Lounais-Häme

Kreml ja Valkoinen talo vahvistavat: Putin ja Trump tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta - Niinistö aikoo keskustella Itämeren jännitteistä

Washington/Moskova
28.06.2018, 16:51

Ulkomaat

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta. Valkoinen talo ja Kreml ovat vahvistaneet tiedon.
Presidentti Sauli Niinistön mukaan vierailevat presidentit aikovat puhua toistensa kanssa ainakin kansainvälisestä tilanteesta kokonaisuudessaan ja toivottavasti myös asevalvonta- ja aseriisuntakysymyksistä.
Niinistön mukaan Suomi on johdonmukaisesti edistänyt dialogia kansainvälisissä suhteissa. Vuoden sisällä Suomessa ovat tavanneet myös Venäjän ja Yhdysvaltojen varaulkoministerit ja puolustusvoimien komentajat, ja presidenttien tapaaminen on Niinistön mukaan luontevaa jatkoa tälle.
Venäjän ja Yhdysvaltojen korkeat virkamiehet tiedustelivat jo viime viikolla kulissien takana Niinistöltä sitä, voisivatko maiden presidentit tavata Helsingissä.
Tarkemmasta tapaamispaikasta ei ole vielä tietoa.
Presidentti Niinistö aikoo omissa keskusteluissaan presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kanssa puhua Itämeren jännitteistä ja arktisista asioista, kuten mustan hiilen päästöjen torjunnasta, presidentin kansliasta kerrotaan.
Presidentti Niinistö on tänään median tavattavissa kello 17 Mäntyniemessä.
Esimerkiksi presidentit Bill Clinton ja Boris Jeltsin neuvottelivat Mäntyniemessä vuonna 1997. Presidentti George H. W. Bush tapasi Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin Presidentinlinnassa vuonna 1990.

Helsingin poliisi aloittanut jo turvajärjestelyt

Helsingin poliisilaitos on aloittanut Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen turvajärjestelyjen valmistelut. Poliisi huolehtii muun muassa presidenttien tapaamispaikan ja mahdollisten majoituspaikkojen turvallisuudesta sekä liikennejärjestelyistä.
Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että poliisilaitoksella on paljon kokemusta merkittävien valtiovierailujen järjestämisestä. Hänen mukaansa tällä kertaa nopea aikataulu ja kesäloma-aika aiheuttavat hieman haasteita, mutta resurssisuunnittelu on aloitettu.
Kopperoinen kertoo, että turvallisuusjärjestelyt tulevat olemaan suuret, mutta tämäntasoiselle tapaamiselle normaalit. Helsingin poliisilaitos aikoo esittää normaalit virka-apupyynnöt yhteistyöviranomaisille ja Puolustusvoimille.
Ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista lisäsi STT:lle, että poliisi varautuu myös mahdollisten mielenosoitusten varalta.
– Tällainen vierailu ei ole poliisille millään tavalla uusia asia, vaikka edellisestä vastaavasta tapaamisesta Helsingissä onkin jo yli 20 vuotta.
Hakolan mukaan on liikennejärjestelyjen osalta myönteistä, että huippujohtajien vierailu osuu heinäkuulle, joka on liikenteessäkin pääkaupungin vuoden hiljaisin kuukausi.
– Mutta vierailu varmasti vaikuttaa myös liikennejärjestelyihin.
Hakolan mukaan poikkeusjärjestelyt saattavat koskea katuliikenteen lisäksi myös lentoliikennettä, esimerkiksi lentokieltoalue ja dronekiellot ovat mahdollisia.

”Trump ei päästä Putinia helpolla”

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo olevansa varma, ettei Trump päästä Putinia helpolla. Pompeon mukaan Trump tekee selväksi Venäjän presidentille, että puuttumista toisen maan vaaleihin ei voida hyväksyä.
Pompeo on myös vakuuttanut, ettei Yhdysvaltain kanta Krimin miehitykseen ole muuttunut. Hämmennys johtuu siitä, että Trump on esittänyt johtavien teollisuusmaiden ja Venäjän G8-ryhmän muodostamista uudelleen. Venäjä menetti paikkansa ryhmässä Krimin miehityksen jälkeen. Muut G7-maat eivät ole nähneet mahdollisuuksia Venäjän paluulle.
– Uskoakseni keskustelemme Syyriasta. Keskustelemme varmasti myös Ukrainasta. Puhumme lisäksi monista muista asioista, Trump sanoo.
Trumpin mukaan tapaamiset ovat aina hyödyllisiä.
– Mielestäni tapaamisista voidaan saada paljon hyviä tuloksia. Meillä oli erinomaisia keskusteluita (Kiinan) presidentti Xin kanssa. Kaikkialla, missä olen ollut, meillä on ollut erinomaisia tapaamisia. Joten ehkä tästä kehkeytyy jotain positiivista.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic