Lounais-Häme Forssa

"Köyhä unohtuu poliitikoilta vaalien jälkeen – Tarjolla on kahvin sijaan keppiä"

Tapio Virtanen intoutui kehumaan Sipilän porvarihallitusta Vasemmistoliiton järjestämässä perinteisessä jouluruokailussa.
Matti Käkelälle (vas.) ja Hannu Rusille maistui jouluruoka Järjestöjentalolla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vasemmistoliiton järjestämä, jo perinteeksi muodostunut jouluruokailu on vetänyt Järjestöjentalolle parhaina vuosina 240 kävijää, muistelevat Risto Aaltonen, Simo Leino ja Tapio Virtanen, tapahtuman 16 vuotta sitten ensimmäistä kertaa järjestänyt kolmikko.

– Kävijämäärä on puolittunut noista ajoista. Kyllä se hallitus jotain hyvää on aikaan saanut, vasemmistoliiton forssalaisvaltuutettu Tapio Virtanen myöntää.

Toisenlaisiakin mielipiteitä tosin löytyy. Joulupöydän antimista nauttinut forssalainen Matti Käkelä näkee, ettei Virtasen toteamus pidä paikkaansa. Käkelä toivoo, että ensi kevään eduskuntavaalit toisivat muutoksen tilanteeseen.

– Toivottavasti eduskuntaan ei pääse oman edun tavoittelijoita, kuten tapana tuntuu olevan. Ennen vaaleja köyhälle kyllä tarjotaan kahvia, mutta vaalien jälkeen köyhä unohtuu ja tarjolla on vain keppiä. Keltaiset liivit ovat kaapissa jo valmiina, murjaisee Käkelä viitaten keltaliivien Ranskassa järjestämiin mellakoihin.

 

Käkelä kertoo käyvänsä vasemmistoliiton jouluruokailussa aina kun muistaa, että sellainen järjestetään. Paremmin mielessä on Katukirkon ensi lauantaina järjestämä joulutapahtuma, jonka talkoolaisiin Käkelä kuuluu. Hänelle yhteinen jouluruokailu on myös sosiaalinen tapahtuma.

– Täällä näkee ystäviä. Jutut ovat ihan samoja perusjuttuja, mitä baarissakin jutellaan.

Käkelä asuu yksin ja viettää jouluakin yksin, mutta hänelle se ei ole ongelma.

– Ei parane ottaa niin vakavasti. Jouluaatto on päivä siinä missä muutkin. Käyn hautausmaalla, olen kotona ja saunon. Varsinaista joulua en tee, nämä yhteiset tapahtumat riittävät.

 

Yksin joulua viettää myös Seija Waaramaa. Tai aattona hän menee perinteen mukaisesti tuttavapariskunnalle, mutta pyhät hän pärjäilee yksin. Niinkin saa aikaan joulumielen.

– Olen jouluihminen. Vaihdan verhot, laitan kynttilöitä ja kukkia esille. Teen jouluruokia, joista kinkku ja livekala ovat pakollisia. Olen kotoisin pohjoisesta, siellä livekalaa oli paljon esillä. Joulu ei ole mitään ilman livekalaa, Waaramaa sanoo.

Hänen mielestään on hyvä, että yhteisiä joulutapahtumia järjestetään.

Seija Waaramaa (vas.) nautti joulupöydän antimista Järjestöjentalolla.

– Katukirkon tapahtumassa vierailen joka vuosi. Täällä olen ensimmäistä kertaa, kun naapuri kysyi mukaan. Kaikilla ei ole mahdollisuutta nauttia jouluruokaa, joten hyvä että tällaisia tilaisuuksia on.

 

Tapio Virtasen mukaan vasemmistoliiton jouluruokailu on siistiytynyt takavuosista. Tuolloin Virtasen mukaan tapahtumassa näkyi humalaisia, enää ei. Syömään tultiin jopa taksilla ravintolasta.

Vaikka Virtanen arvostaa Suomea maana ja antaa kiitosta porvarihallitukselle, hän on myös huolissaan.

– Suurin huoleni on tulojako. Pääkaupunkiseudun ruokajonot kasvavat. Täällä kyllä huolehditaan ihmisestä, vaikka epätasa-arvoa esiintyy. Heikoimmatkin pitää saada samalle viivalle, Virtanen näkee. FL

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic