Lounais-Häme Forssa

Kova työ 
tuotti tulosta

Forssalainen Jukka-Pekka Koistinen nousi pelaamisen 
lopetettuaan viidessä vuodessa liigatuomariksi.
Jukka-Pekka Koistinen kuuluu Liigaan nimetyn 17 päätuomarin ryhmään. KUVA: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Jukka-Pekka Koistinen on nyt ihan virallisestikin liigatuomari. Koistinen on yksi niistä 17 päätuomarista, jotka alkavalla kaudella viheltävät Liigaa.

Ryhmä tiivistyi vuoden takaisesta, sillä viime kaudella Liigassa oli 25 päätuomaria ja 24 linjatuomaria.

– Ehdin viheltää Liigaa kaksi kautta niin sanottuna try out -tuomarina. Kyllä tähän tähdätty ja päätöstäkin odotettu, Koistinen kertoo.

Koistinen ehti kahden kauden aikana tuomita 27 liigaottelua. Nyt hänelle on alustavasti kaavailtu 40–45 liigaottelua ensi kaudelle.

– Odotan mielenkiinnolla alkavaa kautta. Kun pelaajauran päättymisen jälkeen aloitin nämä erotuomarihommat, tähtäin oli liigassa. Päätin alusta asti tehdä kaikki asiat niin hyvin kuin vain osaan. Voin sanoa, että tämä liigapaikka oli kovan työ takana, Koistinen sanoo.

Koistinen on viheltänyt viime kausina 80–100 ottelua. Hän haluaa liiganimityksenkin jälkeen viheltää pelejä paljon, jotta kehittyy tehtävässään. Mestis jää nyt väliin, koska hänestä tuli liigatuomari, mutta esimerkiksi FPS:n Suomi-sarjan peleissä Koistista nähdään yhä jäällä.

– Olen ilmoittanut, että olen yhä käytettävissä Suomi-sarjan peleihin.

Vaikka pelin tempo on Liigassa kovempi ja paineet suuremmat kuin Suomi-sarjassa, pitää Koistinen liigapelejä selkeinä viheltää. Liigassa pelit vedetään kahdella päätuomarilla, joten tilanteet on helpompi havainnoida kuin yhden päätuomarin matseissa.

Alkavalla kaudella Liigan epäselvät maalitilanteet tarkistetaan tilannehuoneesta Pasilasta. Videotuomareilla on käytössään kaikki tv-kuva halleista.

– Pidän uudistusta loistavana, jos se vaan toimii suunnitellusti. Me tuomarit pääsemme testaamaan systeemin vasta käytännössä kun liigapelit alkavat 14. syyskuuta.

Suuria sääntöjen muutoksia lähestyvälle kaudelle ei ole luvassa, vaikka sääntökirjakin päivitettiin juuri neljälle seuraavalle kaudelle. Jotain parran pärinän aihetta varmasti löytyy. Esimerkiksi maalivahdin pelaamiseen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Mikäli maalivahti ottaa kiekkoa haltuun ilman huomattavaa paineistusta vastapuolelta, vihelletään tilanteesta aiempaa herkemmin kaksiminuuttinen.

Koistinen nousi viidessä kaudessa viralliseksi liigatuomariksi. Hän pitää siitä mitä tekee, vaikka välillä niskaan tulee suoraa ja rankkaa palautetta.

– Huutelu kuuluu tähän työhön, eikä sen saa antaa haitata. Pelaajanakin sitä vaan piti, kun hallissa oli paljon ääntä. Ja joskus sitä palautetta saa ihan aiheesta.

Ammatikseen Koistinen työskentelee yhteys- ja vuoropäällikkönä Eerikkilässä. Hän jatkaa leipätyössään, vaikka liigapelejä tulee nyt vihellettyä aiempaa enemmän. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic