottelee Suomea tänään, Perämerellä jopa myrskylukemia - vielä on mahdollisuus helteisiin

Helsinki
11.08.2018, 11:50

Kotimaa

Voimakas viima hallitsee päivän säätä Suomessa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo. Erityisesti tuuli tuivertaa merialueella, ja Perämerellä se saavuttaa jopa myrskylukemat.
Maa-alueillakin Pohjanmaan rannikolla sekä Meri-Lapissa tuuli voi yltyä 20 metriin sekunnissa. Lisäksi sisämaassa on Tuovisen mukaan kaistale, jolla saatetaan mitata 15 metriä sekunnissa.
Kovan tuulen odotetaan jatkuvan iltapäivään, mutta sen jälkeen se alkaa hellittää.
– Jos eilen oli hellettä ja paikoin ukkosta, niin tänään on tuulinen päivä, Tuovinen kuvaa.
Tuulen lisäksi lauantaina on syytä ainakin paikoin olla varovainen myös tulen kanssa. Metsäpalovarotus on voimassa Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Matalapaineet pyörivät Suomen yllä lähipäivinä

Suomen sää viilenee lähipäivinä, mutta uusi korkeapaine on nurkan takana. Tuovinen kertoo, että tänään on vielä mahdollisuus helteisiin Kaakkois-Suomessa itärajan tuntumassa, mutta sunnuntai viilentää sään koko maassa.
– Sunnuntai on sellainen päivä, että varmasti ei hellettä mitata. Ja alkuviikkokin mennään viimeaikaista viileämmässä säätyypissä.
Lämpötila nousee Tuovisen mukaan sunnuntaina poutaisilla hetkillä maksimissaan vähän yli 20 asteen, mutta yleisemmin jäädään 15 ja 20 asteen välille. Lapissa pudotaan alkuviikkoa kohti jo 10 ja 15 asteen välille.
– Jos maan etelä- ja keskiosa menee normaaleihin vuodenaikakohtaisiin lämpötiloihin, niin Lapissa heilahdetaan ainakin tilapäisesti normaalia viileämpiin lukemiin, Tuovinen kuvaa.

Lännestä tarjolla matalapainetta, idästä poutaa

Vielä ei kuitenkaan kannata pakata kesävaatteita komeron pohjalle, sillä epävakaisen alkuviikon jälkeen säät saattavat jälleen lämmetä. Venäjällä odottelee korkeapaine, joka saattaa lipua Suomeen päin ja nostaa lämpötilat viikon loppupuolella jo selvästi 20 asteen yli.
– Se vahva korkeapaine ei näytä vieläkään kauhean kauas meistä erkanevan. Matalapaineet pyörii tässä vinhasti lähipäivinä, mutta kun niistä päästään eroon, korkeapaine hivuttautuu meidän itäpuolelle lähemmäs. Viikon loppupuolella se on aika lähellä, Tuovinen kuvailee.
– On edelleen mahdollista, että se voisi parkkeerata tähän lähistölle elokuun loppupuolella.
Toisaalta idän poutasään vastapainoksi lännestä lähestyy matalapaine, joten taattua kesäsään paluu ei ole.
– Mielenkiintoista katsoa, kuinka tässä käy.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti